<= Index
<= Zpět
(?)
www.astrolozka.cz (link)
Obsah
Předchozí
312
313
314
315
316
317
318
319
320
321
322
323
324
325
326
327
Další
-
(no subject)
89 otázku odeslal(a) Marek v Pátek 8.Října 1999 07:36:16
Pane Turnovský,
děkuji Vám za odpověď na předešlou otázku. Dnes se ptám: Jakou roli přisuzujete při výkladu horoskopu znamením? Dá se říci, že ovlivňují kvalitu působení prvků horoskopu (viz kniha Ascendent a znamení horoskopu)? Používápe při výkladu také vládce dekanů - např. padne-li hrot domu na konec znamení, jak doporučuje Kefer?
Mimochodem: sestavil jsem si pro procvičení horoskop nativity podle otázky p. Milady č. 77, domy Camp. Ovlivňuje chuť k vystěhování nativní Saturn vládnoucí IX.domu umístěný v prvním domě (s apl.trigonem na Uran vládnoucí XI. a XII. domu )a v tuto dobu tranzitující přes Asc.? Dá se to interpretovat jako nedostatek příležitostí vyniknout tam, kde jsem se narodil (Býk na Acs, Saturn v I.domě v Blíž. jako pokus o změnu) a dojem , že se prosadím jinde (Saturn současně vládne MC). Doufám, že to není příliš neetické, ptát se na cizí horoskop. Pokud ano, omlouván se
Díky. M.
-
Re: (no subject)
1 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Sobotu 12.Února 2000 13:53:32
1. část odpovědi na dávno zapadlou otázku:
znamení zvěrokruhu:
jejich význam považuji za zveličovaný. Existence různých zodiaků (kromě tropického několik siderických, několika systémů lunačních stanic a nebeských paláců apod. jejich důležitost zpochybnila. Je pozoruhodné, že někteří i docela známí a v mediích se vyskytujících astrologů má problémy s rozlišováním mezi znameními a souhvězdími zvěrokruhu, důkaz že nelze podceňovat astronomické a další přirodovědecké reálie a poznatky. Tentoproblém měl ostatně i C.G.Jung, (Tajemství zlatého květu, str. 17, český překlad Praha 1997)
Pro mne znamení zvěrokruhu představují proměnu unitární energie v čase (každoroční cyklus) oscilující podle vztahu světlo-tma (princip mnohosti - princip jednoty). Tuto proměnlivou energii generují, koncentrují a uvádějí do dalších vztahů universální proncipy v podobě archetypů - všelidských symbolů, které "sestupují" aurickým obalem Země, když je třeba pomocné ruky Cyklokosmu lidem, kteří se snaží Cyklokosmu pomoci ve vývoji.
Dekany jsou pro mj. vyjádřením představy, že zvěrokruh není statický, ale navýsost dynamický, evoluční a strukturovaný. PT
-
nocni obloha-hvezdy
259 otázku odeslal(a) Jan Dvorak v Neděli 23.Dubna 2000 22:43:04
Vazeni pratele,
jelikoz se momentalne nachazim na uzemi USA,tak by me zajimalo,jestli je mozne v noci videt stejne souhvezdi tak, jako kdyz jsem byl v Cechach,zda se mi,ze zde vidim neco jineho,jsem na vychode Usa a zde je casovy posun dozadu o 6 hodin.Jak to tedy vlastne je ?Dekuji za strucnou,lec dostatecnou odpoved laikovi,amateru.
Honza
-
Re: nocni obloha-hvezdy
1 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 24.Dubna 2000 00:18:57
Pokud jste přibližně na stejné rovnoběžce jako tady (50°) pak byste měl vidět to samé, Vy jste ale patrně jižněji, pak vidíte opravdu něco trochu jiného. Jak jiné to je, záleží na Vaší aktuální zeměpisné šířce. Zdraví Turnovský
-
odkaz
402 otázku odeslal(a) samir v Neděli 3.Září 2000 01:14:55
Zdravim.
Myslim si ze toto je velmi zajimavy clanekhttp://www.natura.eridan.cz/natura/2000/9/20000910.html
Jeste by me zajimalo, jestli znameni fungujou presne po 30stupnu a proc. Jaky je rozdil mezi 29 stupnem kozoroha a 1 stupne vodnare, napriklad?
diky
-
Re: odkaz
1 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 23.Dubna 2002 21:49:56
Znamení tropického zodiaku sestávají z 360° - postupně rozvíjející své významy s ohledem na stupně předchozí i následující.Význam každého stupně je dán jeho umístěním v oné 360 dílné sekvenci. Stejně tak znamení, která jsou grupováním 30ti po sobě následujících stupňů, v případě fixních znamení by se dalo říci, že i 15° před a 15° po "sloupu zodiaku" - středu fixních znamení. Na význam znamení je třeba hledět stejným způsobem. Ryby rozvíjejí funkci Vodnáře, Vodnář rozvíjí funkci Kozoroha atd,až k Beranovi, který navazuje na předchozí Ryby. Z hlediska výkladu se jedná u znamení v 1. řadě o 12 tváří unitární energie,která vytryskla na počátku tohoto kosmického cyklu (aktuálně se rozvíjející vesmír od bodu alfa po bod omega) - vztah mezi principem jednoty - tma a principem mnohosti -světlo + 3 mody tohoto vztahu (kardinální - fixní - mutuální a 4 živlů, a v 2. řadě 12 archetypických kroků ve vývoji jakéhokoli Celku. Je jisté, že 29° Kozoroha se bude lišit od 1° Vodnáře (viz sabiánské symboly), ale asi jinak než jak to různé brožůry, věnující se významu znamení, popisují. Turnovský
-
Uzavřený dům a znamení
511 otázku odeslal(a) Novicka ve Čtvrtek 11.Ledna 2001 00:04:05
Mohli by jste mi, vážení moudří, vysvětlit interpretaci více domů v jednom znamení a naopak, když ve znamení nezačíná žádný dům. Budu Vám velice vděčná. Novicka.
-
Re: Uzavřený dům a znamení
1 odpověď odeslal(a) Ljuba Axmannová ve Čtvrtek 11.Ledna 2001 19:31:02
Znamení, které je protnuto více osami – hroty domů a znamení obkročená, tedy hrotem domu neprotnutá, jsou vždy součástí jedné nativity.
Pro příklad použiju dvojice klíčových slov znamení – dům, tak jak jdou za sebou – Beranem a prvním domem počínaje: jsem-logika, mám-poetika, umím(vím)-rétorika, vycházím/pocházím-tradice/historie, žiji(planu)-erotika, pracuji nebo stonám-hygiena nebo kritika, spolupracuji nebo se přu-estetika, přijímám/vnímám-chirurgie(společnosti), věřím(poznání)-taktika, cílím/směřuji-strategie, sděluji-politika, přemáhám podléhám-etika.
