Zobrazení otázky a odpovědí
-
Stellarium
5722 otázku odeslal(a) Roman v Sobotu 29.Ledna 2011 05:24:00
Zasílám odkaz na užitečný prográmek STELLARIUM pro příznivce pozorovací astrologie i pro všechny milovníky hvězdné oblohy. Nastavení umožňuje hodně zajímavých funkcí i rychlé vytvoření představy jaká je situace na nebi v realitě, při sledování dění a efemerid,zadat datum pozorování události podle kolečka horoskopu. Některé objekty jako mlhoviny a měsíce planet, lze pozorovat až po přiblížení kolečkem, například Urana situačně "poblíž" Jupitera a planety i v aktuálním postavení se svými měsíci. V nastavení na nástrojových panelech je možné obraz zastavit(což je vlatně "To" co je vidět v horoskopu události), při pozorování planet a objektů detailně je neuvěřitelné jak např. Jupiterova oblast i s měsíci uniká pryč z "monitoru"-zorného pole.
Zjistíte také jak pravdivé je vyjádření dávných pozorovatelů oblohy:Τα Πάντα ῥεῖ ,ta panta rhei -Vše plyne-.Pohled do vesmíru je pro vnímavého člověka hlubokým zážitkem...
http://www.stellarium.org/cs/
-
Re: Stellarium
1 odpověď odeslal(a) falcon v Sobotu 29.Ledna 2011 11:15:18
Stellarium je opravdu vynikající program, užívám je už několik let. Nejenže je to takové "domácí planetarium", ale lze v něm s předstihem sledovat i to, co se bude na obloze dít. Čili je použitelné jako obrazová efemerida, a dokonce velmi přesná.
Na ukázku: Následuje obrázek, jak bude zítra za úsvitu vypadat jihovýchodní obzor, kde uvidíme úzký srpeček Měsíce, Venuši a více napravo hvězdu Antares. Na dolní liště obrázku je vidět datum a čas. Poloha pozorovatele je samozřejmostí - v mém případě Praha.
Kdo rád pozoruje zajímavé konfigurace na nebi, má v tomto programu skvělou možnost zjistit, kdy (a zda vůbec) budou pozorovatelné.
-
2 odpověď odeslal(a) falcon v Sobotu 29.Ledna 2011 11:15:58
-
3 odpověď odeslal(a) falcon v Sobotu 29.Ledna 2011 12:02:59
http://pr-asv.chmi.cz/aladin/index.php?run=latest&all=on
Když už jsme u toho pozorování (observace), může se hodit předpovědní mapa programu Aladin, dostupná na uvedeném odkazu. Zatím mám s předpovědmi Aladina tu nejlepší zkušenost - pokud vím, řídí se jím i televizní předpovědi počasí.
Podle mapy oblačnosti to vypadá, že bychom v Praze mohli mít zítra za úsvitu štěstí a situaci, kterou vykreslilo Stellarium, bychom mohli pozorovat.
I jen pouhým okem tu bude parádní zážitek, kdo si k tomu vezme triedr, bude na tom lépe. Dokonce i za fotku docela obyčejným foťáčkem by to stálo. Co na obrázku za Stellaria vidět už není, je vycházející Merkur. To kvůli měřítku obrázku. Merkur by měl vyjít nad obzor přibližně na východě o několik minut později, než je čas, uvedený na spodní liště obrázku. Ale to už nejspíš bude chtít triedr, aby tolik nevadila zářící obloha svítání.
-
Počasí a Aladin
4 odpověď odeslal(a) Roman v Sobotu 29.Ledna 2011 15:13:24
Díky falconovi za upoutávku na zítřejší astronomickou laskominu a Aladina.Aladin je vážně přesný co do oblačnosti a teplot. Mě se případně osvědčil ohledně počasí server s přehledem a předpovědí pro celou Evropu zde:(po kliknutí na mapku zemí se zobrazí požadované území)
http://www.wetter.de/europa
-
5 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 30.Ledna 2011 10:42:51
Aladin sliboval, že bude dnes ráno nad Prahou jasno. Leč pravý opak je pravdou - a tak člověk aspoň ocení Stellarium, které ukazuje, co by bylo vidět, kdyby nebyly mraky.
