Zobrazení otázky a odpovědí
-
Kompozitní horoskop
3590 otázku odeslal(a) Vlaďka v Pondělí 3.Dubna 2006 06:10:12
Chtěla bych se zeptat, na co slouží kompozitní horoskop? Lze ho využít i k předpovídání?
Např. čekám na výsledek jedné důležité zkoušky. Merkur, který je v mé nativitě v trigonu na Lunu, bude v té době v konjunkci s Marsem a Luna v konjunkci s Jupiterem. Celé toto doplňuje Uran, který je na začátku 3.domu v trigonu na nativní Merkur a nativní Lunu. Navíc Saturn je v konjunkci s mým nativním Sluncem. Řekla bych, že to vypadá příznivě. Ale v kompozitním horoskopu mám Chiron na Ascendentu v opozici s Lunou=?????
-
Re: Kompozitní horoskop
1 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 3.Dubna 2006 07:21:45
http://www.transformotor.cz
Vlaďko, kompozitní horoskop je horoskop sestavený z polovičních vzdáleností mezi stejnými prvky dvou různých horoskopů, např. manžela a manželky atd. je to horoskop vhodný zejména pro studium vztahů mezi nositeli obou výchozích horoskopů. Proto si nedokážu představit situaci, že vy sama máte v kompozitním horoskopu (kompozit s kým?) nějakou konstelaci. Vysvětlete prosím co jste měla na mysli. Turnovský
-
2 odpověď odeslal(a) Vlaďka v Pondělí 3.Dubna 2006 08:08:31
Pane Turnovský,
měla jsem na mysli kompozitní horoskop těchto dvou datumů: 1. moje nativita, 2. den výsledku zkoušky. Myslela jsem, že když tyto dva datumy takto zkompozituji, tak že to mohu použít též jako předpověď.????
-
3 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 3.Dubna 2006 08:22:17
Myslím, že takto pracovat nelze, i když si někteří astrologové mohou myslet opak. Situace probíhající v reálném čase (termín Vaší zkoušky) sledujeme a hodnotíme pomocí tranzitů aktuálních v oné době nebo pomocí revolucí, které to období pokrývají. Vytvářet kompozit mezi nativitou a událostí se mi zdá nelogické a technicky zcela nadbytečné. Turnovský
-
4 odpověď odeslal(a) Martin.Ch v Pondělí 3.Dubna 2006 09:40:40
Naprosto souhlasim s nesmyslností užití kompozitu v této věci.
Pane Turnovský a ostatní astrologové, jak hodnotíte kompozit z hlediska partnerských vztahů, myslím tím jeho vypovídací hodnotu ve srovnání s dalšími technikami. Osobně mám k jeho důležitosti několik výhrad.
Třeba budu-li pro zjednodušení u jednoho prvku předpokládat stejnou pozici (Třeba Luna=Luna=kompozitní luna) a u druhého v jednom případě sextil a v druhém případě trigon je výsledkem kompozitní kvadratura (například Venuše). Zde především z hlediska tradiční astrologie vidím rozpor.
Bude tedy neharmonický např vztah dvou osob se Konjunkcí luny a na to jdoucím sextilem a trigonem Venuše?
-
5 odpověď odeslal(a) falcon v Pondělí 3.Dubna 2006 11:44:53
Otevřeně řečeno, zabývám se různými vztahy často a vždy pouze porovnávám dva horoskopy jako takové. Kompozitnímu horoskopu moc nevěřím, protože mně nesedí pravidlo o polovičních vzdálenostech. Odkud plyne, že to má být právě jedna polovina, když jde o rovnováhu mezi různě aspektovanými planetami?
-
6 odpověď odeslal(a) Iva v Pondělí 3.Dubna 2006 12:02:56
Souhlas.
-
7 odpověď odeslal(a) Dana.A v Pondělí 3.Dubna 2006 13:05:25
Nemám moc času takže takhle - sedí mi tranzity na kompozit - jde v nich vidět, co se řeší a kde.