Slova lze použít jako skládačku, nad kterou se dá dumat o významovém podkresu, o tom, co je zřejmé (protnuté hrotem domu) a co nesmíme pominout právě pro skrytý význam.Připomínám, že je třeba vždy uvažovat obě protilehlá znamení.
Uvědomuji si, že strašně zjednodušuji, že klíčová slova mohou být jiná…
Chci jenom zprostředkovat možnost uchopení problému. Přeju všechno dobré. LA
-
2 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 23.Dubna 2002 21:49:59
Znamení neprotnutá hroty domů - znamení obkročení - bývají zdrojem různých komplexů, neboť jejich energie nebývá používána vědomě. V campanovi to bývá zpravidla v 1. 6. 7. a 12. domě, tedy napočátku, vrcholu a konci cyklu. Ne všechny planety se účastní hry na dispozitory..
Znamení protnutá několka hroty znamenají, že jejich energie a symbolický potenciál je používán pro sbírání zkušeností v několika po sobě následujících domech. V campanovi zpravidla případ 3. 4. 5. a 9. 10. 11. domu. takový člověk musí buď energií šetřit, nebo to bere všechno hopem a z jedné vody načisto (a la prima). tento druhý případ je zajímavý také tím, že domy mají stejné dispozitory. turnovský
-
3 odpověď odeslal(a) novicka ve Čtvrtek 18.Ledna 2001 17:08:32
Děkuji za odpovědi. Snad jednou přestanu být novickou.
Novicka.
-
Zvěrokruh
1649 otázku odeslal(a) Tim v Úterý 15.Července 2003 08:39:51
Rád bych věděl, jestli datum začátku a konce znamení zvěrokruhu je každý rok stejný nebo se to nějak mění. Jestli ano jak to bude v příštím roce 2004. Díky za odpověď.
-
Re: Zvěrokruh
1 odpověď odeslal(a) Jiří v Úterý 15.Července 2003 13:23:58
Datum začátku zvěrokruhu, jak píšete, je zřejmě okamžik jarní rovnodennosti, kdy Slunce má nulovou deklinaci a stojí přesně nad rovníkem.
(Tedy je v tropech a od toho se tomuto zvířetníku také říká tropický).
Proto je také stejně dlouhý den i noc v tomto datu.
Také můžeme říci, že Slunce, na své pouti ekliptikou, v tomto okamžiku opouští poslední stupeň znamení Ryb a vstupuje do počátečního stupně znamení Berana, jak se nazývá úsek prvních třiceti stupňů ekliptiky, počítaných právě od tohoto bodu, či okamžiku.
Tomuto místu na ekliptice se také říká Jarní bod neboli Vernal Point.
Program Johannes uvádí pro nejbližších deset let tyto okamžiky jarní rovnodennosti:
21.3.2003 02:00:20
20.3.2004 07:49:06
20.3.2005 13:33:48
20.3.2006 19:25:54
21.3.2007 01:07:47
20.3.2008 06:48:42
20.3.2009 12:44:08
20.3.2010 18:32:37
21.3.2011 00:20:57
20.3.2012 06:14:39
Čas je středoevropský, tedy stejný, jako u nás v tuto dobu úředně platí.
Přeju krásný den
Jiří
-
2 odpověď odeslal(a) Tim ve Středu 16.Července 2003 07:08:39
Ještě by mne zajímala data začátku a konce jednotlivých znamení(kozoroh, blíženci, ryby, býk atd.). Zjistil jsem, že tyto data jsou v různých časopisech a kalendářích jiná. Je možné, aby byl člověk každý rok v jiném znamení? Jak to bude v roce 2004?
-
3 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 16.Července 2003 09:33:23
Uvedené kolísání data, kdy Slunce vstupuje do znamení Berana souvisí s tím, že rok trvá přibližně 365,2422 dne.
Necelá čtvrtina dne je vyrovnávána jednou za čtyři roky vsouváním přestupného dne 29.2. a jednou za 400 let je tato vsuvka vypuštěna. Tím dochází k tomu, že Slunce vstupuje do jednotlivých znamení zvířetníku v různých datech.
Následující tabulka ukazuje vstupy Slunce do jednotlivých znamení. Časy v tabulce jsou uvedeny v SEČ.
Slunce vstupuje do znamení:
20.04.2003 13:03 Býka
21.05.2003 12:13 Blíženců
21.06.2003 20:10 Raka
23.07.2003 07:04 Lva
23.08.2003 14:08 Panny
23.09.2003 11:46 Vah
23.10.2003 21:08 Štíra
22.11.2003 18:43 Střelce
22.12.2003 08:03 Kozoroha
20.01.2004 18:42 Vodnáře
19.02.2004 08:50 Ryb
20.03.2004 07:49 Berana
19.04.2004 18:50 Býka
20.05.2004 17:59 Blíženců
21.06.2004 01:57 Raka
22.07.2004 12:50 Lva
22.08.2004 19:53 Panny
22.09.2004 17:29 Vah
23.10.2004 02:48 Štíra
22.11.2004 00:21 Střelce
21.12.2004 13:41 Kozoroha
Přeju krásný den
Jiří
-
4 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 21.Července 2003 00:31:52
Připomínám pro úplnost, že slovo tropický (zodiak) pochází z řeckého tropos = krok, skok, taneční krok. Tropický zodiak je tedy tvořen 12 tanečními kroky úplňků a novů. Tropy označují místa na zeměkouli mezi obratníky Raka a Kozoroha, kde Slunce může stát v zenitu-nadhlavníku. T.U.R.
-
30-0
1821 otázku odeslal(a) 30. v Neděli 16.Listopadu 2003 16:28:19
Úvod k deseti krokům.
Za zodpovězení otázek děkuji.
a/ Astrologie /kosmologie/ - Pierre de Lasenic
Kapitola sedmá - Zvířetníková znamení podle vývojové planetární stupnice.
Skopec /Aries/
Štír /Scorpio/
Býk /Taurus/
Váhy /Libra/
Kozoroh /Capricornus/
Vodnář /Aquarius/
Střelec /Sagittarius/
Ryby /Pisces/
Blíženci /Gemini/
Panna /Virgo/
Rak /Cancer/
Lev /Leo/
proč toto pořadí?
b/ Datum z historického hlediska /příklad: 17.11./
-
Re: 30-0
1 odpověď odeslal(a) Luděk v Neděli 16.Listopadu 2003 16:34:41
Proč toto pořadí znamení ve zvířetníku? Zkuste si o tom přečíst celou knihu: Dane Rudhyard - Astrologická znamení, nakladatelství Půdorys
-
2 odpověď odeslal(a) Jiří v Neděli 16.Listopadu 2003 16:43:20
Luďku,
jestli mohu prosit, šlo by používat namísto označení Skopec název Beran ?
