<= Index
<= Zpět
(?)
www.astrolozka.cz (link)
Obsah
Předchozí
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
Další
-
Restaurace monarchie
1377 otázku odeslal(a) Linda Míšová v Sobotu 30.Listopadu 2002 16:07:10
překl.kapitoly B.and A.History /E.Morkesová/
Děkuji předem za uvedení nějakých bližších dat vztahujících se k této epoše.
Po obnovení monarchie v r. 1660 se společenský život v Anglii změnil.
Karel II./1660-1685/, tehdy třicetiletý, se od svého otce hodně lišil. Byl inteligentní, veselý a měl rád zábavu. Divadla byla znovuotevřena. Karel také podporoval Královskou společnost pro rozvoj vědy, jejíž prvními členy byli Christopher Wren, Isaac Newton, John Milton a John Locke.
Karel se snažil dobře spolupracovat s parlamentem, který byl svolán v r. 1661. Parlament byl k němu loajální a poskytoval mu příděl více než milionu liber ročně. Takže hned na počátku se obě strany všeobecně shodovaly. Ale poté, co byl v r. 1662 vydán Act of uniformity, kterým byla znovuetablována anglikánská církev a
znova se muselo jet podle jedné motlitební knihy, oživil se starý církevní problém. Všechny ostatní způsoby bohoslužeb byly zakázány a ti, kteří nenavštěvovali anglikánské mše byli nazýváni disenteři nebo rozkolníci /Dissenters, non-Conformists/. Karel to viděl nerad, ale neměl v té době sílu s tím něco udělat. Jeho rádcem byl tehdy hrabě Clarendon, který provdal svou dceru za králova bratra Jakuba. Clarendon však byl z úřadu vyhozen a Karlovým dalším rádcem se stal hrabě z Shaftesbury. Karel si přál, aby jeho království sílilo a byl v tom ovlivněn vzorem francouzského krále Ludvíka XIV.
Od r.1664 do 1667 válčila Anglie s Holandskem, ale mor a Velký Požár v r. 1666 ji donutily k míru.
Anglie získala New Amsterdam v Americe. Karel II. jej přejmenoval na New York, po svém bratru
Jakubovi - vévodovi z Yorku, který se taky účastnil války.
Karel se oženil s portugalskou princeznou Kateřinou, která obdržela věnem Tangiers a Bombay.
V r. 1670 udělal Karel II. s Ludvíkem XIV. v Doveru tajnou dohodu, v které se zavázal zase se spojit s Francií proti Holandsku a prohlásil se katolíkem. Na oplátku mu Ludvík slíbil peníze a pomoc v případě nesnází.
Karel vyhlásil Holandsku válku a v r. 1672, bez domluvy s parlamentem, vydal Declaration of infulgence, jež garantovala svobodu vyznání komukoliv a tak osvobozovala jak non-konformisty, tak katolíky od útisku.
To vyvolalo bouři protestů. Hrabě z Shaftesbury byl velmi uražen a začal pracovat proti Karlovi. Vybudoval proti němu v parlamentu opoziční stranu. Nazval ji Country Party, protože ji tvořili vlastníci půd, obchodníci a majitelé manufaktur.
Oponenti je nazývali "whigové" /Whigs/, podle skupiny divokých republikánů ve Skotsku.
Šlechtici a duchovní, kteří podporovali krále, byli organizovaní v Court Party, a jejich protistrana je pro změnu nazývala "toryové" /Tories/, jak se jmenoval gang divokých irských rebelů.
V r. 1673 vydal parlament Test Act, kterým požadoval, aby všichni, kteří zaujímají nějaké místo ve vládě, byli členy anglikánské církve. Jedním z největších uspěchů parlamentu byl v té době zákon o osobní svobodě /Habeas Corpus Act/ z r. 1679, který postavil mimo zákon uvalení vazby bez soudního procesu s dotyčným.
Opravdová krize pro Karla nastala v r. 1678, když parlament uvěřil cizinci jménem Titus Oates, že katolíci chtějí krále zavraždit a dosadit na trůn jeho bratra Jakuba, katolíka a že chtějí přinutit každého k přijetí katolické víry.