-
8 odpověď odeslal(a) Martin.Ch v Pondělí 3.Dubna 2006 13:22:29
Ano Falcone, přesně tak...
Navíc představa, že třeba 25Ryb + 2 Blíženců dá 29 Berana mi co se týká charakteristiky přijde divná už sama o sobě...
-
9 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 3.Dubna 2006 14:29:47
http://www.astrologie.cz/texty/kompozit/kompozit.htm
Vaše výhrady vůči kompozitu jsou oprávněné a řadu z nich sdílím. Snad jediné s čím jsem se vyrovnal je změna aspektů, neboť víme, že dva lidé se mohou doplňovat a tvořit tým, který pozměňuje jejich přístupy k užívání funkcí.
Výpočetní problémy u kompozitu jsme tu už před časem probírali, připomínám článek http://www.astrologie.cz/texty/kompozit/kompozit.htm
I po takové revizi výpočtu dávám stejně přednost relativu (průsečík času a místa narození 2 či více osob, ne sledování jeho rozvoje-aktualizace lze bez potíží aplikovat všechny standardní metody a techniky používané nejrůznějšími astrologickými školami.
Srovnání dvou horoskopů je samozřejmě metoda věcná , nezpochybnielná a nezastupitelná.
Upozorňujui také, že nakl. Dobra konečně vydalo překlad zásdaní synastrické příručky amerického protagonisty humanistické astrologieMichaela R. Meyera Astrologie vztahu. tato osvědčená příručka má snad jedinou chybu a tou je nepříliš jasné rozlišování postupů inspirovaných Rudhyarem od postupů patřících Sabian Assembly , tedy Marca Edmunda Jonese. Turnovský
-
10 odpověď odeslal(a) Martin.Ch v Pondělí 3.Dubna 2006 16:25:51
Díky za upozornění, vidím, že jste přepracoval starší článek. Nová verze je určitě přehlednější a lepší.
Jen dodám, že relativ údajně hodně užívají rakouští astrologové.
Relativ najdete v Pullenu jako Time/Space Midpoint
Hlavní je ale vždy srovnání obou horoskopů, souhlas.
-
11 odpověď odeslal(a) falcon v Pondělí 3.Dubna 2006 16:43:02
Víte, já opravdu nevím, proč právě ta polovina, protože chápu každý horoskop dynamicky. Totéž platí o vztazích. Pokud je jeden z partnerů dominantní, pak bude těžiště, dejme tomu marsovských projevů, ležet více na jeho straně. Rovnováha není vždy uprostřed...Naprosto souhlasím s námitkou, že tím se dostáváme uměle do znamení, kde žádný z partnerů svou energii nečerpá, ani neprojevuje.
-
12 odpověď odeslal(a) Jiří K. v Úterý 4.Dubna 2006 10:25:48
Ale no tak ta polovina by se dala třeba chápat tak, že když se sejde moje Slunce a Slunce druhého, dojde k určitému střetu. Moje cíle a prožitky nejsou stejné jako jeho, budou se kombinovat. Jak? To může prozradit aspekt. A když koukám na midpunkt, můžu vidět cosi jako vnitřní motivaci a vnější projev téhle kombinace energií. S tím, že vznikající energie i její projev bude samozřejmě jiný než energie vstupujících účastníků.
Z toho pro mě plyne, že bych kompozit vnímal jako soubor výslednic, které se při kombinaci dvou vyskytnou, asi něco ve stylu - kde hledat konkrétní projevy a motivy toho, co naznačuje srovnání nativit. A vzhledem k tomu, že to není reálný horoskop, kreslil bych do něj všechny planety jako osy - od vnitřní motivace k vnějšímu projevu, které by měly být dle supercyklování správně směřované. Nejsem si jist, jak s domy a tak podobně.
Vyzkoušíme, uvidíme :-)
Jiří K.