Za případné kladné vyřízení své prosby předem děkuje
Beran Jiří
-
3 odpověď odeslal(a) Luděk v Neděli 16.Listopadu 2003 16:50:37
Skopec je vykleštěný beran, takže jestli chcete být skopcem... "Proti gustu, žádný dišputát" :-))
-
4 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 16.Listopadu 2003 16:55:38
a/ Vysvětlení naleznete na str. 28 a 64. Jedná se o systém založený na esoterní praxi Horev klubu, další materiály k tomu se vztahující naleznete v Lasenikově Tarotu a Hermetické iniciaci universalismu.
b/ který 17. listopad máte na mysli?
-
5 odpověď odeslal(a) Jiří v Neděli 16.Listopadu 2003 17:02:01
Asi jsem nezformuloval svou prosbu dost jasně, Luďku.
Tak tedy naplno,
důrazně žádám, aby bylo pro 1. znamení zvířetníku důsledně používáno označení BERAN !!!
BERAN Jiří
-
6 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 16.Listopadu 2003 17:28:53
I já se považuji za bojovníka za Berana proti Skopci, ale, myslím, že Luďka nemáme proč z používáni toho slova podezírat. Otázku zadal/a třicítka a cituje z Lasenikovy Astrologie, kde se tento termín, podobně jako i v jiných českých publikacích vyskytuje. Turnovský
-
7 odpověď odeslal(a) Jiří v Neděli 16.Listopadu 2003 17:45:15
Máš recht, Pavle !
Luďku, omlouvám se Vám, přehlédl sem, že otázku položil(a) 30-0.
Jiří
-
8 odpověď odeslal(a) Luděk v Neděli 16.Listopadu 2003 17:55:09
Naše veličenstvo Vám odpouští :-)) Vždyť i já jsem raději zván Býkem než Volem.
-
9 odpověď odeslal(a) radmila v Neděli 16.Listopadu 2003 19:04:10
zdravím Luďka, no tady je to tedy doplantané, já mám taky prosbu RUDHYAR bez D nebo nám z toho vyleze Kipling no ale ten zas je bez H myslím... ještě pro pořádek, v Pulsu života je obvyklé pořadí znamení (od Berana k Rybám), třicítce na otázku odpověděl Pavel.
-
10 odpověď odeslal(a) Luděk v Neděli 16.Listopadu 2003 20:57:48
Máte pravdu, je to doplantané, i já jsem "volaký zmetěný" (že by ta moje kvadratura na Merkura od tranzitujícího Urana? a chudáček Merkurek je navíc v konjukci s traz. Černou Luničkou. No potěš koště!) --- Rudhyar samozřejmě bez "D" na konci, Lasenice jsem nečetl, takže bůhví proč ta znamení popřehazoval... no a já už budu raději mlčet, než ty tranzity přejdou :-))
-
11 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 16.Listopadu 2003 21:40:28
Jen pro ty, kteří Lasenica nemají doma, tak je to řazeno podle domicilů v 1. vývojové řadě: Mars, Venuše, Saturn, Jupiter, Merkur, Luna, Slunce
síly insinktivní: Mars, Venuše, Satürn
síly střední: Saturn, Jupiter, Merkur
síly intelektuální Merkur, Luna, Slunce
jinak ale platí co jsem napsal o zakotvení v esoterní teorii a praxi Lasenicově. Turnovský
-
12 odpověď odeslal(a) Jaroslava Čepová v Neděli 16.Listopadu 2003 23:51:01
Také se přikláním k panu Jiřímu, aby se používalo označení Berana a ne Skopce ve zvířetníku, myslím tím v celé astrologii. Vždyť symbolika Berana je významná právě tou plodností. Zplození, nový život, nový počátek. To dává pak smysl celému horoskopu a celým dalším cyklům. Jak může skopec - vykleštěný beran, zplodit nový život? Nebo se snad mýlím?
-
13 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 16.Listopadu 2003 23:59:11
přesně tak, Jaruško. Pavel T.
-
14 odpověď odeslal(a) J. Čepová v Pondělí 17.Listopadu 2003 00:28:06
No to je dobré, Pavle. Jak tomu mám rozumět, jako že kvituješ Berana, nebo to, že se mýlím?
-
15 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 17.Listopadu 2003 02:23:25
kvituju toho Berana, Jaruško, cyklus má být plodný, jinak je to k ničemu. PT
-
16 odpověď odeslal(a) Martina Lukášková v Pondělí 17.Listopadu 2003 09:39:35
Znamení Berana, získalo svůj název odstarých pasteveckých národů, kteří chovali menší zvěř. V měsíci Nisan (březen -duben) spatřovaly souvislost mezi návratem jara, proměnou země a rozmnožením stád.
-cituji zde Suzel Fuzeau-Braeschovou
-
VÝZNAM ZNAMENÍ ZVĚROKRUHU
1824 otázku odeslal(a) Společenství humanistických a transpersonálních as v Úterý 18.Listopadu 2003 12:52:27
Přepisuji z předchozích otázek a odpovědí příspěvek Ondry Ivanka.
V této diskuzi by nemělo zapadnout, co zde zaznělo o znameních. Vracím se proto k odpovědi č. 109, kde p. Navrátil píše mj. toto (osobní invektivy autora této odpovědi jsem vypustil úmyslně, pro lepší koncentraci na věc):
...Vaše tvrzení, že znamení jsou přeceňována je nesmysl...Jde mi jenom těžko uvěřit, že člověk, který se zabývá dlouhé roky astrologií může tohle říct...
Přiznám se, že i já jsem dlouhou dobu považoval znamení za základ jakékoli astrologie. Zdráhal jsem se přehodnotit svůj názor, ale dnes vidím,že je k tomu nejvyšší čas. Proč o tom hovořím s takovou jistotou? Protože si dnes (skutečně málokdo)v plné míře uvědomuje základy, ze kterých
charakteristiky znamení vznikly. Je asi zřejmé, že základem cyklu znamení je sluneční cyklus, s navazujícím cyklem teplot, srážek i jejich každoročních anomálií. Méně je zřejmé, do jaké míry DETERMINISTICKY a NATVRDO na tento cyklus navazoval řád polních a domácích prací, svátků, půstů, masopustů, prostě rytmus celé společnosti, která byla po staletí a tisíciletí agrární. Tj. tento řád zasahoval v plné míře i do měst. Ono tenkrát nešlo je o to, zda se dítě narodí do světla a tepla nebo do tmy a chladu. Šlo taky o to, zda se mámě narodí uprostřed vyčerpávající dřiny při žních, nebi o Vánocích (nebo jindy).Možná ještě v polovině minulého století by se o dozvucích tohoto řádu dalo uvažovat. Ale dnes? Dnes, kdy svítíme a topíme celoročně, kdy jsme stresováni ZCELA JINÝMI TERMÍNY než naši předci a hlavně každý jinak, kdy dovážíme v zimě jahody z Nového Zélandu a banány jsou levnější než jablka...dnes to vypadá, že se blížíme daleko spíš stavu prvopočátečního chaosu, ze kterého (ostatně podle té nejtradičnější) tradice vznikly v hloubi Věků čtyři živly, reprezentované mj. i těmi znameními.
