Zobrazení otázky a odpovědí
-
Sexualni pritazlivost
945 otázku odeslal(a) Martin Alven v Pondělí 14.Ledna 2002 19:57:56
Ahoj astrologove:-)
Tak a je to tu! OPET nastal cas otazek, ktere stoji za to zodpovedet:
Premyslim nad tim, jak se bude v horoskopu muze a horoskopu zeny projevovat SEXULANI PRITAZLIVOST.
Obecne vzato, kazdy z nas jsme individuality a jako takovi jsme kazdy asi citlivi na RUZNE podnety, takze clovek ktery je pritazlivy pro jednoho nemusi byt pritazlivy pro druheho, ale PRESTO:
Existuje nejaka OBECNA norma, obecne postaveni planet, ktere by cloveka delaly UNIVERSALNE sex. pritazlivym?
Napr. Venuse ve Stiru stejne jako Luna v temze znameni jiste dispozice v tomto smeru pro zenu znamenaji, ne?:-)
Martin Alven:-)
-
Re: Sexualni pritazlivost
1 odpověď odeslal(a) Petr Rastokin v Úterý 15.Ledna 2002 00:01:01
http://www.oceany.cz/rastokin/
.
Venuše ve Štíru pro ženu jistě mnoho znamená - ale ta Venuše musí být v mužském horoskopu :-)
Ještě bych se přimlouval rozlišovat: přitažlivost a schopnost fungovat.
Zdravím Rastokin
.
-
2 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 15.Ledna 2002 07:03:46
Obecně se spojuje sexuální přitažlivost se vztahem Venuše - Mars. V synastrii je to složitější, ale hlavně k té dvojici přistupuje i horizont (osa as-ds) partnera Turnovský
-
3 odpověď odeslal(a) Martin.CH v Úterý 15.Ledna 2002 11:43:02
http://esoteric.mysteria.cz
V první řadě vztah Venuše Mars, pak zvláště u individualit srovnání os Asc-Des, a dále vztah 5 domu, jeho obsazení a vládci.
Zdraví Vás Martin.Ch
-
4 odpověď odeslal(a) Martin alven v Úterý 15.Ledna 2002 15:31:51
Jak to presne myslite s tim asc. a desc. ? Kdyz asc. muze lezi na desc. zeny, pak se ti dva pritahuji (a naopak)???? a musi byt ten aspekt presny a nebo staci, kdyz asc. lezi ve stejnem znameni jako desc. partnera?
A kdyz uz jsme u toho: nemate nekdo nejake zajimave odkazy na internetove stranky co se tyce synastrie? Klidne i v anglictine:-)
A knizky.....nejaka zajimava literatura:-)
A mj. vsiml jsem si, ze vas VUBEC NEZAJIMA Pluto a Stir, jak to? Vzdyt Stir (Pluto) ma prece symbolizovat sexualni touhy, chtic a vsechno to kolem, ne? Takove to PUDOVE chovani cloveka. Osobne bych rekl, ze prave 8. dum a silne obsazeni Stira u cloveka hovori jako o silne sexualne zalozenem, ale stejne tak mozna i pritazlivem (ikdyz prave tou pritazlivosti si nejsem jisty).
Vite, ja osobne mam zkusenosti s tim, ze zeny, ktere mely silne obsazeny 8. dum a Stira, byly v tomto smeru docela živé:-) a ...vasnive. Sam mam Pluto v blizkosti asc. a taky citim, ze me tato oblast hodne zajima (krom toho, ze mam rad ZAHADY, TAJEMSTVI, zajimam se poloprofesionalne o KRIMINALISTIKU apod.) jenze si nejsem jisty jestli ma do sexuality hovorit rovnez Slunce (u muze v aspektu k Martu apod.). Asi jo, kdyz se porad tak mluvi o 5. domu, coby oblasti sex. hratek. Jenze stejne mi to prijde takove divne....na co by pak byl 8. dum, kdyz symbolisuje vyznam Stira?
V kazdem pripade: jsou-li v individualnim horoskopu v aspektu Ven. a Mars, je tento clovek obecne PRITAZLIVEJSI nez ten u nehoz takovy vztah neni?
A pak: ta osa asc.desc. jak se projevuje v individualnim horoskopu? Cim musi byt "obdarena", aby mel clovek predpoklady vyzarovat jistou sexualitu a pudovost?
PS: s tim rozlisovanim...no....nevim co to znamena to "fungovat":-)
-
5 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 15.Ledna 2002 23:52:00
konjunkce as nebo ds s jmenovanou planetou v rámci orbisu 10° bez ohledu na znamení.
Ani Štír ani 8. dům nejsou jen o sexu:
Štír není primárně sexuálním znamením. Jde o fázi v níž se vytváří kolektivní bytost, v níž se jedinec regeneruje. Sex je přechodovou funkcí mezi biologickoua společensko-kulturní úrovní, proto sem také patří, ale vedle jiných.
8. dům je oblast žiovtních zkušeností, kde se učíme splynout s jinými bytostmi vyměňovat si energie a zachovat si přitom svoji ohraničenost. Proto sem patří mimo jiné i sex.
-
6 odpověď odeslal(a) Petr Rastokin ve Středu 16.Ledna 2002 07:24:19
.
Pavle, myslím že primárně Štír/8.d je o sexualitě. Bránil bych se ji považovat za pouhý přechod. Sexualita tvoří základ (jádro), nad nímž jsou vybudována ta vyšší patra. A pokud tento základ nefunguje, jsou ta vyšší patra (erotická nadstavba > idealizace > porozumění > spolupodíl > občanské vědomí ... ) více či méně chimérou. Ostatně ten "základ" plyne již ze samého archetypu:
Štír/8.d "hodnoty těch druhých" (cizí peníze). Co je HODNOTA - to určuji já, "cizí hodnota" - já to nemám - A CHCI TO (tj. naše chtění, chtíč).