Shaftesbury radil králi, aby se rozvedl se svou ženou, s kterou nemohl mít děti a aby si vzal jinou, která by mu dala dědice. Když tohle Karel odmítl, Shaftesbury se ho pokusil přimět k prohlášení jeho nelegitimního syna, vévody z Monmouth, který byl protestant, legitimním, s tím, že se s vévodovou matkou oženil tajně. Když i toto Karel zamítl, parlament předložil v r. 1679 "Exclusion Bill", kterým chtěl zabránit Jakubovi stát se králem, protože byl katolík. Tohle už bylo pro Karla příliš.
Rozpustil parlament, aby zákon nebyl přijat a nikdy ho už nesvolal.
Shaftesbury pak zkusil vyburcovat zemi rebelií, ale neuspěl a prchl do Holandska. Oates byl uvržen do vězení.
V témže roce přiměl Karel Jakuba, aby provdal svou starší dceru Marii za Viléma Oranžského, který byl protestant a mladší dceru Annu za dánského krále Jiřího, také protestanta.
Poslední čtyři roky svého panování vládl Karel II. v míru. V r. 1685, poté, co se doznal se katolictví, zemřel a na trůn nastoupil 50letý bratr Jakub.
Brzy po nástupu Jakuba II /1685-1688/ vypuklo v Dorsetu povstání. Vedl ho vévoda Monmouth. Jakub rebelii potlačil a Monmouth byl za zradu popraven.
Z obavy, že mu protestantští úředníci nebudou sloužit oddaně se Jakub rozhodl dosadit na jejich místa katolíky. Takto se cítil jistější. Vydal "Declaration of Indulgence", obdobu té, kterou vydal jeho předchůdce, Karel. Byla však ignorována. Po nařízení, aby byla čtena ve všech
kostelech, to sedm biskupů odmítlo. Proto byli uvrženi do Toweru. Avšak poté, co je prohlásili v soudních přelíčeních nevinnými, lidé začali věřit, že chtěl Jakub zemi obrátit na římskokatolickou víru a když se narodil jeho druhé ženě syn, požádali Jakubovu dceru Marii a jejích manžela Viléma Oranžského, ať přijdou do Anglie a chopí se vlády.
Vilém připravil své loďstvo na vyplutí k Anglii a v případě nutnosti plánoval zmocnit se trůnu silou.
Jakub a jeho ministři váhali, co teď dělat a tak Jakuba postupně opouštěli jeho věrní a přecházeli na stranu Viléma.
5.listopadu 1688 Vilém přistál v Tor Baz ve stavu, kdy neměl opozici. James odešel do exilu do Francie. Tato změna panovníků se nazývá "slavná revoluce" /the Glorious Revolution/. Anglie zůstala monarchií, ale parlament se stal mocnějším a držel si panovníka, jakožto cizince, pod bedlivou kontrolou.
William III. a Mary II. vládli v páru, jako král a královna se stejnými právy.
Vilém, hned po svém ustanovení následníkem, vypověděl válku Francii, protože pomáhala Jakubovi II. k znovuzískání trůnu. Válka začala ve Skotsku, kde katoličtí Highlanders zůstali věrní Jakubovi. Presbyteriánští Lowlanders však V. jako svého krále uznávali.
Když V. získal celou zemi, Jakub učinil poslední pokus o znovunabytí trůnu v katolickém Irsku.
Ale všechny bitvy prohrál.
Válka s Francií pak pokračovala ve Flandrech, kde Francouzi obsazovali jednu pevnost po druhé.
Protože válka stála spoustu peněž a parlament ji nemohl financovat daněmi poplatníků, byla v r. 1694 založena anglická banka /Bank of England/.
Od svých despozitorů měla přes milion liber a zapůjčila je vládě na 8-procentní urok. Anglie však byla už vyčerpaná a tak V. uzavřel s Francií v r. 1697 mír.
V r. 1694, po smrti Marie, parlament odňal zákonem Bill of Rights králi pravomoc rušit soudní ustanovení, propouštět soudce, ukládat daně nebo držet parlament ve stejné sestavě déle než 3 roky.
V r. 1702, kdy francouzský král uznal syna Jakuba II, Jamese Edwarda, právoplatným králem Anglie, vypukla znovu válka. V tomtéž roce Vilém zemřel a válku dál vedla druhá dcera Jakuba II., Anna, která se stala anglickou královnou.
Anne /1702-1714/. Ve válce jí pomáhal John Churchill, vévoda z Malborough, největší generál své doby, který vyhrával všechny bitvy.
Po smrti Karla II, španělského, se Anglie taky účastnila války o španělské dědictví, ve které se spojila s arcivévodou rakouským proti Francii.