Doufám jen, že aspoň někde někdo tu zajímavou konjunkci pozoroval a třeba i vyfotil...
-
6 odpověď odeslal(a) Roman v Neděli 30.Ledna 2011 12:13:27
Falcone kupodivu bylo zataženo i na západ od Prahy:-)
Nečekali to ani rosničkáři ani Aladin ani já, takže z pozorování oblohy sešlo i dále od hradu pražského, kde Libuše prorokovala město veliké, jehož sláva se bude dotýkat hvězd.Možná se Praha teprve proslaví, nebo už proslavila... a pak je škoda, že to obyvatelstvo nedoceňuje. Určitě nějaký horoskop takovou událost ukazuje, není-li jich více! Tady mě napadá Václav kníže přemyslovský, Karel IV. a jeho založení staveb, university...a vůbec Praga Caput Regni!
-
Stellarium a výpočet polohy
7 odpověď odeslal(a) Roman v Neděli 30.Ledna 2011 13:22:03
Program Stellarium zobrazuje astronomické souřadnice polohy vybraných těles v levém horním rohu monitoru. Astrologicky je však zajímavé si verifikovat nebo určit polohu libovolných těles, pro individuální potřebu na polohu zodiakální:-).Pro pochopení principu převodů a možné převedení- o detailnější možnost si sám určit převodem polohu tělesa na ekliptice, nebo nahlédnout do receptáře převodů...na webu až dole.Pokud někdo zkušený poradí jinou(podobnou" možnost jak převádět astronomické souřadnice na ekliptikální,budu potěšen.
http://nebmech.astronomy.cz/VYPOCTY/vypocty.htm#ObcJul
----------------------------------------
Převod souřadnic na dráze na rovníkové nebo ekliptikální souřadnice
Sklon ekliptiky k rovníku pro zadané datum
Výpočet efemerid planet, planetek, komet, ...
-
8 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 30.Ledna 2011 15:21:44
Romane, díval jsem se na Vámi uvedený odkaz - je užitečný, ale zbytečně obsáhlý. Podstatně jednodušší
jsou tyto transformační rovnice, které uvedu. Ale ještě dříve je potřeba zavést grafickou úmluvu:
Abych nemusel krkolomně hledat, jak psát řecká písmena, domluvme se tak, že místo alfa budu psát A, místo beta B, místo delta D, místo lambda L a místo epsilon E.
Alfa (A) znamená rektascenzi, delta (D) deklinaci, beta (B) znamená ekliptikální šířku, lambda (L) je ekliptikální délka a konečně epsilon (E) je sklon ekliptiky k rovníku.
Transformace ekvatoreálních souřadnic na ekliptikální se provede řešením následujících rovnic:
cosB.cosL = cosD.cosA
cosB.sinL = sinD.sinE + cosD.cosE.sinA
sinB = sinD.cosE - cosD.sinE.sinA
pro sklon ekliptiky bych doporučil vzorec uvedený ve Vašem odkazu, bude asi přesnější, než ten, který mám já. Čerpám z knížky Astronomické praktikum, autoři Guth - Link, rok vydání neznám, protože jsem ji kdysi dávno koupil v antikvariátu ve stavu skoro salátovém, bez zadní desky.
Jste-li obstojný matematik, určitě si s rovnicemi pohrajete a ujasníte si co nejsnazší postup.
V ekliptikální délce se člověk může snadno zbodnout o 180° (protože sinus je periodická funkce). Tam je dobré si uvědomit, že rektascenze se počítá od jarního bodu ve stejném smyslu, jako ekliptikální délka.