Pane Alven, z Vašich otázek mám trochu pocit, že se pokoušíte nahradit životní zkušenost "vzorečkem na život" (navíc dost zjednodušujícím). I silně obsazené znamení Štíra může být manifestací neschopnosti erotického prožívání, neschopnosti (po-)milovat, či DÁT SE (milovat). A to i v případě, že prádélko létá po všech koutech.
Komplexní lidské projevy lze "dekomponovat" na jejich složky - např.: chtění/sex, smyslnost (Ven), (za-)planutí srdce (Sun resp. Lev/5), požitek/prožitek (Býk/2) ... To může být dobré k uchopení/pochopení konkrétního případu. Na syntézu v podobě harmonického (či alespoň uspokojivého) života to ale nestačí. Ona i ta "dekompozice" má úskalí - pořádek v archetypech a jejich "zažití" je na roky studia.
A co se týče Pluta (oktávy Marta, "vůle společnosti") - "strážce samotných principů života" ? Znám několik žen s Plutem na Ascendentu. Fascinující, až démonické bytosti. Ale to není o sexu a pudech, to je něco, co překračuje jakýkoli individuální rozměr, co vystupuje ze samé prapodstaty bytí.
Zdravím Vás Petr Rastokin
.
-
7 odpověď odeslal(a) Martin.Ch ve Středu 16.Ledna 2002 08:02:44
http://esoteric.mysteria.cz
Též nepovažuji Štíra za primárně sexuální znamení, je spíše znamením manipulace s energii, tak jako Býk symbolizuje manipuluje s hmotou. Je současně znamením zničení omezeného – hmotného, aby umožnil přechod na vyšší úroveň (do třetí třetiny zodiaku). K sexu vede jednak z hlediska výměny energie, které je sex nejsilnějším případem v běžném životě, jednak od korespondence s pohlavními orgány.
Pluto na Ascendentu dává osobnost naplněnou silou, zvláštní „kouzlo osobnosti“, které je silnější žen , u mužů vede k tendenci hledání podstaty, hloubkové analýze. Pluto na Asc dělá z žen velmi příjemné bytosti, jedná se však v současné době hlavně o ascendenty ve Vahách, které ono ženské kouzlo ještě podtrhují.
-
8 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Středu 16.Ledna 2002 08:38:41
Petře, mám pocit, že tak, jak jsi pokračoval po první větě, jsi mi dal vlastně za pravdu. Připouštím, že o sexu jsem nikdy příliš nebádal, nepotřeboval jsem to, neboť to pro mne byla vždy věc naprosto samozřejmá. Přesto však dokážu rozpoznat různé polohy sexuality od naprosto biologické až po to, co se nazývá mystikou. Po ránu zdraví Pavel T.U.R.
PS ježišmarja aby zas někdo nemyslel, že chci ty druhé ponižovat! Popsal jsem svoji vlastní situaci.
-
9 odpověď odeslal(a) Petr Rastokin ve Středu 16.Ledna 2002 14:05:36
.
Pavle, pokud se shodneme na "přechodová" ve smyslu "spojující" nikoli "přechodná" (a tedy pominutelná), pak není vůbec co řešit - z tvé formulace to nemuselo být každému zřejmé. Bohužel, mám na případy "opomíjení" takové stádo odstrašujících příkladů, že jsem považoval za nutné, na význam sexuality upozornit.
Zdravím Tě Petr
.
-
10 odpověď odeslal(a) Martin Alven ve Středu 16.Ledna 2002 17:11:30
Pane Turnovsky, takze chapu-li to sprave, pak konjunkce s Martem a nebo Venusi, ano? Chtel bych mit v tom uplne jasno:-)
Pane Rastokin, z mych otazek muzete mit pocit, ze se snazim hledat urcite "vzorecky" a MATE PRAVDU!!! Ano, prestne TOHLE je muj cil, protoze se astrologii zabyvam teprve 4 rokem a potrebuju nejaka ZAKLADNI voditka. Az vstrebam zaklady, pak si budu moci troufnout "ujet" z tradicnich formulek a vykladu a videt horoskop komplexneji s prihlednutim ke vsem dalsim faktorum.
V kazdem pripade jeste nejsem s vasimi odpovedmi uplne spokojeny. Zajimalo by me, kdyz tedy o sexualite v pripade 8. domu uvazujete (byt jen nekteri okrajove) v JAKEM SMERU? Protoze mnozi prikladaji vyznam co se tyce projevu sexuality patemu domu. Presto si myslim, ze co se tyce CHOVANI cloveka, mohl by 8. dum/Stir do sex. prozivani taky mluvit (sex. projevy, choutky, sklony atd.) Co vy na to?
Vyznam 5. domu chapu spis ve forme flirtu (ikdyz uprimne receno, ze co se tyce vykladu po strance sexualni, je 5. dum velmi presny, jenze prave proto me v tomhle smeru rozdil mezi 5. a 8. domem mate:-( ).
dalsi otazka: PROC projevuje u zen Pluto na asc. silneji? Ma to neco spolecneho s CITOVOSTI?? Jakoze je Stir vodni znameni a zeny jsou PRIROZENE schopnejsi projevovat "vodni" stranky vlastni povahy?
Co tedy u muze bude tvorit PRITAZLIVOST? Mars na asc.?