-
13 odpověď odeslal(a) Axmannová v Úterý 4.Dubna 2006 10:49:42
http://www.astrolozka.cz
Midpunkty v synastrii nejsou apriori projevem dvojice, ale možností sladěného optimálního projevu, kdy jeden ubere, druhý přidá. To je možné zejména tehdy, kdy se dva mají rádi nebo když mají společný cíl (velmi dobře použitelné i ve skupinové synastrii). LA
-
14 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 4.Dubna 2006 10:50:25
já ty poloviční vzdálenosti beru jako vektory, ostatně poloviční vzdálenosti vlastně zavedl Kepler, když si uvědomil, že když kvadraturu bereme jako poloviční vzdálenost v opozici, tak že musí mít význam i poloviční vzdálenost v kvadratuře oktil atd atp...
-
15 odpověď odeslal(a) Martin.Ch v Úterý 4.Dubna 2006 13:50:49
Paní Axmanová, můžete Vaší teorii o významu midpointů v synastrii - jeden přidá - jeden ubere aplikovat třeba na případ
25Ryb + 2 Blíženců dá 29 Berana
Bráno třeba jako pozice Slunce, pokud by to nešlo obecně.
-
16 odpověď odeslal(a) Axmannová v Úterý 4.Dubna 2006 14:53:58
Pane Chejstovský – pomohu si Sabiány pro obecný příklad:...
tady jsem včera napsala neuvěřitelnou pitomost, nechápu proč. Dám to dopořádku. LA
-
17 odpověď odeslal(a) Axmannová ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 01:18:03
355 – očišťování kněžství
Obhajoba existence prostředníka
(planeta)
62 – Mikuláš potají naplňuje punčochy
Předjímání
(planeta)
29 – zpívající nebeský chór
Sdílená naděje
(vnitřní midpunkt – společné prožívání)
209 – lidstvo se usilovně snaží překlenout rozsah poznání
Cesta za zrcadlo
(vnější midpukt – společné působení)
Planeta, která je v midpunktu nativních planet, ukazuje na společné téma, o kterém by oba měli vědět.
Tranzity přes midpunkt přinášejí možnost souladu v tématu, které oba svým způsobem právě oslovuje.
Voda zrcadlí Ducha, Vzduch čeří Vodu. Soulad umožňuje naslouchající vědění Ryby a pozorný projev Blížence. LA
-
18 odpověď odeslal(a) Martin.Ch ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 03:48:56
Se Sabiány mám problém, nepracuji s nimi a moc je neuznávám. Podle mně je lze použít ke zgůvodnění čehokoliv, jelikož se interpretace vždy nějak dodělá. Ale možná je to tím, že je nedokáži kriticky posoudit, tedy odlišit, kdy je výklad pravdivý a kdy ne.
Beru Vaše vyjádření, ale příklad byl i obecně na platnost midpointů bez planety jako prvků kompozitu:
Planeta, která je v midpunktu nativních planet, ukazuje na společné téma, o kterém by oba měli vědět.
JASNÁ SHODA, jen tam ta PLANETA musí být, v kompozitu je to jen bod midpunktu
Tranzity přes midpunkt přinášejí možnost souladu v tématu, které oba svým způsobem právě oslovuje.
O tom právě uvažuji: 25Ryb + 2 Blíženců dá 29 Berana Kterak Ryba a Blíženec nachází soulad na konci Berana???
Voda zrcadlí Ducha, Vzduch čeří Vodu. Soulad umožňuje naslouchající vědění Ryby a pozorný projev Blížence.
A jak do toho pasuje rovnováha v 29 Berana???
-
19 odpověď odeslal(a) Dana.A ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 11:15:36
Napíšu, co mne u toho napadlo, ale netrvám na tom (nevím, zda je to dobře)
Voda/vzduch midp.oheň - konflikt mezi citem a intelektem - schopnost nadšeně obhájit nebo oduševnělost?