Pokud smím poradit, dobře se tohle řeší v excelu, akorát budete muset převádět stupně na radiány a časovou míru rektascenze na obloukovou.
Přeji úspěšnou práci - asi to brzo zahodíte i s počítačem, čemuž bych se nedivil.
Když si jen vzpomenu, kolikrát jsem musel výpočty opakovat (ještě s kalkulačkou, blahé paměti), protože jsem to někde zmrvil, ještě dnes je mně nevolno.
-
Polohy na ekliptice
9 odpověď odeslal(a) Roman v Neděli 30.Ledna 2011 16:54:57
p.falcone díky za rovnice a rady! Nejde mi o velkolepé výpočty, pouze o určení některých těles, bodů na které neexistují efemeridy a vůbec o pochopení jak se převádí astronomické souřadnice na ekliptiku, princip.
V posledním čase vidím jako velký základ hlubších pochopení v astrologii znalost a orientaci v základních astronomických tématech. Trochu jsem se ostýchal ptát na tak běžnou záležitost v astrologii, protože se jako mnoho dalších spolehám na efemeridy v programech a tabulkách. Často zírám na oblohu, pokládám si logicky otázky:-)Díky!
-
10 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 30.Ledna 2011 18:19:22
Romane, kéž by takových jako Vy, bylo více! Transformace souřadnic není vůbec běžná, dokonce si troufám tvrdit, že většina astrologů se něčím takovým nezabývá. Ona to totiž není jednoduchá záležitost, byť jde o prastarou úlohu řešení "nautického trojúhelníka". Nautický (plavecký) trojúhelník je sférický a tedy takový, který je "namalován" na povrchu koule. Porozumět těmto základním astronomickým (i když hodně pracným) technikám znamená, že se aspoň trochu vpravíme do kůže těch, kteří kdysi dokázali obeplout zeměkouli, nalézt svou zeměpisnou polohu a hledat cesty, jak obeplout kontinenty.
Mohli se tisíckrát mýlit, protože neexistovaly mapy, ale můžeme si být jisti, že ve čtení hvězdné oblohy se nemýlili nikdy. To oni přivezli z jižní polokoule první přibližné mapy jižní oblohy, o čemž dodnes svědčí podivné názvy některých jižních souhvězdí. A nejen souhvězdí - Magellanovy mraky nám budou navěky připomínat toho mořeplavce, který dokázal obeplout Zemi jako první.
Kdybyste ke své práci potřeboval cokoli dohledat nebo ujasnit, klidně mi napište na můj mail. Někdy totiž mívám pocit, že na astrologických stránkách člověk s astronomií vlastně prudí.
-
Nautický trigon
11 odpověď odeslal(a) Roman v Pondělí 31.Ledna 2011 00:26:40
Nautický trojúhelnik už znal Jáson se svými přáteli při plavbě do Kolchidy, akorát už nevim ve které třídě se to v geometrii teď učí na gymplu. Za nás to bylo tak ve třeťáku...:-)Nejsem sice zdatný matematik, ale mám kamaráda v dosahu, který určitě nadšeně poradí. Nevidím v tom po menší průpravě zkušeného hvězdopravce nic moc složitého,astrolog by měl převod z jednoho systému umět přece běžně, stejně jako si umět přepočítat koruny na Euro:-) Je to prostě o tom, vědět jaký je kurs...tedy vlastné té plavby. Doporučil bych provádět verifikaci údajů(deklinace, rektascenze a jiné) při zadávání údajů do rovnice všeobecně z více zdrojů. Kompasem astrologů býval astrolab, ani nevím jestli se občas někde objeví kromě muzea, ale někteří astrologové s nimi pracují dodnes..co jsem měl možnost číst.
Šťastnou plavbu a dobrý vítr všem mířícím do přístavů vzdálené Kolchidy, pozor: Cherchez la famme!:-)