Cim je dan "magnetismus" cloveka, jeho schopnost PRITAHOVAT? Muze to byt prece princip Slunce, ne? Vzdyt to CHCE, aby se kolem nej vsechno TOCILO a svym vlastnim zpusobem PRITAHUJE ostatni.
Pozn.:co se tyce silneho obsazeni JAKEHOKOLIV domu nebo znameni, mam za to, ze vzdy plati, ze clovek MA VOLBU: tzn. ze muze byt v teto oblasti bud HODNE podnikavy a nebo HODNE pasivni(zakomplexovany). Me vsak prozatim zajima POTENCIAL cloveka, jeho MOZNOSTI, ne to cim v soucastne dobe JE:-)
-
11 odpověď odeslal(a) turnovský ve Středu 16.Ledna 2002 20:45:24
no samozřejmě, Petře, přechodová není přechodná, jak víme. Je to samozřejmeě záležitost vztahu jako ostatně vše. Zdraví pavel T.
-
12 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Středu 16.Ledna 2002 20:48:24
Alvenovi zběžně a rychle pasivní zakomplexovaný nebo jak jste to tu kvalifikoval k sobě kompatibilní. Pasivní je špatný výraz pro receptivní a zakomplexovaný pro komplexní. Doufám se k tomu ještě vrátit. TUR
-
13 odpověď odeslal(a) Martina ve Čtvrtek 17.Ledna 2002 11:56:47
Martine,
jestli jsem dobře četla odpovědi p. Turnovského a p. Rastokina, pak je nutné brát horoskop celistvě a ne koukat do pátého či osmého domu a myslet si, že mi ukáže cestu sexuálním rájem:).
To že každý má jiné sexuální cítění a jiné prožitky a že někdo má o tom potřebu mluvit více či méně, někteří snad vůbec, je podle mě potřeba zkoumat dům po domu...
Možná jsi četl od Sasportase Astrologické domy a Ascendent a Planety a znamení v domech...tam je to myslím dobře vysvětleno.
Přeju krásný den M.
-
14 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Čtvrtek 17.Ledna 2002 12:04:11
Správná připomínka Martino. Je pozurohndé, že mnozí i tradiční astrologové a různí léčitelé mluví o celistvém pohledu na člověka a na horoskop, ale vědí vůbec, co to celistvý pohled je? Obávám se že nikoli, neboť u nikoho z nich jsem nenašel ani zmínku o holismu a jeho protagonistech (Jan Smuth např., Rudhyar,) natož aby někdo zmínil českou holistickou filosofii meziválečnou, představovanou zejména Janem Bělehrádkem. Možná bychom na toto téma mohli rozvinout diskuzi, případně navázat na už položené otázky. Myslím, že jsem tu kdysi zveřejnil strukturalistická a holistická "desatera". Turnovský
-
15 odpověď odeslal(a) Martin Alven ve Čtvrtek 17.Ledna 2002 14:03:56
Martinooooooooooooooooo, holkoooooooo, ja TUSIL, ze se ozves!!!!!!:-))))))
Jasne, cetl jsem Sasportase a je to dobra literatura, jenze ja to stale nechapu tak nejak VNITRNE:-) Ja vim, ze to mozna cele rozebiram do podrobnosti, ale uz jsem proste takovy:-)
Ano, CELKOVY horoskop je dulezity...nelze clenit radix na 12 oddelenych domu a vykladat je jeden po druhem, jakoby to byly nejake skatulky. To uz jsem pochopil, jenze ta synteza je TAK TEZKAAAA:-) Chce to hodne predstavivosti a zkusenosti, aby se clovek nesekl. Treba jsem zjistil, ze v mem pripade dokonce odpovidaji memu charakteru i aspekty, ktere se v mem horoskopu primo nevyskytuji, nicmene tam vlastne VYZNAMOVE jsou - napr. aspekt Pluto a Mesic. Pluta mam ve Vahach v konjunkci s asc. a Mesic mam v 5. dome v Rybach. A kdyz jsem si procital charakteristiku vztahu Mesic-Pluto, bylo to na me jako usite. A pak take vztah Venuse-Pluto, ikdyz tady by se dalo hovorit o tom, ze muj Pluto stoji ve Vahach, tedy ze tady jakasi analogie je, nicmene nekolik ROCNIKU ma takto postaveneho Pluta a presto se u nich v tomto vyznamu tolik neprojevuje.
Co jsem tim chtel naznacit? V horoskopu je toho mnohem vic, nez je na prvy pohled patrne a mozna stoji za uvahu kombinovat i prvky, ktere nejsou PRIMO spojeny aspekty, ale ktere jsou pri tom nezavisle na sobe dost silne, a proto v konecnem dusledku spolu nejaky vztah mit MUSI.
Abych byl schopen videt horoskop a cloveka V CELKU, musel bych mit skutecne mnoho zkusenosti. Vzdyt i pro vyklad astrolog potrebuje nejprve s danym jedincem mluvit, aby vubec poznal v jake rovine urcite prvky proziva. Takze tady pak mame dalsi moznosti jak cely vyklad udelat slozitejsi.
To ze se zabyvam 8 domem a Stirem neni jen kvuli sexu (ikdyz me to prirozene zajima:-) Lidi, mejte pochopeni, vzdyt mam ve Stiru Urana(vl.5 domu) v temer dokonale konjunkci s Merkurem), ale protoze si myslim, ze kdyz se mluvi o sexu, pak je potreba vedet CO PRESNE se tim pojmem mysli a co do nej zahrnout a co ne.