V této válce Malborough dosáhl brilantního vítězství v Blenheim na Dunaji v r. 1704.
Válka skončila v r. 1713mírovou smlouvou v Utrechtu, ve které Anglie získala Gibraltar, Hudsonův záliv, Newfoundland a území Nova Scotia v Severní Americe a monopol na obstarávání otroků do španělských kolonií v Jižní Americe.
Utrechtský mír vedl k uvedení v chod Britského impéria.
Když si v r. 1707 chtěli Skotové vybrat Jamese Edwarda za svého krále, Skotsko bylo k Anglii připojeno silou, na základě "Zákona o unii"/Act of Union/.
Anna vládla do r. 1714. Protože všechny z jejích 18 dětí zemřely a parlament nechtěl,kvůli jeho katolictví,Jamese Edwarda, byl vybrán George z Hannoverské dynastie. Jiří byl syn Sofie, vnučky Jakuba I. a Augusta Hannoverského.
Nejdůležitější bylo, že byl protestant.
Linda Míšová
-
Re: Restaurace monarchie
1 odpověď odeslal(a) Jana v Sobotu 30.Listopadu 2002 18:27:57
Mne by zajímal 5.dům té Anny - zemřelo jí všech
18 dětí.Ale hodina asi nebude známa.
-
2 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 1.Prosince 2002 22:12:45
Anna 16.února 1665 23:39 UT, London 51N31, 0W06
As 7 štíra, Slunce 29 vodnáře, Luny 20 Ryb (pro kontrolu)
-
3 odpověď odeslal(a) Jana v Neděli 1.Prosince 2002 23:02:08
Děkuju.Chudák ženská, ta to tam teda má napsáno.
(Jestli jsem si nemyslela, že v tom bude nějak Luna,Pluto a Saturn a on dokonce i Mars.)Tipovala bych si, že zemřeli všechny v dětském věku (Pluto v Blížencích,Merkur s Marsem a ty aspektace).
-
pro názornost
4 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 2.Prosince 2002 00:07:41
-
pardon, s bílým pozadím
5 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 2.Prosince 2002 00:12:00
-
6 odpověď odeslal(a) Linda Míšová v Pondělí 2.Prosince 2002 08:43:29
Děkuji za reakce, ještě kdybyste mohli i nějaké jiné horoskopy, to se mi tady hrozně líbí.
Teď když už vidím, že ty překlady zvládám sice horko těžko, ale úplně sama, můžu prozradit, že mi pěkně zavařily život.
Jak to bylo poprvé s Borjovou pomocí krásně snadno a rychle. Jenom mu něco vzkážu a hned to je. Ale teď už jsem na jiné lodi a budu se spoléhat sama na sebe, teď už mi na to samozřejmě Bořík neskočí, že to neumím. V sobotu jsem byla na mejdanu a byl tam i on, ještě předtím večer jsem mu brnkla, že mám pro něj překvápko. Přečet si to tady a ten večer na tom mejdle se jenom rozplýval a řek, že to opravdu bude jenom pro moje dobro a že se můžem občas scházet třeba za jiným účelem. Že jsem tady o něm psala mu nevadí, naopak mu to lichotí. Myslím, že mě má fakt rád, fakt je to skvělej kámoš.
Jo, ale chtěla jsem napsat, jak mi to zavařilo život. Už při tom protektorátu jsem měla namále - o vlásek jsem unikla šílenýmu trapasu díky kámošce v práci, která si to se mnou tady četla. Nebýt jí, tak bych z West Indies udělala západní Indii. Ten překlad jsem louskala až do rána a hned v práci, protože máme v práci víc volno takže je to v pohodě, jsem se toho chtěla zbavit.
Takže tohleto teď už to můžu přiznat.
Pak jsem měla skvělou náladu jak to dopadlo a odřekla jsem jeden večírek a hned večer se doma učila anglinu. Po půlnoci jsem začala překládat další článek. Nad tím, že má už místo dvou stran čtyři jsem mávla rukou. Naopak jak se čas přehoupl přes půlnoc, začala jsem pociťovat takovou energii, jako když Vám někdo napouští do mozku nějaké enzymy nebo hormony nebo snad ještě něco jinýho, které se Vám předtím z mozku odčerpávaly, ale přitom jste jak někam přivázaní a nemůžete se ani pohnout. Tak jsem byla přivázaná na svoji neschopnost s tím překladem hnout. Zoufale jsem toužila po Borjovi a vzpomínala na to, jak to on zvládá lehce. Během jedné stránky by se on mrknul do slovníku jen párkrát a hlavně by z toho nedělal žádnou vědu. Kdežto já přemýšlela nad každým slovem pět minut a ještě se neuměla rozhodnout. Ale kolem třetí hodiny v noci někoho budit nebo rušit jenom kvůli vaší neschopnosti se vyrovnat s tím , že nejste schopní pohnout s něčím, co je vlastně vaše věc, tak to je teda opravdu hloupý i když on mi vysloveně řek: "Zavolej kdykoliv, ve dne nebo v noci, fakt!"