Bude to znít možná kacířsky, ale za této situace vidím, že znamení si sice můžeme dále všímat, ale nezávazně. Komu se v nich líbí, může si v nich hledat, co mu vychází, ale bude to hra, nic závazného. Bude to pro každého volitelné, zda probudí a bude kultivovat svého Ráčka, Lva či Panenku, nebo si bude všímat domů, které dnes mají podstatně závaznější význam.
Daleko důležitější a možná varovnější je to, že zmíněná transformace kolektivního čtyřživelného řádu v chaos něco znamená - že procházíme přeměnou zásadnější, než si většinou odvažujeme připustit. Přeměnou, která v nejbližší domě může nabýt ještě mnohem dramatičtějších forem, než je tomu dnes - aniž bychom nutně konstruovali katastrofický scénář. Je však třeba věnovat pozornost tomu důležitému, nikoli marginalitám.
-
Re: VÝZNAM ZNAMENÍ ZVĚROKRUHU
1 odpověď odeslal(a) Axmannová v Úterý 18.Listopadu 2003 14:01:52
Domy zaprvé – ano, ale jenom tam, kde člověk žije dneškem tak, jak ho Ondřeji popisuješ. Nedomnívám se, že je to tak jednoduché. Ne každý žije ve městě s topením na knoflík a kupuje banány ze Zélandu. Jsou tu nejméně dva světy, ten rozvíjející tradici (v dobrém i špatném) a na něm svět městský, vzájemně propojené médii, jejichž přičiněním vnímáme právě ten druhý svět jako to, o čem dostáváme informace, ale vlastně se nás to netýká, kromě výletů „za přírodou“ a těch z venkova za nákupy a „kulturou“. (Vím, že zjednodušuji.). Někde jsem tu psala, že dneska už není samo sebou, aby ševcem byl ševcův syn. Jenže jsem zapomněla, že jsou pořád místa, kde tomu tak (a podobně) stále je. Můžeme mluvit Rudhyarovým jazykem o úrovních, ale nelze zapomínat, že každá vyšší úroveň v sobě obsahuje i tu nižší a že i na biologické úrovni už všechno je. Nelze transformovat před tím, než obsáhneme, naplníme to dosavadní. Předčasná transformace může přinést jen propad k opakování těch nejzákladnějších zkušeností. Píšeš o návratu k chaosu. Máme to podporovat? Kdybych měla přijmout nevýznamnost znamení, odeberu něco z celku, který ano, začíná živly. Současný svět mě vede k přesvědčení o nutnosti znát nejen horoskop, ale i prostředí a způsob života člověka z horoskopu. Teprve pak, v odůvodněných případech (?), si můžu říct: á tady to spěje k „chaosu“, jdeme po domech, znamení jsou bezvýznamná. (Promiň Střelci se Sluncem a Merkurem ve druhém domě praktický příspěvek) lj
-
2 odpověď odeslal(a) Ondřej Ivanek v Úterý 18.Listopadu 2003 18:13:25
Souhlasím s Tebou, že tak jednoduché to nění. Ale přinejmenším okruh lidí, který se v našem okolí zajímá o astrologii v tomto chaotickém světě žije. Nemám v úmyslu usilovat o předčasnou transformaci ani podporovat chaos, ale je třeba respektovat změnu, která se odehrála a prohlubuje se v tomto směru bez ohledu na to, zda to podporujeme či nikoli. Jako podstatnější námitku vůči tomu, co jsem napsal, bych viděl v tom, že nativity zejména starších lidí (ale i nás) odpovídají době, kdy ještě jakýsi tradiční řád platil...a nyní většina z nás žije v době, kdy jsou živly a znamení změtená. To je oříšek a výzva pro odpovědný přístup k výkladu horoskopu!
OI
-
3 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Úterý 18.Listopadu 2003 19:05:59
Ondřeji, nemylte se! Máte sice pravdu v tom, že významy znamení vyplynuly z agrární kultury před několika tisíci lety, jenomže... Znamení jsou archetypy, které odpovídají "zdravému" životnímu stylu v souladu s přírodou. To, že my dneska v tomto souladu nežijeme, že jsme se tomu řádu vymkli, je chyba naše, ne těch archetypů. A to chyba tragická! Je to životní styl naprosto nepřirozený, a doplatíme na něj jenom my, ne ty archetypy. A zrovna tak nejde o "prvopočáteční chaos", jak píšete, jako mnohem spíše opět o destruktivní vymknutí se zákonům a řádu, které se nám nejspíš stane osudným. Myslím si, že jakákoliv "transformace" v tomto směru by byla jenom přistrčením k propasti. No a co se týká domů - nezapomínejte, že jejich význam je významům znamení ekvivalentní!
Petr Trnka
-
4 odpověď odeslal(a) Airáp v Úterý 18.Listopadu 2003 21:58:29
Dle mého názoru je ČLOVĚK posledních několik tisíc let stejnej ve všech vlastnostech včetně inteligence. Mění se prostředí ve kterém žije a výchozí penzum znalostí ze kterého člověk – dítě startuje. Význam znamení je stále stejný – interpretace se může trošičku lišit podle prostředí, ve kterém daný jedinec žije, ale to je interpretace vnějších znaků na ne základ výkladu
Zdraví Airáp.
-
5 odpověď odeslal(a) Iveta Marková v Úterý 18.Listopadu 2003 22:46:43
Domnívám se, že na systému znamení zvěrokruhu jsou důležité dvě věci:
1)umožňují rychle se orientovat, v kterém bodě kruhu se nachází sledovaný objekt,
2) posloupnost znamení symbolicky odkazuje na dynamiku, vývoj, obecný vzorec rozvoje, logiku kruhu.
Tyto požadavky dnes splňují i jiné systémy dělení kruhu, např. osminkové dělení v lunačním cyklu nebo dělení na 360 dílů (s další vnitřní strukturou) pomocí sabiánských symbolů. Můžeme se proto od dělení kruhu dle znamení odpoutat a považovat ho za jeden z mnoha možných způsobů jak sledovat a vykládat rytmické pohyby.
Nezapomínejme, že znamení pocházejí z doby, kdy se informace předávaly obrazem, příběhem.
-
6 odpověď odeslal(a) Anonymous v Úterý 18.Listopadu 2003 22:52:51
Rytmické pohyby nevykládam, ale provozuji.