To, ze 8 dum spis symbolisuje to SJEDNOCENI dvou jedincu, soudruznost a spjatost je prijatelne, ale kdyz do toho zamotam pojem SEX, pak vykladam-li nekomu neco o teto oblasti, musim krom 5. domu zahrnout i ten 8-my, ne?
A tak me vlastne zajima, proc hraje v sexualni otazce prim 5 dum pred 8-mym, kdyz oba tyto domy (znameni) s timto pojmem manipuluji.
-
16 odpověď odeslal(a) Axmannová ve Čtvrtek 17.Ledna 2002 15:16:04
//: ROZBILA PRASÁTKO a koupila si (ve druhém domě) šperk: Jsem krásná holka a (v pátém domě) vám to PŘEDVEDU! Líbí? Chceš SDÍLET nebe i peklo (osmého domu), "kdo na to máš"?…tak VSTOUPILA DO SPOLEČNOSTI(v jedenáctém domě) :\\
Třeba, Martine Alvene, obyčejná posloupnost (sloupů horoskopu). LA
(Když-tak, jako bych nic neřekla. )
-
17 odpověď odeslal(a) Martina v Pátek 18.Ledna 2002 17:07:25
Pro p. Turnovského: Mohla bych vás poprosit o výše zmíněné holistické "desatero" ?Děkuji M.
Pro Martina:
Martine, myslím, že tady se ti odpovědi na přesnou formulku nedostane, neboť ani neexistuje, zkus si ty odpovědi přečíst znovu a možná ti dojde, že to není možné...Ono je to všechno moc individuální, a než se pochopíš, uplyne přece jen něco vody v řece...Ale to, že sis vůbec položil ty otázky, je myslím prvním krokem k uvědomění si...
No, abych tu nebyla za moudrou stařenu...jsem na tom stejně...teď zrovna "přežvýkávám" sdělení, že ač jsem moc nepochopila čtvrtou rudhyardovou rovinu (kolektivní Já, splynutí s vesmírem apod.), tak podle jedné poučky v knize, zabývající se výkladem horoskopu, jsem se dočetla, že právě si mám dávat pozor na své individuální Já, které by mohlo snadno splynout s tím kolektivním...:)..No a teď se v tom vyznej...
(Já, že jsem Tajtrlík!?Tak za prvý nevím, co to je a za druhý mě to uráží).
On se ten horoskop dá vykládat různými způsoby a na tobě jaká forma ti nejvíc sedí...někdo tíhne víc k tradičnímu a někoho holt osloví ta HATA...
Snad je to tak dobře...nedávno jsem měla takovou hořkou zkušenost...
Byli jsme u známých a hráli karty. Pak ten partner té moji kamarádky začal, že on takovým blábolům(rozuměj- výklad horoskopu a vykládání karet nevěří), že se to dá vždy vyložit jinak, a že když mi položí jednu otázku dvakrát, tak vždycky výjdou jiné karty...To jsem mu vysvětlila.
Ale pak trval na tom, že se zeptá na lásku. Udělala jsem jednoduchý výklad...Vyšel tam nějaký muž a žárlivost...To jsem zamluvila nějakými nesmysly...a pak si vyložila ta moje kamarádka(o které ví, že má tříletý mimovztah)a tak krásně, jak na plátně vyšel milenec, její muž, problémy...a já se kroutila jak želva a dělala si řečnická cvičení...Snad se mi to povedlo?!
No chtěla jsem tim říct, že kdybych to o té kamarádce nevěděla, tak snad bych se nemusela cítit tak zle a ty karty by pro mě naznačovaly úplně jiné vztahy a souvislosti...
Měj se! M.
-
18 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pátek 18.Ledna 2002 17:21:36
Máte to tam a natřikrát v otázce 951
-
19 odpověď odeslal(a) Roman v Pátek 18.Ledna 2002 23:40:19
Dobrý večer,dovolte abych se i já vyjádřil k tématu,ač jsem astrologický zelenáč.
Domnívám se,že Stír na AS s Marsem v 1.d.bude hledat silnou Venuši a to jak v asp.kvadratury,nebo i méně bolestivějším.Důležitý bude v horoskopu partnerky znamení a vládci 5.a 8.d.To by mohlo býti o sexu.Mám či nemám pravdu?
Sám bych si přisadil na kvadratury.Co Vy na to.Dík za případné názory.Roman
-
20 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 11:47:03
No, já bych se Romane neodvažoval tu to věc tak redukovat. Samozřejmě, může a asi existuje Vámi popsaný případ, ale život je mnohotvárnější. A navíc je si dobré připomenout, že všichni, jak ženy ak muži, máme v horoskopech všechny planety, které v nich mají stejné funkce. Turnovský
-
21 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Sobotu 19.Ledna 2002 15:43:29
Každý máme v nativitě všechny planety, které mají obecně stejné funkce, pane Turnovský, ale dost podstatný je myslím rozdíl, s jakým jsou muži - ženy schopni tu kterou funkci uchopit. A tom rozdíly jsou, a velké. V.Milošová
-
22 odpověď odeslal(a) Roman v Sobotu 19.Ledna 2002 16:27:08
děkuji panu Turnovskému za odpověď,ale neřekl bych,že mně uspokojila.Jak to tedy pochopit.V konkrétním případě,který jsem uvedl,opakuji otázku.Ano,nebo Ne!Pane Turnovský,jak to vidíte?