No pak někdy po tý třetí hodině jsem měla pocit, že to už prostě nevydržím. Měla jsem mžitky před očima a jednu chvíli jsem skoro omdlela. No vydržela jsem to, jak jste v sobotu mohli vidět a druhý den jsem si řekla, že to už s tím učením nebudu přehánět. Mám na to přece rok a jedničku stejně nepotřebuju, nechci být lepší než Boris.
No a pak, světe div se, když jsem se rozhodla to nelámat přes koleno, mi ten překlad šel mnohem lehčeji, na nějakým slůvku přece nezáleží.
No tak to byly takový problémky který jsem měla.
Takže jinak dík.
Linda Míšová
-
7 odpověď odeslal(a) Jana v Pondělí 2.Prosince 2002 18:40:59
Milá Lindo,ten výlet do anglické historie se mi líbí a když pan Turnovský bude zase tak moc hodný
(jak to dělá a jak to stačí v čase,že všechno ví a najde?)tak bychom se mohli podívat zda ten Karel II.(1660-1685) byl opravdu tak "inteligentní, veselý a měl rád zábavu. Divadla byla znovuotevřena. Karel také podporoval Královskou společnost...".
-
8 odpověď odeslal(a) Jana v Pondělí 2.Prosince 2002 19:17:48
Ještě dotaz - píšete:mladší dcera Anna byla provdána za dánského krále.Je to ta samá Anna?
Jinak tentýž Pluto v 8.domě,mající na svědomí
umírání dětí ji zároveň poskytuje toho"největšího
generála vyhrávajícího všechny bitvy".
-
9 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 3.Prosince 2002 01:20:49
Zrovna tenhle Ančin horoskop patří podle Roddenové do skupiny 3, čili může být stejně dobře jako špatně. tak moc holky nejásejte. Turnovský
-
10 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 3.Prosince 2002 01:39:08
-
11 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 3.Prosince 2002 01:41:40
Tož tenhle Karel II. to má podle Rodenový 1*, čili je to nabeton a úředně ověřený, žádný pocity jak je u našich astrologů, který se chtěj strát králi, zvykem. Turnovský
-
12 odpověď odeslal(a) Jana v Úterý 3.Prosince 2002 23:35:52
Děkuji za Karla II., zdá se,že byl opravdu inteligentní,veselý a měl rád zábavu(zdá se, že též inteligentní).Příjemné plus u krále.
Přiznávám, že mne víc zaujala ta Anna,má na ženu
docela silný horoskop(výrazný Uran,Pluto,Saturn).
Tyhle uranskoplutonské děti-dýchla na mne 60.léta
a Elvis (asi mylně).Zatím jsem získala jen její
podobu,oblečení jež se nosilo,měla ráda brandy?,
zemřela poměrně mladá a též údajně velmi ztloustlá,takže se téměř nevešla do rakve.
Myslím,že výrazné horoskopy mívají také jakousi
dost čitelnou "myšlenku" a proto bych se klonila
k tomu, že ač spadající až do 3.kat, bude nejspíše pravdivý.
Měla prý chorobu krve,ale jakou jsem bohužel nerozluštila.
-
13 odpověď odeslal(a) Linda Míšová ve Čtvrtek 5.Prosince 2002 14:47:48
Jano, to jste mě dostala. Je jasné, že jsou slova, u kterých záleží na překladu dost. Totiž, zamýšlela jsem se nad tím, co by mělo být divnýho na větě:"byl inteligentní, veselý a měl rád zábavu". V originále je ta věta takhle: He was intelligent, gay, and liked entertainment. Možná sis tu knížku taky objednala a chceš mě korigovat. Možná ti šlo o slovo gay. Ve slovníku, z kterýho jsem to překládala, je to: veselý, bezstarostný, pak malým písmem slovo zastarale, pak křížek a za ním je slovo homosexuáln(ní).