-
7 odpověď odeslal(a) Luděk v Úterý 18.Listopadu 2003 23:44:11
Promiňte, možná ze mne zase bude blábolit můj tranzitující Uran, ale kromě filosofického zdůvodnění znamení, vidím pro užívání znamení i důvod praktický. Třeba znáte nějakou novou metodu, ale jak jinak chcete postupovat při posuzování horoskopu??? Například v případě "prázdných" domů bez planet. To jako budou prožitky dotyčného člověka na tomto životním hřišti "sterilní" bez chuti, vůně, barvy? Nebo tuto oblast vyškrtne ze svého života jako nepodstatnou? Znamení přeci jasně barvu, chuť i vůni prázdným domům dávají! (Tedy aspoň já to tak vnímám) --- Nebo jak posuzujete planety v nativitě? Jen podle domů a aspektů? Chcete říct, že dva muži, kteří oba budou mít Mars ve stejném domě a se stejnými aspekty budou "stejní"??? Opravdu nerozlišujete, jestli je Mars, symbol mužského principu, v Beranu nebo třeba v Rybách? Předpokládáte, že jejich způsob sebeprosazení ve světě bude identický? Tomu nerozumím, to nechápu. Ale možná znáte nějaký jiný recept, jak "číst" horoskop. Tak se prosím o něj podělte, ať neumřu v nevědomosti nebo v bludech.
-
8 odpověď odeslal(a) Jiří v Úterý 18.Listopadu 2003 23:53:41
dnes to vypadá, že se blížíme daleko spíš stavu prvopočátečního chaosu, ze kterého (ostatně podle té nejtradičnější) tradice vznikly v hloubi Věků čtyři živly, reprezentované mj. i těmi znameními.
Živly jsou až druhotné, samy jsou tvořeny prakvalitami.
Není možno, kupříkladu podle stavu naší politické scény, usuzovat na to, že blížíme k nějakému pra-chaosu, i když, přiznám se, i mně to tak mnohdy připadá...
Probíhá prostě jedna z mnoha cyklických změn.
-
9 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 19.Listopadu 2003 00:40:20
Domnívám se, že rovnoměrné dělení ekliptiky na 12 dílů nevzniklo z agrární potřeby, i když k takovémuto úsudku některé názvy těchto třicetistupňových úseků svádí.
Kardinální chybou je spojovat znamení s klimatickými cykly čtyř ročních období, jak se tomu, velmi nesprávně, ale, bohužel, často děje.
Beran = jaro atd.
Je to nepřípustné zjednodušování. Pak slýcháme hojně opisovaný názor, že astrologie vznikla na severní polokouli, i když je toto tvrzení hlubokou nepravdou.
Astrologie, alespoň jak já ji chápu, se snaží postihnout vzájemné vztahy přinejmenším čtyř systémů, které můžeme v blízkém vesmíru vysledovat a dává je do souvstažnosti s existencí časoprostorových entit.
Je to jednak systém obzorníkový, který je více či méně dobře popsán zvoleným systémem domů a charakterizuje nejbližší okolí zmíněné časoprostorové entity,
dále pak systém ekvatoreální, který charakterizuje vliv naší Země, dále pak systém ekliptikální, který postihuje naši sluneční soustavu a nakonec systém galaktický, který jakýmsi způsobem charakterizuje sféru stálic.
Tyto čtyři souřadné systémy jsou ve vzájemném pohybu a jejich, do jisté míry cyklické, interakce jsou určující pro život každé časoprostorové entity. Tyto interakce jsou pozorovatelné jednak přímo a jednak transformované.
Tyto interakční vztahy jsou dnes popsány přehršlí nejrůznějších aforistických propletenců, které si mnohdy těžce odporují, neboť jejich vnitřní logická struktura už kdysi dávno vzala za své.
Zbyla jen torza starého vědění a je třeba, jak správně a poeticky říká Pavel Turnovský, staré mýty nahradit novými.
Zbavit balastu a očistit od nánosu nepochopení původní znalosti vesmírných zákonů a znovu jim vrátit zašlý lesk.
Tím ovšem nechci říct, že máme šmahem odmítnout vše, co se nám přes obrovskou propast času zachovalo, jako například Ondrou zmíněné rozdělení ekliptiky na dvanáct stejných úseků.
Myslím, že je zapotřebí zkoumat tyto tradované informace ve vztazích a vazbách na uvedené čtyři systémy a vzít přitom v potaz všechny techniky, které se nám dochovaly a prověřit jejich použitelnost, případně je rozšířit úměrně stupni našeho poznání oněch cyklických závislostí.
Neuzavírat se rigidně do takzvané tradice, ale ani nezatracovat vše staré jako nepoužitelné.
Zkrátka být otevřený a vnímavý k novým informacím, ale přitom se snažit zdravě pochybovat o všem, protože přece všechno je jinak...
Děkuji Ondřejovi za tuto otázku a přeju včem krásný den !
Jiří
-
10 odpověď odeslal(a) Axmannová ve Středu 19.Listopadu 2003 00:42:14
-
11 odpověď odeslal(a) LA ve Středu 19.Listopadu 2003 00:43:55
I když vypadá zajímavě třeba tahle demolice (Berlínské zdi)...
LA
-
12 odpověď odeslal(a) Martina Lukášková ve Středu 19.Listopadu 2003 05:26:30
Domnívám se, že rovnoměrné dělení ekliptiky na 12 dílů nevzniklo z agrární potřeby, i když k takovémuto úsudku některé názvy těchto třicetistupňových úseků svádí.
otázkou mi je a co tě Jíří opravňuje k tomuto výroku??????? Uveď prameny , které tě vedou ke kritice .. nepřípustné zjednodušování....:
Kardinální chybou je spojovat znamení s klimatickými cykly čtyř ročních období, jak se tomu, velmi nesprávně, ale, bohužel, často děje.
Beran = jaro atd.
Je to nepřípustné zjednodušování. Pak slýcháme hojně opisovaný názor, že astrologie vznikla na severní polokouli, i když je toto tvrzení hlubokou nepravdou.
Ptám se??????????
-
13 odpověď odeslal(a) V.Milošová ve Středu 19.Listopadu 2003 07:19:12
Martino,
není to otázka na mě a Jiří ti nepochybně odpoví mnéhem lépe než já, ale jednou z odpovědí by například mohl být I -ting, který ve své podstatě taky popisuje změny kvality času, i když souvislosti dnes sotva tuším, jsou nepřehlédnutelné.
Zdravím, Vanda
-
14 odpověď odeslal(a) Airáp ve Středu 19.Listopadu 2003 09:15:27
Nic ve zlém – předem se omlouvám – ale postoj paní Lukáškové hodnotím jako „nadutost dnešní doby“. Mi přeci máme tolik techniky a tolik informací tak přeci musíme vědět …. ale množství informací zahlcuje a tím blokuje naše schopnosti poznat jádro věci..
Airáp.
-
15 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 19.Listopadu 2003 09:46:32
Martino,
Vanda pokázala na prameny, ze kterých čerpám. Ostatně jméno Josepha Needhama jsem tu zmínil už vícekrát.
Ale není třeba odvolávat se na autority. Zkusme selský rozum.
Pokud přiřadíme ke znamení Berana jaro, jak bude, prosím, fungovat tento vztah, dejme tomu v Austrálii ?
Přeju krásný den !