Díky a příjemný večer.Roman
-
23 odpověď odeslal(a) Alena v Sobotu 19.Ledna 2002 16:51:14
Nevím proč lidi odbýháte od tak zajímavého tématu?Vždyť sexuální síla,je hybnou pákou všeho,je lidské LIBIDO.A když není v pořádku,nebo chybí informace,může to býti pro člověka docela špatné.Nevěřím pane Turnovský,že jste se tímto tématem nezabýval.Ano,sex musí býti spojen s láskou,ale připustme,že se tak vždy neděje.Mám dva syny,jeden má As ve Vahách a Pluta v prvním domě,a druhý je zrozencem Vah s Plutem v přesné konj.S Marsem ve Štíru.Jsou to jěště kluci,ale dospějí a jaký význam bude mít Pluto,Mars,%Stír?
1.d.?Hovořme otevřeně o těchto otázkách.
No,co Vy na to?
Dobrý večer všem Alena
-
24 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 17:51:45
No právě Vando, jak jsou muži a ženy tu kterou funkci uchopit, ale vede ten rozdíl mezi muži a ženami? Samozřejmě u některých funkcí je to biologicky usnadněné ale psychologicky už to tak snadné není. Nevede ten rozdíl mezi každým z nás?
Uchopujeme ty funkce vždy jako muži nebo ženy, neuchopujeme je také podle aktuální situace? A to navíc podle situací vnitřní a vnější? Fungují animové a animy tak jak si to Jung a spol představuje? Bylo by to hezké, ale je v tom rovnoprávnost? Kdyby to tak bylo, neplyne z toho nějaká další naprosto zásadní redukce, která nás povede až na úroveň planet hlásek? Pokud ano, máme odvahu jít do ní?
Narážím na to, co se objevuje už v tradiční astrologii:
Slunce pravé oko muže, levé oko ženy
Luna levé oko muže, pravé oko ženy
Merkur: levá ruka, Mars: pravá ruka apod..
Jak je tomu u leváků?
Stále víc a víc otázek, které nelze řešit jen abstraktními příklady. Turnovský
-
25 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 17:54:19
Romanovi:
to není konkrétní dotaz, to je z celku horoskopu vytržené zadání. Turnovský
-
26 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 18:01:24
I pro Alenu: ani tohle není dostatečné zadání, aby z toho něco kloudného vzešlo. Turnovský
-
27 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 18:21:04
Aleně: Samozřejmě, že jsem se občas nad sexualitou zamýšlel, ale obávám se, že to bylo ve vleku zde obvyklých představ, které lze charakterizovat jako psychoanalytické spalničky, a které jsou kondenzovány v pitomé říkance Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde. Proto raději říkám, že se jsem se tím nezabýval. Zvlášť po tom, co jsem si pročetl pár stránek od Foucaulta. Turnovský
-
28 odpověď odeslal(a) Alena v Sobotu 19.Ledna 2002 18:52:38
pane Turnovský,s těmi spakničkami jste mi opravdu pobavil.Pokud si přejete něco konkrétního pak jsem se zajímala o toto datum.19.10.1995,Praha
08.55.GMT.Jen pro zajímavost,a možná i pro ponaučení jiným,onen zmiňovaný Štír,Pluto,Mars,-libido-sexualita-vitalita-vůle?
Děkuji,Alena
-
29 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 19:27:47
No protože se, jak předpokládám jedná o vašeho malého syna, nepošlapáváme tu naše etické zásady.
Problém ale spočívá v tom, že 19.X.1995 v 8:55 UT = 9:55 SEČ je as na 1°Střelce 15´a ne ve Štíru a nejen Mars, ale Pluto je vlastně nad obzorem a to cca 10°, je tedy ve 12. domě. Mars je 1°nad obzoren) Budeme muset od téhle skutečnosti odhlédnout.
"Libido je hypotetická forma duševní energie, jíž jsou obsazeny procesy, struktury a objektní reprezentace (Rycroft)" tak nevím s čím v astrologii ho spojit.
sexualita = vztah Venuše + Mars
vitalita = ohnivá znamení obecně, ASC individuálně
vůle = Slunce
budem za chvíli pokračovat...
-
30 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 19:52:31
Tvar v Campanových domech otevřený úhel = citlivost k neviditelným (duchovním, intelektuálním a pod) plánům skutečnosti, schopnost syntézy...
v 1. domě je tedy Jupiter (je tu v domicilu i dispozitorem horoskopu přes AS), nalézání sebe sama přijmutím vůdčí úlohy díky funkci, která zajišťuje expanzi společnosti díky tradičním myšlenkovým konceptům (učitel, manažer, náboženský a intelektuální vůdce a pod.) kvadratura na Saturna ve 3. domě vyžaduje vědomé záměrné vyvinutí tvůrčích postupů, kterými bude zvládat citlivost na stav blízkého životního prostředí. Venuše ve 12. domě opření se o tradiční hodnoty a výsledky práce celé civilizace, od nich odpich vpřed do nového procersu. Mars tu představuje vzpouru proti těmto celospolečenským tradicím, nebo možná zvýšené nároky na nositele těchto tradic a plnou ač nejprve nevědomou exploataci této sféry. Pluto ve 12. velmi obtížné v mládí, neboť vyžaduje učit se z výsledků procesů at už jsou jakékoli a v tom přínos kolektivitě.