V trochu větším slovníku je to: veselý, rozjásaný, křiklavý, rozmařilý, teplý homosexuální.
Vaše otázka mě donutila k tomu, abych se stavila ve studovně a podívala se do velkýho několikasvazkovýho slovníku.
Gay
adj.
1.rozjásaný
2.milující veselou společnost, nevázaný, rozmařilý, nemorální
3.živý, veselý, zářící, zářivý, jasný, rozzářený, barevný, pestrý
4.žena šlapající chodník provozující prostituci, lehký
5.slang.teplý, homosexuální
6.zvíře živý, čilý, ocas zvířete zdvižený
7.AM.drzý, impertinentní
v
veselit se, radovat se
s
slang. teplouš, homouš
To už je úplnej konec. Takovej slovník mít doma a jet podle něho tak 1 stránku nepřeložím ani do vánoc a ještě dřív zešílím.
No tak tady bych vybrala asi rozmařilý.
Ale opravdu nevím. Snad by poradil nějaký historik.
Jestli mě nesebere čert, protože se neučím, nepřekládám, jenom teď lítám po mejdanech a podobně, napíšu sem další překlad, ale takhle podrobně se s tím nemůžu párat. Mě osobně je jedno, jestli byl homosexuál nebo rozmařilý, myslím, že je důležitější něco jinýho na tom studiu těch lidí, ale neumím říct přesně co.
Pěkný večer vám přeje Linda
-
14 odpověď odeslal(a) Jana v Pátek 6.Prosince 2002 02:23:13
Milá Lindo o korigování textu rozhodně nejde(má angličtina je prachbídná),zarazila jsem se spíše u toho Jupitera v 7.domě a vycházejícího z domu 5. což by o radostnosti(5.dům)zábavě atd.svědčilo,sám Jupiter v 7.domě též o oblibě atd.,jen mne tam zarazily ty Ryby.
No dejme tomu,že byl též imaginativní a Neptun je v domě 3.
Inteligence je dle mne z toho horoskopu zřejmá (3a9dům a Merkur atd atd)a dál jsem se nad tím nezamýšlela.Mám stejné mínění,že zda byl či nebyl gay není důležité.
Já bych se přiklonila k tomu,že to mělo být veselý,živý,nicméně bylo by zajímavé vědět,že toho gaye coby orientaci můžeme vyškrtnout.
Sama mám zkušenost jenom s horoskopem opačného gardu(ženy orientované na ženy)-tam je v 1.domě
Mars Slunce(tedy mužské)a vůbec jaksi "mužně" postavené planety a v 8.domě Luna a to ve svém domě(Raku),zajímavé je,že je do toho také zapletený Neptun (a Pluto-ten vlastně už jaksi mundánně).Má někdo z astrologů nějaké poznatky v této problematice?
P.S.Vida kam jsme se to od anglických dějin až dostali.Přišila bych to té Venuši s Marsem na Štíru.
P.S.2-Nemyslím si,že by orientace byla důležitá při posuzování člověka(jako člověka),na druhou stranu ale pro toho člověka hraje určitě nezanedbatelnou roli a to asi od raného dětství a po všechny tranzity atd.,takže jsem si u toho horoskopu uvědomila,že na to asi budu muset vzít ohled při posuzování tranzitů atd-zatím jsem se s tím ovšem moc daleko neposunula.
-
15 odpověď odeslal(a) Jana v Pátek 6.Prosince 2002 02:36:56
Jo a u toho Karla II - já bych toho gaye(z toho horoskopu)nevyloučila.Takže,byl nebo nebyl?
-
16 odpověď odeslal(a) Linda Míšová v Pátek 6.Prosince 2002 09:37:57
Jano, jsem Vám vděčná za astrologické postřehy a otázky, o které mi opravdu hlavně jde.
Když jsem sem už včera zapletla toho Mikuláše, jsem ráda, že už je za náma, protože od té doby, co jsem viděla na vlastní oči jak si parta čertů vyřizovala účty v rámci tohoto "pěkného svátku" s dvěma klukama a to pěkně brutálně, tak mě opravdu připadá dost vyhořelý.
Ještě jsem našla v nějaké učebnici pro tu Annu přízvisko Stuartovna.
Vyřešila jsem si dilema se jmény, pokud je jen křestní jméno nebo křestní a přízvisko/snad to nazývám správně/, asi je to lepší psát česky, pokud jméno a příjmení, tak obě v originále, aby v tom nebyl zmatek.