Jiří
-
16 odpověď odeslal(a) Luděk ve Středu 19.Listopadu 2003 10:34:37
"Nic ve zlém – Mi přeci máme tolik techniky a tolik informací tak přeci musíme vědět..." naprostý prd. --- Nevnášíme do toho víc chaosu než už je??? Moderní astrologii nevybudujete, když zpochybníte a přestřihnete "kořeny". Nemusíme hned vědět PROČ něco funguje, stačí, že empirie ukazuje, že to či ono dává použitelné výsledky. Jestli je to u klokanů jinak, nebo že už nejsme zemědělci, je pro nás středoevropany nepodstatné. Astrologie má prostě své tisícileté kořeny, základy, na kterých se dá stavět, postupně zpřesňovat a docházet k novým poznatkům a závěrům. Jinak je to jen naše namyšlenost, která nás odstřihne od "domova". Sice vytvoříme úžasné supermoderní astrologické filosofie, teorie a postupy, abychom ale poté zjistili, že musíme pracně znovu "objevovat Ameriku". ---- Např. Sabiánské symboly jsou velmi užitečné a vytvářejí ucelenou koncepci, takže si dokážu představit, že se jimi dají nahradit znamení zvířetníku. Obdobně bych mohl nahradit i klasickou koncepci "domů" a odpadly by mi tak problémy s panem Placidem, Cochem a dalšími, dokonce i problémy se striktními hranicemi, kdy není jisté, do kterého domu co vlastně patří. Zmizely by ostré hranice a horoskop by se stal "elegantnějším", pozvolně plynucím a měnícím se z jedné kvality v jinou, což více odpovídá realitě. --- To všechno mohu. Zavrhnu staré a vystavím nové. Je to ale tak opravdu dobře??? Zdravý strom má korunu v oblacích, ale kořeny pevně v zemi.
-
17 odpověď odeslal(a) Luděk ve Středu 19.Listopadu 2003 11:05:10
Úvodní příspěvek krásně ukazuje onu "namyšlenost" a nedostatek smyslu pro realitu. Jako bychom byli onou "supermoderní" civilizací, která už žije úplně jinak než jejich předkové a proto se na ni pravidla životních principů předků nevztahují. Je to úsměvný omyl "mládí". --- Moje babička (97 let) vždycky vzpomínala na mládí, kdy na vesnici u Plzně chodili pás husy, pracovali u sedláka na poli, drali peří při petrolejkách atd. Vzpomínala jak se koně plašily, když potkaly první auta. Jak viděla vzducholoď hrabete Zepelina... Moje babička není "neandrtálec" z šerého dávnověku! Takto žili lidé před několika desetiletími! Kdyby komunisté nekolektivizovali vesnici (před pouhými 50-ti lety!) tak máme dodnes sedláky na svých "gruntech" a život třetiny obyvatel by byl jiný - tradiční. ---- Prostě, milý přispěvateli, nemáš "historickou paměť" a svůj úzký obzor současného života považuješ za všeobecně platný. Můžeš jezdit do supermarketů, sedět u počítače a v lednu zakusovat ovoce z Austrálie, ale v nitru je v tobě víc "sedláka" tvých předků, než si chceš připustit. Pak ale nevidíš vlastní kořeny. Pak asi nevidíš ani kořeny na kterých stojí astrologie.
-
18 odpověď odeslal(a) jarda irmiš ve Středu 19.Listopadu 2003 13:16:28
Velmi mnoho generací od potopy světa se skládalo,abych já zde mohl psát tyto řádky.
Jsou ve mně všechny jejich myšlenky,činy, zkušenosti a prožitky.Je ve mně zakořeněn způsob jejich života.A mluvím o astrologii severní polokoule,která vznikla pro potřeby bílého muže.
Jiné rasy měly jiné potřeby a zkušenosti,a tak máme astrologie ještě jiné,pro černého muže,žlutého,ba i červeného.Tedy ta naše vznikla z potřeb bílého muže,a jest souhrnem jeho zkušeností a prožitků.Způsob života našich předků je zakódován v každém z nás.To by nahrávalo pro to,používat pro výklad horoskopu astrologická znamení,jako jednoho ze základních bodů výkladu horoskopu.Avšak je tu ten chaos,zmatek a kvas myšlenek,kdy každý moula,který se naučil psát,nutí nás ostatní,abychom se naučili jen jeho číst.Ale to je naprosto normální jev,který můžeme pozorovat v každém cyklu.Astrologicky řečeno,nacházíme se momentálně v 1/8 cyklu,tj. mezi novoluním a rozběžným oktilem.To že tradiční chtějí stavět v troskách minulého cyklu stejně pitomý svět,jako byl minulý,je hloupost,ale prosím,ať si staví,je to jejich volba.Nové myšlenky je stejně pohltí.Myšlení lidí,kteří přijdou na radu k astrologovi se změní,bude jiné.Jak bude svět vypadat za 50 let,to si nikdo nedovede představit a já se domnívám,že rozhodně překoná všechny naše nejdivočejší sny.Tradiční mrtvoly prostě vymřou,protože je nikdo nebude potřebovat.do jaké míry a jací jsou potřeba v současnosti,toť otázka.
Dnes,když přijdu na sídliště,např. Máj a rozhlédnu se kolem,tak 90 % obyvatel tohoto sídliště,je uspokojováno jídlem,pitím,vyprazdňováním,sexem,spánkem…Práci mají pouze jako donucovací prostředek,k uspokojování těchto potřeb.Jen málo z nich má práci,pro radost z tvořivé práce.A jen někteří mají potřebu stádnosti kulturní,společenské či náboženské.Pro ty všechny by možná stačila tradiční astrologie (ovšem osvobozená od nánosu cvoků,kteří chtějí vesmírně cestovat.)Pouze nepatrné promile je zde lidí,kteří se snaží přemýšlet trochu jinak.V očích té většiny mají punc potrhlíků,protože jim prostě nerozumí.
To jsou mí inspirovatelé a těm jsem k ruce.A také jsem k ruce těm,kteří mi otevřeli oči a dali mi najíst kaše čerstvé a voňavé,nezaneřáděné nánosem špíny věků.A sytím se jí rád.
Tak proto ty domy,ty jsou nesrovnatelně důležitější,nežli znamení.Domy jsou to,kde si prožíváme a zaznamenáváme zkušenosti vlastní koží,abychom je moli předat dalším generacím.
Abych končil úsměvem,což je jak známo polovina zdraví,tak si myji ruce,což je jak známo také polovina zdraví --a tím pádem mám zdraví celé.Každému to co snese,lump,nebo hrdina,jsme jedna rodina.Naše společnost,potřebuje lidi všeho druhu.
jarda irmiš
-
19 odpověď odeslal(a) SynAst ve Středu 19.Listopadu 2003 13:50:45
Tak mi to tady občas připadá, že někteří lidé přečetli příliš mnoho knih a absolvovali přespříliš kurzů - a jejich mozek je tudíž zaměstnán pouze rovnáním obdržených dat do přepřipravených škatulí. Filozofii mohou zabít jen filozofové, o astrologii lze říci totéž. Nikdo neví přesně proč, ale obecně a v principu to funguje dokonale takhle: objekty = CO, domy = KDE, znamení = JAK. Ptám se, proč si někteří "myslitelé" třeba myslí, že JAK znamená méně něž KDE anebo je snad třeba KDE víc než CO? Každý, ať si odpoví sám.