Zajímavý je bod motivace na 8°Střelce poblíž Jupitera a bod inspirace 8°blíženců (midpunkty Luna/saturn) Ostatně Luna "tahne" Saturn "tlačí" horoskop. To je velmi zkratkovitě a la prima. Turnovský
-
31 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Sobotu 19.Ledna 2002 20:07:57
Jakým komplexem vlivů jsou způsobeny ony rozdíly, pane Turnovský, nevím, ale jsou tady a jsou zjevné. Jestli jsou svojí podstatou biologické, nebo jde o vliv převážně společenský, kdy jsou už i v malých dětech patrné rozdíly v chování a pokud vím, už ve věku několika měsíců se odlišuje přístup rodičů k dětem - chlapcům a dětem - holčičkám, nedokážu říct. Od muže i ženy se očekává v životě plnění jisté role, je logické, že vlastnosti, které tuto roli podporují, jsou preferovány, zatímco ty druhé potlačovány. Prioritně se pak aktivují u chlapce mužské energie, u děvčátka ženské (viz nedávno ten plačící chlapec z dvojčat s téměř stejnou nativitou, zatímco holčička byla ,,hodná".)
Rovnoprávnost ve smyslu stejných možností je, s dovolením, nesmysl. To by znamenalo, že každý může teoreticky dělat cokoli - doufám, že cítíte, jak to skřípá. Ta pravidla tradiční astrologie, které jste uvedl jako příklad, v podstatě velmi podporují Jungovu teorii animy - anima. Když vezmu v potaz, že směr vpravo se spojuje s vědomím, uvědoměním, vlevo nevědomím, pak Slunce - jako jangová energie - pravá strana muže, levá ženy, Luna - jinová energie - vědomá a tedy pravá strana ženy, levá muže, atd. Případné leváctví na věci nic nemění.
To samozřejmě neznamená, že by ženy nemohly a neměly zpracovávat mužské energie a naopak. Spíš je to konstatování stavu, že pokud se snažíte jako muž vědomě uchopit energie, které jsou svou podstatou ženské, podstatně víc se nadřete než žena se stejnou konstalací. Plavat po proudu nebo proti němu je citelný rozdíl.
Navíc, přestože Pluto bývá tradičně označován za vyšší oktávu Marse, považuji jej za energii ženskou, jinovou, princip plodné nerozlišené jednoty, mnohem aktivnější a jangovější je Uran.
Zdravím, V.Milošová
-
32 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 20:20:53
Neřekl bych, že rovnoprávnost je nesmysl, je pouze znemožňována společenským tlakem a proto musí být vyžadována. Nepředstavuji si ji jako pseudomarxisté a stalinisti a stejně tak si nemyslím, že liberální volně tržní společnost ji zaručuje. Samozřejmě že ji nezaručuje a proto hodnota rovnoprávnosti spočívá v podvratnosti.
další vaše poznámky, Vando jsou, inspirativní, jen bych rád věděl, kde je počátek tvrzení o směrech vědomí - nevědomí.
Považovat Pluta za vyšší oktávu čehokoli bych se neodvažoval. Nemám potřebné hudební znalosti, ale co si dokážu ověřit je, že oktáva je interval mezi 1. a 8. stupněm a pak něco o tom, že tón o oktávu vyšší má dvakrát vyšší kmitočet než tón základní a pak cosi o osmi oktávách evropské hudby. Tohle ale nejsem kompetentní řešit. Tohle je ovšem bod pro ty, kteří o planetách Uran, neptun, Pluto mluví jako o vyšších oktávách, což Vy, Vando, jak vidím spíš nejste. Zdraví Turnovský
-
33 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 20:32:02
poznámka k leváctví a praváctví, k rozlišování levé a pravé hemisféry.
Před časem se mi dostal do ruky nějaký článek o tom, že poslední neurologické výzkumy nepotrvzují vrozené různé funkční zaměření mozkových hemisfér. Tyto možnosti mají mít obě hemisféry. S tím souhlasím a mám toto rozdělení za výsledek mocenského tlaku během posledních tisíciletí, kdy prává ruka a s ní spojené záležitosti byla protěžována. Já sám se ještě pamatuji na přeučování leváků na základní škole v padesátých letech. Myslím, že pár století protěžování opačné strany a křížově spojené hemisféry by současný stav rozbilo a nakoneb by se vtělilo i geneticky a memeticky. No jo sakra, ale kde ten článek je, to by mě při pravé ruce zajímalo...Turnovský
-
34 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Sobotu 19.Ledna 2002 21:20:18
Jen poznámku na okraj. Rovnoprávnost ve smyslu stejných životních možností, myslím, je opravdu nesmysl. Muži zatím rodí děti jen v přitroublých amerických filmech, a kdybych si obula manželovy desítky boty, spadnou mi z nohy. Možnosti nejsou stejné a tím na ně nemohou být ani stejná práva. Rovnoprávnost je v mém pojetí rovnovážnost, přisuzování stejné váhy a důležitosti všem životním rolím, stejně jako všem psychickým funkcím a všem energiím. To není totéž.