Linda
-
Vítězství parlamentarismu
1382 otázku odeslal(a) Linda Míšová v Pátek 6.Prosince 2002 10:41:22
Jiří I /1714-1727/ byl německý princ, který neznal angličtinu. Neměl žádný zájem o státní záležitosti a přenechal všechnu výkonnou moc členům své rady, takže byl vytvořen systém Kabinetu, který měl na starost výkonnou moc, a vznikla funkce ministerského předsedy. Král zůstal jen formální hlavou státu.
Prvním premiérem byl Robert Walpole, whig. Téměř první věc, o kterou se zasadil, bylo překonání nebezpečné finanční krize, v které země byla.
Zavedl mnoho reforem, které pomohly Anglii stát se jednou z nejvíce prosperujících zemí světa. Vedl taky místo krále schůzky ministrů.
Po smrti Jiřího I. v r. 1727 byl Walpole podporován Jiřím II./1727-1760/. Obchod vzkvétal a říše se rozrůstala. Do r. 1738 měla 13 kolonií, a prostírala se od východního pobřeží Severní Ameriky po mnohá obchodní stanoviště v Indii.
Někteří angličtí dobrodruzi nechtěli přestat s ilegálním obchodováním se španělskými koloniemi. Jeden z nich, kapitán Jenkins, se vrátil do Anglie s uřezaným uchem a válkýchtivá část whigů v opozici proti Walpolovi, požadovala válku se Španělskem. Walpole se válce velmi bránil, ale nakonec se podřídil a v r. 1739 vypukla.
V r. 1742 Walpole rezignoval a na jeho místo přišel parlamentní protivník William Pitt starší.
V r. 1756 byla Anglie konfrontována s boji v Evropě, Americe a Indii současně, to období je známé jako sedmiletá válka.
Francouzi chtěli vyhnat Angličany z Indie a v r. 1746 zničili Madras. Mezi těmi, kteří byli přinuceni k útěku, byl mladý úředník Robert Clive. Ten požádal o svolení vést armádu a přes noc se stal slavným. Jeho zásluhou byla Indie uchráněna a stala se v r. 1757 Britskou kolonií. Poskytovala bohaté zdroje rýže, soli, koření, tabáku a opia. Byla taky dobrým odbytištěm pro anglické zboží, zvlášť bavlněné textilie.
V Americe Angličani pod velením generála Wolfa ukořistili r. 1759 francouzskou Quebeckou pevnost. Wolfe byl zabit, ale během roku Francouzi v Severní Americe kapitulovali. V r. 1763 byla v Paříži podepsána mírová smlouva /Treaty of Paris/. Touto smlouvou byla Kanada předána Británii, společně s některými obchodními posty v Indii a nějakými koloniemi v Africe. Mír uzavřel Jiří III. /1760-1820/, vnuk Jiřího II.
William Pitt s mírovou smlouvou nebyl spokojený a proto odstoupil.
Novým ministerským předsedou se stal Lord North, z parlamentní strany toryů, velmi dobrosrdečný muž, jenž byl naprosto pod vlivem Jiřího III. Do té doby byla parlamentní moc v rukou whigů - liberálních obchodníků, řemeslníků a průmyslníků.
Ale v r. 1763 přešla do rukou toryů, kteří reprezentovali konzervativní buržoazii, většinou finanční a zemědělskou.
Válečné výdaje byly obrovské. Rozhodnutí uvalit těžké daně na zboží určené pro americké kolonie se stalo očividným důvodem vzniku revoluce. Hrály tu roli i hlubší důvody, např. limitování am. vývozu a dovozu a retardace vývoje am. průmyslu a ekonomiky všeobecně. Nerozumná politika Jiřího III. sitauci ještě ztěžovala. Revoluce začala bojkotem britského zboží a uzavřením Bostonského přístavu v r. 1773. 4.července 1776 vyhlásil vůdce revoluční armády George Washington Deklaraci o nezávislosti /Declaration of Independence/, kterou se 13 britských kolonií odtrhlo od Anglie a vytvořilo Spojené státy americké. Ve válce je podporovala Francie, Španělsko a Holandsko.
V r. 1783 válka skončila a v Pařízi byla nakonec podepsána smlouva o nezávislosti USA, jež zde zastupoval Benjamin Franklin.
Jedním ze stoupenců amerických práv byl John Wilkes, novinář z řady whigů, člen parlamentu, vydavatel vlastních listů The North Briton.