SynAst
-
20 odpověď odeslal(a) Luděk ve Středu 19.Listopadu 2003 15:27:30
To Jarda: po všechny věky věků si vždy lidé mysleli, že TEĎ UŽ KONEČNE, NEVYVRATITELNĚ A DEFINITIVNĚ příjde něco nového a to staré zhyne, není ho už potřeba. Po všechny věky věků člověk hrozně rád věří v revoluční skoky ve vývoji, aby nakonec se zlomenýma nohama zjistil, že pokrok lidstva se neděje revolučně, ale (bohužel) evolučně - krůček po krůčku, pomaloučku po mnoho generací. Bohužel. Ámen.
-
21 odpověď odeslal(a) . ve Středu 19.Listopadu 2003 19:05:48
Začnu li něco odsuzovat, mněl bych snad o tom něco vědět.
-
22 odpověď odeslal(a) Ondřej Ivanek ve Středu 19.Listopadu 2003 20:39:46
Tak to by snad stačilo, pane Luďku (my si tykáme?) a pane (paní) SynAst. Kolik mi toho ještě chcete podsunout?
Ukažte mi jediné slovo, ve kterém přestřihávám kořeny, ve kterém projevuji namyšlenost na naši supermoderní civilizaci a velebím výlety do supermarketů! Mohu vás ubezpečit, že na to namám ani to auto a mít ho nechci.
Pro pana Luďka upřesňuji, že právě proto, že si biologických a historických kořenů velice vážím, sleduji vývoj v tomto směru.Bohužel vidím, jak v současné době mizí-můžeme si přát, co chceme, ale minulost tím nevrátíme. Zeptejte se ostatně většiny lidí na vesnici, jaký život je táhne. Zemědělství to nebude, tím méně tradiční styl. Myslím tím samozřejmě živou, mozolnýma rukama žitou tradici, nikoli tu z knih. Můžeme (a měli bychom)kultivovat své kořeny individuálně, alespoň každý sám. Nepochybuji o tom, že lidem narozeným např. ve znamení Panny budou dobře kvést kytky, ale bude to třeba na předzahrádce nebo na balkoně v paneláku. Ale (ve svém celku,v kolektivním smyslu) společnost jíž jsme všichni součástí přervala kořeny už dávno a bez zeptání jednoho každého z nás. Nehodnotím to přitom ani jako chybu, ani jako pokrok - necítím se k tomu povolán - ale je to tak.A svět archetypů, platný po tisíciletí, tím ztratil kořeny také, ztratil své uzemnění, stal se platoničtějším. Bez těch agrárních kořenů není a nemůže být tím, čím býval - on je skutečně potřebuje. Když je nemá, vanou archetypy kolem nás spíš jen jako potencialita.
OI
-
23 odpověď odeslal(a) Ondřej-pokračování ve Středu 19.Listopadu 2003 20:49:22
Netýká se to přitom jen nás, městských lidí v Evropě.
Zkuste se zeptat bangladéšského rolníka, kterého decimují povodně 5-10x častěji než kdykoli v minulosti. To všechno hlavně v důsledku masivního odlesňování (a následného katastrofického urychlení průtoku řek) ve výšepoloženém sousedním Nepálu (nešetřit dřívím je tam v rámci velkorysé pohostinnosti TRADICÍ, která ovšem pranic nebere ohled na masovou přístupnost motorových pil.).
Zkuste se zeptat rolníka egyptského, který pro změnu žádné povodně (které přinášely po tisíciletí obživu jeho předkům)nezná díky Asuánské přehradě-přitom je dnes na elektřině z ní natolik závislý,že už si bez té přehrady nedovede život představit. A mohli bychom globálně pokračovat. Toto nejsou výjimky, naopak - pokud někde funguje životní styl podle tradice, jsou to víc avíc ostrůvky mizejícího světa nebo skanzen pro turisty.
Ondřej
-
24 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Středu 19.Listopadu 2003 21:17:55
Tolik ideologicky podmíněných přístupů jsme tu nazažili už dlouho. Naposledy, když se mluvilo o úkolu astrologa.
Myslím, že se tu budou křížit v prvé řadě dva názory: kauzální a akauzální (např. synchronistïcký). A dále tropický a sideralistický. Jasné to mají zastánci kauzálity v podobě sideralistů: hvězdy (ucelené do souhvězdí nebo lunárních stanic) vyzařují energie, planety tyto energie modifikují a na Zemi se cosi děje.
Analogicky jasné to mají akuzálni tropikalisté, kteří jsou si navíc vědomi kulturní podmíněnosti astrologie: Cyklus znamení zodiaku představuje dvanáct kroků universální podoby cykličnosti: počátek, vrchol, konec a nový počátek, které se projevují ve všem žijícícm, tedy i v životě civilizací.
Ztotožňování tropického zodiaku s průběhem ročních dob je pouze model, který není možné pojímat doslovně, ale analogicky. Období klíčení semen, květu, oplodňování, utváření plodů a jejich sklizeň není možné ztotožnit s konkrétním časem v průběhu roku.
Pátral jsem Jiří v různých publikacích a opravdu jsem nenašel ani zmínku o astrologii, která by vznikla autochtonně jižně od rovníku, fakt ne. Všechny byly na jih zavlečeny.
Prakvality. Vím, Jiří, že se v této věci opíráš o dílo otce moderní německé astrologie Brandlera-Prachta. jenže ten se jako herec naučil astrologii v USA na přelomu 19. a 20. století. Chtělo by to vysledovat cestu jeho inspirací. interakce tepla a chladu, sucha a vlhka, které mají za následek vytvoření 4 živlů a 12 znamení je celkem jasné, ale mám pocit, že se jedná o dedukci: Mám tu 12 znamení tak se snažím zjistit, jak vznikly a navíc naroubovat na ně nějakou (nejlépe esoterní) ideologii. Viz Kefer str. 14
-
25 odpověď odeslal(a) Petr Trnka ve Středu 19.Listopadu 2003 21:56:23
Moudrá slova, Pavle! Mám-li někam zařadit sám sebe, jsem onen akauzální tropikalista z druhého odstavce. S tím, co jsi napsal, souhlasím bez výhrad, a stejně tak i s odstavcem třetím ("Ztotožňování tropického zodiaku..."). A myslím, že nebudeš daleko od pravdy ani v odstavci posledním. To, co v souvislosti s tímto tématem Jirka uvádí (i v některých dřívějších diskusích), mi připadá poněkud vykonstruované.