Kde se vzalo spojení pravá - vědomí, levá - nevědomí nevím, vím jen, že se objevuje u mnoha civilizací a je skutečně velmi staré. Viz pravá strana na větvi stromu života u Mayů, taktéž severoamerických indiánů, motlitební mlýnky v Tibetu se točí po směru hodinových ručiček, směr proti směru hodinových ručiček - a tedy levotočivý je považován za neblahý, tento trend popisoval i Jung v knize Mandaly, sama si pamatuji, že mi kdysi zdál sen, který byl předzvěstí důležitého období ve smyslu uvědomování se, ve kterém hrál významnou roli dům, který byl poslední v řadě domů okolo čtvercového náměstí, ve třech rozích uzavřeném, s domy naléhajícími těsně na sebe, pouze v jednom otevřeném, a dům byl poslední v řadě v tom otevřeném rohu po směru hodinových , tedy pravotočivém, aniž bych tehdy věděla, jaký symbolický význam pravá - levá strana má. Takže nevím odkud se bere, ale ten princip se mi jeví jako navýsost funkční. Zdravím, V.Milošová
-
35 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 21:47:12
To co popisujete, Vando, jako směšnosti je samozřejmě nesmysl, na tom se shodneme. Pokud mám na mysli rovnoprávnost, pak rovnost před zákonem, rovnost příležitostí apod. které nejsou samozřejmostí a je nutné je u mocenských struktur neustále reklamovat. Souhlasíme sice s tvrzením, že lidé si nejsou rovni, ale jen ve významu, že nejsou stejní, že jsou na různých stupních vývoje apod. Kvalita společenství se pak hodnotí podle toho, jak se chová k jedincům na okraji, k menšinám, cizincům, lidem starým, nemocným, prostě k těm, kteří nesplňují představy o ideálním příslušníkům společenství. Donedávna tedy i k ženám. S tím souvisí i koncept přímé demokracie. Zdraví Turnovský
-
36 odpověď odeslal(a) turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 21:52:37
ještě ke směrům přiřazovaným vědomí a nevědomí. Protože se jedná o vrstvy v první řadě kolektivního, a pak teprve společenského a individuálního vědomí, měl by tu být nějaký obecný a jednotící prvek, který by bral v úvahu civilizace píšící (a kreslící) zleva doprava i civilizace píšící (a kreslící) zprava doleva. Jinak je to závazné jen pro jednotlivá společenství (a v nich mocensky a pak i geneticky a memticky prosazené) a není to na mne dostatečně všelidské... Turnovský
-
37 odpověď odeslal(a) turnovský v Sobotu 19.Ledna 2002 23:56:43
jo a to jsem ještě opomenul 1/3 populace tvořenou čínany aspol., kteří píší zprava a shora dolů. Turnovský
-
38 odpověď odeslal(a) Magdalena V. Bugar v Neděli 20.Ledna 2002 08:06:31
...a to zrovna ti raraskove,kteri svou celou acupunkturu a jeji diagnozu zakladaji na PRAVA/LEVA, ze pane Turnovsky ?
Magdalena
-
39 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 20.Ledna 2002 10:37:49
jasně, paní Magdaleno. Takže jako jednotící prvek, který se mi za tím zdá nacházet (a Vanda Milošová na to narazila) je denní pohyb Slunce viděný na severní polokouli od severu k jihu, tak aby mohl být pomocí buď přímého pozorování nebo stínu vtženého tyčí úpčítán čas. Tedy tak jak to vidíme v našem zákresu horoskopu. Tam se Slunce pohybuje od AS přes 12. 11. 10. 9. 8. až po DS tedy ve směru hodinových ručiček. Jenže když si udělám sluneční hodiny na zdi, tak je to obráceně. Stejně jako na jižní polokouli. Turnovský
-
40 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Neděli 20.Ledna 2002 10:38:06
Jenomže ono je to dostatečně všelidské, i když nedokážeme zdůvodnit proč. Jestliže se tento prvek objevuje v podstatě u všech kultur, nezávisle na stupni jejich vývoje, bez ohledu na způsob jejich písma nebo píší -li vůbec - viz například ti severoameričtí indiáni, dá se říct jediné - způsobem písma to není. A potom, Vaše memetická teorie v tomto bodě selhává. Nefunguje. V.Milošová
-
41 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Neděli 20.Ledna 2002 11:00:17
Nad tím už jsem taky uvažovala, pane Turnovský. V době, ze které ono dělení pochází, horoskopy nikdo naším způsobem nekreslil. A jev je nezávislý na zeměpisné šířce, vyskytuje se jak na jižní, tak na severní polokouli. Tudy asi cesta nevede. Společným prvkem by mohl být východ Slunce jako příchod světla, protože pravá strana s východem bývá spojována, a světlo s vědomím. Ale je to chabý argument. Zdravím, V.Milošová
-
42 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 20.Ledna 2002 11:05:44
Neřekl bych, že memetická teorie tu selhává (viz níže), ale to je celkem asi jedno, neboť sama o sobě na rozdíl o genetiky je hypotézou.
Rozdíl mezi obyvatelstvem severní a jižní polokouli bude nejspíš spočívat v tom, že jižní polokoule je až na výjimky kolonizována ze severu. A těm co zbyli z autochtoního obyvatelstav byla většinou vnucena civilizace a kultura seveřanů. Chtělo by to prostudovat materiály jihoamerických indiánů, černochů, ale těch, kteří žijí jižně od -23,5 rovnoběžky a australských aborignů. PT
-
43 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 20.Ledna 2002 11:25:59
Máte pravdu, Vando, s gramotností a písmem to asi opravdu nesouvisí. Jak je od jistých dob lingvistických a sémiotických výzkumů známo, psaná forma jazyka je něco naprosto odlišného od mluvené formy, a že mluvený jazyk předchází písmo, i když Derrida, aby všechny rozzuřil tvrdí že písemná forma jazyka předchází mluvenou.
Než ale to všechno o indiánech, afričanech a aboriginech studovat, raději se zeptám Zdeňka Justoně, ten to všechno nosí v hlavě.