-
20 odpověď odeslal(a) Viktor Váňa ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 11:35:58
Dobrý den,
já s kompozity nepracuji. Jednou dvakrát jsem je použil a konec. Necítím je, nenavázal jsem k nim přátelský vztah. Používám běžně samozřejmě srovnání horoskopů a relativ. Zrovna jsem se zabýval výpovědní věrohodností těchto horoskopů a hle, diskuze na to téma synchronně je zde. Rád se tedy zapojuji.
Obzvlášť jsem začal pochybovat o možnosti použití tranzitů, revolucí, natož sek. direkcí atd. k těmto horoskopům - relativům.
O jejich platnosti uvažuji v představě asi takto:
dva lidé stojí před sebou, navazují vztah. Jaký a kde je bod v prostoru, který má být pro ně společný, a má nejlépe vypovídat o jejich vzájemném vztahu?
Možná většinu napadne, že pokud takový bod existuje, je to právě ten, který je v poloviční vzdálenosti mezi nimi, pokud platí, že jsou si lidé v principu rovni, že jeden nemá větší důležitost, energii, sílu, rychlost, atp.(Ješte mě napadá složitější a snad symboličtější, sice popsáno jazykem matematického prosťáčka - jejich vzájemná úhlovová vzdálenost od středu země).
Je však nutné, aby cesta jednoho druhému vedla po nejkratší vzdálenosti? Například my, kteří máme Mars ve 12. domě můžeme vidět, že tomu tak nemusí být. V ideálním případě marse v 12. vede skrze vyšší vedení, oddanost s použitím citlivosti. Za sebou nejživější zkušenost z 11. a před sebou 1. dům. To je samozřejmě jiný styl "přechodu" vzdálenosti než Marse např. ve 3,5,7 a jiném domě, a nemusí to být zrovna evidentně přímá cesta.
Tato cesta je tedy podmíněna prostředím s kterého zůčastnění vycházejí, z pohledu pohybu horoskopem po zvěrokruhu za podmínek, které jsou ve fázích cyklů popisovány (prožívány?).
Po této, zatím hrubé úvaze, nemám již tak velký problém s relativy pracovat, s tím co se nechce líbit panu Martinovi Ch.
Pevností relativů, takovou, aby bylo možné k nim sestavovat další horoskopy si jist toliko nejsem.
Vztahy jsou velmi citlivé, a často se lehce rozpadnou, rozplynou se jako ráno v slunci rosa - jak by řekl básník, nebo se lidé nesejdou, nenajdou sílu realizovat společný potenciál. Mám např. krásný horoskop s Billem Clintonem. Nikdy ho nejspíš neuvidím a k ničemu nedojde, třebas nám potranzituje stelium 5ti transpersonálních planet přes ascendent. Samozřejmě je také možné, a pravděpodobné, že si hlavně nejsem jist pevností svých osobních vztahů…
Ještě je tu další úvaha, právě vůbec o „existenci či neexistenci“ Bodu v prostoru, který má být pro vztah více účastníků společný, a má nejlépe vypovídat o jejich vzájemném vztahu. Nehledě, že je zde následně vhodná další diskuze na jeho lokalizaci. V které jsem zatím došel, jak výše píšu, pouze do hrubých úvah. Ale je to zajímavé, skoro mi to připomíná Borgesovu povídku o bodu Alef. Nechávám to pro tuto chvíli být a těším se na další příspěvky.
S pozdravem a jěště jednou s přáním dobrého dne
Viktor Váňa
-
21 odpověď odeslal(a) Axmannová ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 11:43:36
Pane Chejstovský, představme si, že oba zmínění navštívili představení Charleyovy tety, představení, ve kterém exceloval Lubomír Lipský (19.4.1923 – Slunce 29 Beran). Řekla bych, že působením tohoto Slunce by mohli najít společnou řeč pro např. řešení aktuálního problému, který se týká jich obou…PORADILA BYCH JIM, ať se jdou na Lipského podívat.
Nepracuji s kompozitem, protože jako celek je to pro mě mrtvý horoskop. Tranzit přes midpunkty relativu, na kterém planeta je nebo není vždycky rezonuje s oběma. Při prostém srovnání Nativit totéž. Také třetí osoba (obsazením midpunktu) je může sjednotit.