-
26 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Středu 19.Listopadu 2003 22:26:16
jenže je tu ještě ten stejně hodnostný model, který se opírá o pořadí prací zemědělského roku s přihlédnutím k životnímu prostředí. Ale o tom, by měla promluvit Martina Lukášková, která dlouhodobě studuje observatorní aastrologii v její např. sumerské a mezoamerické precolumbijské podobě.
-
27 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Středu 19.Listopadu 2003 22:55:05
prakvality jsou dobrý, ale musímwe jít za ně. Za nimi se skrývá binarita: teplo-chlad, vlhko-sucho je určováno vztahem mezi dvěma extrémy, plus-minus, nic-něco, ale tohle binární pojetí svádí k hiearchizaci (nahoře-dole, lidské-nelidské čili lidské - božské, posvátné-světské, esoterní-exoterní atd) s tím musíme vyfuckovat. Teplo je pouze mezi/stav chladu, sucho pouze mezi/stav vlhka a vice versa. Pojďme za to. Já to mám jednoduché: jedno - různé, pak možná další krok: světlo - tma, nebo třeba substance - vztah
-
28 odpověď odeslal(a) Luděk ve Středu 19.Listopadu 2003 23:55:16
Bylo by dobré, když už někdo napíše nějaký příspěvek, aby se taky podepsal. Pak to vypadá, jako by příspěvek č. 21 souvisel s mým.
-
29 odpověď odeslal(a) Luděk ve Čtvrtek 20.Listopadu 2003 00:16:38
To Ondřej Ivanek: omlouvám se Vám za tykání a oslovení "milý přispěvateli" (Je to blbý zvyk z internetu, ale já se polepším)
-
30 odpověď odeslal(a) Airáp ve Čtvrtek 20.Listopadu 2003 00:36:08
Omlouvám se paní Lukáškové, teď nevím, proč jsem svoji odpověď vztáhnul k ní …. něco jsem smíchal a nevím co.
Airáp.
-
31 odpověď odeslal(a) Jiří ve Čtvrtek 20.Listopadu 2003 14:58:52
Co se prakvalit týká, je mi naprosto jedno, Pavle, kdo byl Brandler-Pracht a kde se astrologii vyučil. Snažím se přistupovat k jeho knihám stejně, jako ke knihám pánů Ptolemaia, Vickerse či Morina, kteří se o prakvalitách také zmiňují.
Petr říká, že se mu moje teze zdají poněkud vykonstruované. Použil bych jiné slovo a sice zrekonstruované.
Veškeré informace, které se mi o astrologických technikách podařilo získat, vstřebat a alespoň částečně pochopit, se snažím si ověřit, pokud taková možnost existuje.
U prakvalit naštěstí ano. A následně jsme se snažili tyto poznatky jednoduchou formou zapracovat do programu Johannes, kde je každému, v systému hodnocení dignity planet, k dispozici. Aby si mohl to, jak fungují prakvality, každý, zcela nezávisle na tom, co říkám já, ověřit a vyzkoušet. A podělit se s námi o nově získané poznatky. A diskutovat o prakvalitách konkrétně a nejen pátráním po dávno ztracených pramenech.
Na rozdíl, zřejmě od většiny, hluboce nevěřím té vývojové teorii, potažmo historii, kterou nás učily podle nařízených osnov učitelky ve školách.
Mám úctu k lidem, jako je pan Daeniken, Wiesner, Souček, Zillmer a jim podobní, kteří mi ukazují jiný pohled na minulost a její odkaz. I k jejich knihám se snažím zaujímat stejně kritický postoj, jako k literatuře astrologické, ale domnívám se, že není už možné ignorovat deůkazy o existenci prehistorické celoplanetární civilizace, jejímž odkazem je, mimo jiné, i astrologie.
Jediná astrologie.
Proto nesouhlasím s tvrzením, že astrologie vznikla pouze pro potřeby obyvatel severní polokoule, nebo jedné, či druhé rasy. A už vůbec nelze klást rovnítko mezi astrologii a agrotechnické lhůty. I když i tyto jsou v ní na určité úrovni obsaženy. Ale zcela jistě nezapříčinily její vznik.
Snažme se, prosím, přistupovat k jakýmkoli pramenům informací nezaujatě. A zkusme podrobit ony informace našemu vlastnímu zkoumání. A nedejme se mást mnohým balastem, který ony cenné informační střípky provází.
Přeju krásný den !
Jiří
-
32 odpověď odeslal(a) Ondřej Ivanek ve Čtvrtek 20.Listopadu 2003 22:37:27
Děkuji všem za pozornost věnovanou této otázce. Přesto bych rád zdůraznil, co jsem tím nemyslel:
že neoslavuji současnou supermoderní civilizaci jsem už zdůraznil, stejně jako to, že nikterak nepohrdám historickými kořeny našich předků a nás samotných, naopak.
Rád bych však zmínil i další věci - nemyslím, že by se znamení vyprázdnila, že by tam "nic nebylo".Moje úvahy nevyplývají z nějaké ideologie od zeleného stolu a už vůbec nekladu rovnítko mezi astrologii a agrotechnické lhůty. Ale nemohu si pomoci, vymizení onoho sezónního cyklu závislosti na půdě a jejích darech (který provázel naše předky po staletí a dozníval ještě za bolševika) nelze v astrologii ignorovat. Jsme součástí světa, kde se mísí banány s jablky, máme jahody v zimě a začátek komerční vánoční sezóny máme těsně po konci letního času (uvědomme si to prosím v plné míře!). A poznat tento svět je prvním krokem k osvobození se z něj-nebo k pochopení vyššího smyslu proč se to všechno děje.
Jak bych to řekl...jsem toho názoru, že znamení ztrácejí svoji korespondenci s biologickými kořeny reálného světa, jsou symboličtější, případně se jejich charakteristiky chaoticky prolínají. Mám zejména na mysli onu personifikaci, která je s nimi spojená. To, co zůstává, je cyklus různosti a jednoty, světla a temnoty, jak o tom píše Pavel, a asi i to 12-tinné dělení, ale spíš z hlediska formy pro nové obsahy, nové mýty. Starý personifikovaný obsah oněch 12 fází prostě odpovídá méně a méně, a uplatňuje se spíš v oněch domech, které se znameními korespondují. Já nevím, taky pracně hledám slova.
Ondřej
-
33 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pátek 21.Listopadu 2003 22:46:26
Omlouvám se za mlčení, ale měl jsem od čtvrteční noci poruchu na připojení, teď si to přečtu a budu reagovat. Turnovský
-
34 odpověď odeslal(a) SynAst v Pondělí 24.Listopadu 2003 14:58:39
I když jsme součástí světa, kde se banány potkávají a mísí s banány, tak to ještě přece neznamená, že například stromy přestanou na jaře kvést a na podzim opadávat, ap. Navíc bych řekl, že význam ZNAMENÍ by se musel vytrácet již od té doby, kdy se začalo na zemeguli směňovat a obchodovat (pravěk), protože každému ševci může být již od nepaměti v podstatě ukradené, jestli chleba je upečen z mouky letošní či z loňské.