Jenže nezapomínejme, že pokud se díváme směrem ke Slunci, na jižní polokouli Slunce vychází vpravo a ne vlevo jako u nás na severu. Tedy mimo tropický pás, samozřejmě, tam je to závislé od roční doby a rovnoběžky. Turnovský
-
44 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 20.Ledna 2002 11:37:55
Nemá někdo z čtenáří doma po ruce Cooperovou? tam by to snad mělo být nahromadě, já ji nějak nemůžu najít. Turnovský
-
45 odpověď odeslal(a) Alena v Neděli 20.Ledna 2002 13:43:07
Pane Turnovský,děkuji za Vaši odpověď,ale mám v ruce efemeridy,a v odpovědi č.29.je jistá nepřesnost.Asi ste to přehlédl,ale 19.10.1995 stojí Pluto ve Štíru na 29°8´.Nemůže mít tedy orbis 10° od As ve Střelci na 1°,jak sám uvádíte.Je téměř v přesné konj,s Martem ,který je na 28°40´Štíra.Obě tyto planety jsou sice ve 12.d.,ale jsou snad také v konj,s AS.
Není potom význam výkladu o něco odlišný?
Děkuji Alena
-
46 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 20.Ledna 2002 14:08:31
asi jsem se nevyjádřil přesně. Pluto je 10° nad obzorem, výška ascedentu nad obzorem je vždy 0° (znalci prominou, že jsem pro názornost nepoužil zenitovou vzdálenost). Samozřejmě, planety, které se nacházejí do 10°nad obzorem můžeme považivat i z tohoto hlediska v konjunkci s AS. To co popisujete Vy, je astronomická nebo-li zodiakální délka. Turnovský
-
47 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Neděli 20.Ledna 2002 19:32:42
Ověřila jsem si mezitím, že ani východ nebude to pravé ořechové. U Mayů, kultury rozkládající se na 0 - 20 st. sev. šířky je pravá strana spojována s mužskou energií a jihem. Mám za to, že jde o primární energetické struktury lidského těla. Milošová
-
48 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 20.Ledna 2002 21:17:11
Dík, vando, že jste šla tíhle směrem. Já zas přišel na to, že nevědomí by mohlo být spojeno s narůstající lunou (ženská stránka věcí) po směru zvěrokruhu (jakéhokol) a tak opačný směr by zbyl na vědomí. Turnovský
-
49 odpověď odeslal(a) Martin Alven v Pondělí 21.Ledna 2002 13:43:20
Ach jo:-(
jste mi moji otazku ohledne sexuality uplne rozbili:-(
Ja chtel jen vedet, jaky vztah ma k sexualite Stir/Pluto a jaky Venuse a Mars. Nebo-li spis takhle: funce Venuse a Marta jsou mi jasne, ale kdyz se u Pluta/Stira mluvi o sexualite, nebylo mi jasne, co se tim vlastne mysli. Ze je to mysleno jen tak PRENESENE, ze jako Sitr symbolisuje SJEDNOCENI atd. a tedy by i pod to spadal sex je sice prijatelne, ale v tom pripade by se to nemelo nejak zvlast zduraznovat, protoze to cloveka mate. Teda alespon me to mate, pac ja se CHCI zabyvat sexualitou a zajima me CO VSECHNO do toho zahrnout.(chapejte, snazim se zjistit jak kdo sexualitu vnitrne proziva, jak ji chape, co jej uspokojuje a co ne, zkratka z hlediska PROZITKU)
Ale jak jsem pochopil, asi si budu muset najit svuj osobity pristup a vyzkouset vsechno mozne.
Pro Martinu: S tema kartama je to zajimave. Taky nad tim STALE uvazuju, vis? Ze se daji vylozit pokazde trosku jinak, a ze maji vzdy malicko jiny vyznam, ikdyz si vytahnu stale tytez "obrazky". Ze se do toho vykladu vlastne PROMITA to co mam sam v hlave a co PRIPUSTIM. Ze o vykladu spis rozhoduji JA a ne KARTY.... To je vlastne i to, co me puvodne poslalo vstric studiu astrologie, abych zjistil co je na ni pravdy, protoze mam pocit, ze kazdy nakonec v horoskopu najdeme to co CHCEME (at uz zaporne a nebo kladne stranky naseho ja) a to co se nas VEDOMNE netyka proste pomineme. Porad uvazuju nad tim, jestli neni horoskop vlastne jen "shlukem" symbolik, obecnym navodem JAK VSECHNO V PRIRODE CHODI A BEZI, a ze nam POUZE pomaha pochopit PRINCIPY tohoto kolobehu, ale ze sam o sobe PRESNE NEVYPOVIDA o tom jaci jsme.
Porad POCHYBUJI....
Martin Alven
-
50 odpověď odeslal(a) Zuzana v Pondělí 21.Ledna 2002 14:07:34
Zajímalo by mě, pokud je to možné, jaká je pravděpodobnost, že vznikne silná sexuální přitažlivost mezi ženou narozenou ve znamení Vah,s ascendentem v Panne,měsícem ve Střelci a Venuší v Panně, a mužem narozeným ve znamení Býka, s ascendentem ve Střelci, Venuší v Blížencích,Měsícem ve Vahách,Marsem ve Lvu. Mají šanci i na trvalejší vztah? Děkuji za odpověď
-
51 odpověď odeslal(a) Martina v Pondělí 21.Ledna 2002 15:08:35
Zdravím všechny:)
Pro Martina Alvena: ... jestli někdy o něčem pochybuji, tak většinou sama o sobě...
Karty:hlavní smysl měl vyznít - jsem astropotěr, proto své výklady dělám raději jen svým blízkým a přátelům...spíš si na nich ověřuji, co jsem se dozvěděla...a taky, co vydrží:)
Přeji krásný den M.
-
52 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 22.Ledna 2002 09:50:18
Ten pohyb Luny to od Slunce to taky nebude, z jihu je to samozřejmě obráceně. Turnovský