V r. 1771 byl Wilkes zvolen primátorem Londýna. Snížil cenu chleba, zlepšil podmínky vězňů a prohlásil za nezákonnost činnost gangů, zabývajících se odvážením mužů proti jejich vůli k službě u válečného loďstva.
Dál brojil proti daním, které se užívaly k podplácení členů parlamentu za účelem hlasování podle královy vůle.
Požadoval, aby všem lidem bylo dáno právo volit, počínaje nejnižším mechanikem, přes nejchudšího rolníka a konče námezním dělníkem.
Měl mnoho oponentů, hlavně jednoho z toryů Dr. Samuela Johnsona, proslulého sestavením prvního anglického slovníku.
Po pádu lorda Northe v r. 1783 se stal premiérem Pittův syn William /tory/. Měl pouhých 24 let, ale byl výjimečně schopný finančník. Proběhla reforma daňového systému, nepoctivost přišla pod kontrolu a tak vzrostla prosperita.
Historie Austrálie začala v r. 1788, když Britové 26.ledna vylodili na jejím pobřeží 727 trestanců. V r. 1770 pobřeží probádal kapitán Cook. První osidlování východoaustralského pobřeží v r. 1788 organizoval Pitt.
Díky za cokoliv k někomu z jmenovaných jmen.
Linda Míšová
-
William Pitt sn.
1 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pátek 6.Prosince 2002 20:43:14
-
William Pitt jn.
2 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pátek 6.Prosince 2002 20:44:18
-
Re: Vítězství parlamentarismu
3 odpověď odeslal(a) Jana v Pátek 6.Prosince 2002 22:34:18
Děkujeme za obrázky!Já si stačím jenom všimnout,že mají oba Uran,Pluto,Luna(Neptun).Kdyby nám tak někdo ze zkušenějších řekl více.Zatím vypadají všechny ty "obrázky" z Anglie zajímavě.
Tu Austrálii- věkem to vypadá spíše na juniora?
-
4 odpověď odeslal(a) Linda Míšová v Pondělí 9.Prosince 2002 16:49:16
Ve čtvrtek jsem sem napsala z práce po oslavě dvou Jitek, nehleděla napravo, nalevo, ale pak při Mikulášské náladě, jsem si vzpoměla na to, co tady píšete. Poslední dny jsem si prohlížela vaši stránku a uvědomila si, že tady něco nehraje. Když jsem tady napsala už před měsícem tu svoji první otázku, myslela jsem si, že je to tady otázka, odpověď, dík, prosím, normálně. Ale myslím, že je tady něco jiného, asi nějaký stálý kolektiv astrologů. Jsem zvyklá na chaty, i v práci s dvěma holkama tak trávíme volné chvíle.
A teď si uvědomuju, že se sem ty moje příspěvky možná ani nehodí. Přemýšlím taky o tom, co je vlastně důležité na těch lidech před náma a mám v tom nějak zmatek. Ani vlastně nevím o co mi jde víc, jestli o ty horoskopy nebo o tu angličtinu, taky teď vlastně nevím, myslím že opravdu o oboje.
Jestli vám to nevadí, chtěla bych sem ty překlady dál psát, i když si nejsem jistá v takových základních věcech. Linda Míšová
-
5 odpověď odeslal(a) Hanka Holečková v Úterý 10.Prosince 2002 09:26:18
Mám jezevčíka. Před sedmi lety jsme přišli o kolii. Neptám se, co na ní bylo důležitého. Měli jsme ji rádi a pořád ji máme rádi, i když není.
Hanka
-
6 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 10.Prosince 2002 10:28:53
Lindo, klidně pište, doufám, že se mi podaří sehnat příslušné horoskopy. I přesto, že ta doba, na níž jste se teď zaměřila - 18. a 19. století - je pro mne dost nezajímavá. Turnovský
-
7 odpověď odeslal(a) Linda Míšová v Sobotu 14.Prosince 2002 14:34:48
Došla jsem k závěru, že bych se vám astrologům co sem píšete měla asi trochu omluvit, jestli vznikl dojem, že jsem vám nějak narušila vaši společnou práci nebo třeba někomu psaní příspěvků, svým dost bezohledným příchodem na tuhle stránku. Tento týden jsem se rozhodovala mezi psaním těch překladů britské a americké historie sem a mezi tím, že se to budu učit jenom sama pro sebe. Dost mi to usnadnil pan Turnovský, který to tady asi hlavně řídí- takže to co mi v úterý napsal bych asi měla považovat za názor většiny.