Sabiány beru proto, že přišly s „hůry“, o tom po zkušenostech s nimi nepochybuji. Jak už jsem jinde psala, používám jen ty syrové, bez komentářů. Co mi chtějí říct, čtu v souvislosti s otázkou.
Jinak nevím, co bych k tomu dál psala, možná si nerozumíme. Nejste Vy Ryba (řečnická otázka)? LA
-
22 odpověď odeslal(a) Jarka ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 12:16:30
Možná by se to dalo také vysvětlit tak, že midpunkt je bod, ke kterému mají oba stejně daleko, s vynaložením stejné míry úsilí.
-
23 odpověď odeslal(a) Dana.A ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 12:34:21
"..Pevností relativů, takovou, aby bylo možné k nim sestavovat další horoskopy si jist toliko nejsem.."
Jistá si také nejsem, ale vícekrát jsem si všimla u krizí ve vztazích, že jsou příslušné tranzity i na synastrický horoskop.
Uvedu i příklad, kdy se vztah rozpadl (tranzit na synastrii byl) a přitom to ani jedné ze stran nevadilo.
-
24 odpověď odeslal(a) Martin.Ch ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 18:33:37
Technická poznámka: Já proti relativům vůbec nic neříkal!!! Naopak!
Napsal jsem, kde jsou v Pullenovi, jelikož pojmenování není jasné a že s nimi pracují rakouští astrologové. Nezpochybňoval jsem je a na ten příklad co tu furt točím lze odpovědět, že v daném cyklu vývoje je středový bod na 29 stupni Vah.
-
25 odpověď odeslal(a) Martin.Ch ve Čtvrtek 6.Dubna 2006 18:38:22
LA :o) Ve znamení ryb nemám žádnou důležitou konstalaci, volil jsem jen nějaký hodně do očí bijící příklad pro diskusi o midpointech.
-
26 odpověď odeslal(a) Viktor Váňa v Pátek 7.Dubna 2006 11:19:35
Řešil jsem skutečně výpovědní věrohodnost relativu, jakožto aritmetického průměru (polovina cesty mezi účastníky vztahu) - času a místa narození lidí ve vztahu.
Nakolik fiktivní horoskop takto vzniká?
Je to podobný jako u kompozitů, ale živější. Např. vztah dvou lidí - jeden narozen v Madridu, druhý v Praze - tato „bytost“ vztahu má své ohnisko narození cca. v Lyonu a samozřejmě má i svůj čas. To mi připadá docela živé. A trochu „tajuplné“, tak jako reálnost bytosti vztahu.
Naprosto super musí být setkání s člověkem, který se narodil ve stejných datech jako bytost vztahu. To co píše pani Axmanová o kompozitech a slunci p. Lipského a dále, je taky úžasný v tom, že je to tvůrčí a invokativní přístup k astrologii vztahů.
Omlouvám se vám Martine Ch., pokud to vypadalo, že vám podstrkuju něco co jste neříkal. Tím, jak nepoužívám kompozity, pozapomněl jsem, jak přesně vznikají a princip hledání bodu průměru použil ve stejný kvalitě jako u relativu. Možná jsem spíš měl založit novou otázku. Bylo mi to však třeba a probral jsem se.
Ve světle srovnání kompozitu s relativem mi teď relativ připadá věrohodnější a ve své jemné reálnosti mi souzní s povahou vztahů.
Relativy opravdu fungují, i dle mé praxe, a jsou citlivý na tranzity. Stále mám ještě problém s použitím sek. direkcí, které ještě prohlubují abstraknost . Dále - v době, kdy se bytost vztahu narodila, se jeden či více ze zúčastněných vztahu ještě vůbec nenarodil, což je pochopitelně nutný a možná by to nemuselo vadit...
V každém případě cítím, že jsem zde o trochu pokročil ve svém vnímání, snad i prožívání vztahů, čas ukáže.
Děkuju, přeju dobrý den
Viktor Váňa