I když mi ty překlady jdou hodně těžce a nedělám je zodpovědně, protože na studování takového podrobného slovníku, jaký by asi byl přece jenom potřeba, nemám čas a už vůbec ne trpělivost a rozhodnost. Ale když to překládám, což bych při samostatném učení vůbec nedělala, jako by mi při tom ten překlad spoustu mých vlastností "nabíral na vidle". Jako by ze mě mýtil můj běžný slovník a způsob uvažování. Takže bez toho překládání bych neměla tenhle dost peprný užitek. Ale tohle je pořád jenom můj problém a vás samozřejmě nemusí zajímat.
Mělo by to mít taky přece užitek pro vás, když to má mít smysl sem psát. Přiznám se, že jsem za ten měsíc hodně slevila z mojí původní idealistické představy, která mě sem přivedla, že při tom skloubím svůj zájem o astrologii. Ale přesto si pořád myslím, že v tom astrologie je a i když ne tak jak jsem si myslela, stejně si to učení s astrologií spojuju.
Jenom jsem pochopila, že se nedá vůbec jednoduše vzít člověk a říct: "Naplnil nebo nenaplnil svoje potencionality, byl takovým, jakým měl být, zapadl do své doby tak jak to pro něho bylo správné nebo důležité nebo opravdové nebo tak nějak?" Je asi moc těžké tyto otázky rozebírat a asi možná nesmyslné /tak jak to psala paní Holečková/. Ale ačkoliv ten překlad není úplně v pořádku, třeba může mít užitek i pro někoho dalšího po stránce učení angličtiny. A myslím si, že nemusí být na škodu ani vám nebo vašim čtenářům, když si připomenou co už na světě bylo, i když jste určitě vzdělaní, i čtenáři. Ale, to teda mluvím ze své zkušenosti, člověk si málokdy vzpomene na lidi z historie a nevím sice proč a jak, ale asi to tak bude, že i tohle je důležité.
Tak jsem se rozhodla pro pokračování.
Budu vám velice vděčná, když sem dáte k otázce jen jeden nebo dva obrázky horoskopu. Mám pocit, že se tím ta historie dostatečně oživí, protože to postavení planet tak opravdu bylo, kdežto, to co je v jedné knize tak, je v jiné jinak, podle jiného historika.
Ještě chci říct, že jsem si myslela, že astrologii docela, no spíš trochu rozumím, dost známým jsem pár věcí poradila, ale potom co jsem si začala prohlížet tuhle stránku, tak vím, že jsem teprv na začátku.
A najednou se kolem mě začaly dít věci, které mi to potvrzují. Například jak jsem psala o dvou kolegyních z práce se stejným jménem tak to nebylo náhodou. Totiž jedna má tak nějak jak já, druhá o dost víc. S oběma je podobná zábava, zdálo by se, že ten věk nehraje žádnou roli, že jsou dost podobné. Ale v pondělí ráno mi ta starší volala, proč nepřišla do práce. Mám její horoskop, ale právě do toho telefonu mi řekla něco, co jsem do dneška ani náhodou netušila, nepoznala a ani z horoskopu bych to v životě nevyčetla. Já byla jak přimrazená a zjistila, že vlastně z astrologie nevím nic.
Nevím čím to je, jestli jenom tím překládáním, nebo tím že to píšu sem, ale jsem tím hodně ovlivněná. Boris říkal, že to je asi oboje a radil mi, ať nepřestávám a ať postupuju pravidelně a udělám si v tom systém. Říkal, že má pocit, že bych měla přestat dumat, jestli je to pro vás užitečné nebo ne. Že to je jasně vyřešeno tím, že mi váš předseda nabídl, že ty horoskopy vyhledá.
Nechci se tady zaštiťovat ani Borisem, ani nikým jiným, ale uvádím to jenom jako bezproblémový kontrast k tomu mému postoji, který jsem vám ale chtěla sdělit. Ale i když jsem k tomu svému závěru šla delší cestou, je tentýž, že sem chci ty překlady psát.
Linda Míšová
-
8 odpověď odeslal(a) Hanka Holečková v Pondělí 16.Prosince 2002 14:44:23
Lindo, k Vaší poznámce, kde mě zmiňujete.
Těžké to je, ale nesmyslné ne, i když na to mnohdy nestačí slova. Hanka