Zobrazení otázky a odpovědí
-
PF 2011
5709 otázku odeslal(a) Pavel Turnovský v Pátek 31.Prosince 2010 21:42:56
http://www.rezonance.cz
Šťastný Nový rok 2011, rok, v němž se Regulus chystá opustit znamení Lva a vstoupit do znamení Panny. Už bylo toho řvaní v pustině dost.
-
Re: PF 2011
1 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Pátek 31.Prosince 2010 21:43:55
-
2 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Pátek 31.Prosince 2010 21:44:17
-
3 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Pátek 31.Prosince 2010 22:30:15
Pokud Swiss Ephemeris v.1.70 počítají dobře, tak by měl Regulus vstoupit do Panny 29.11.2011. Měli bychom přichystat nějakou pořádnou oslavu! (Najdou se tací, kteří to považují za počátek "věku Vodnáře". Proč, to jsem se nikde nedopídil.)
-
4 odpověď odeslal(a) falcon v Sobotu 1.Ledna 2011 11:26:19
Domnívám se, že to bude nejspíš takto: Nějaký slovutný mystyk se dočetl, že Mezi Regulem a jarním bodem je úhel 120°. Když oněch 120° přičteme, dostaneme se na počátek Vodnáře. Tudíž Jarní bod vstoupí do Vodnáře a basta fidli! Astrologové jsou volové! Ejlén!
Lidská blbost je fiduciální, jak vidno...
-
5 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Sobotu 1.Ledna 2011 11:44:37
Všichni astrologové ne, Falcone. :-)
Jenomže ani tak, jak píšeš, mi to nesedí. Když těch 120° od Regula odečteš, dostaneš se na 1. stupeň Býka (viz Špůrek), když je přičteš, dostaneš se na 1. stupeň Kozoroha. Takže zase žádný Vodnář. Od začátku Vodnáře bude toho 29.11.2011 Regula dělit doběžných 150°, tedy kvinkunx. A proč zrovna kvinkunx? Dal si ten „slovutný mystik“ tu práci, aby si ten kvinkunx na historických příkladech ověřil, jako to udělal Milan Špůrek s tím trigonem? Možná ano, ale já o ničem takovém nevím.
-
6 odpověď odeslal(a) falcon v Sobotu 1.Ledna 2011 11:58:52
Máš pravdu, Petře. Chtěl jsem jen předvést zmatené argumentování lidí, kteří mají nutkavou potřebu ustavičně předpovídat jakési světodějné okamžiky.
Přitom je zvláštní, že ten vodnářský věk by už jim zbývalo moc málo - pokud nastane konec světa o zimním slunovratu 2012. Tady jsme prostě s nějakými výpočty v řiti. Z úvah o kvinkunxu bych takové lidi ani nepodezíral, ti jsou schopni si myslet, že to je značka mazání na revma, anebo že ten pravý kvinkunx má 180°. Já už jsem jakékoli rozpravy s takovými mysliteli vzdal, protože to bych nejdříve musel akceptovat skutečnost, že dvakrát dvě je pět. A když to tomu člověku dost myslí, tak i třeba sedm!
-
7 odpověď odeslal(a) RichardBB v Sobotu 1.Ledna 2011 17:18:08
Prajem PF všetkým na fóre.K tomu Regulovi by ma však zaujímalo,či ste niekto postrehli exaktný tranzit hviezdy,nakoľko sa ma to zrovna týka-Venušu mám na 0 Strelca
-
PF 2011
8 odpověď odeslal(a) Roman v Sobotu 1.Ledna 2011 21:11:33
PF v roce 2011, (přeje též Roman)
kdy kromě již zmíněného vstupu Regula do znamení Panny v konci roku -29.11.2011 -,dojde k dalším zajímavým konstelacím:
-bylo již zmíněno částečné zatmění Slunce 4.1. v dopoledních hodinách na našem území
-úplné zatmění Měsíce 15.6. po západu Slunce, pro astronomy nejočekávanější zatmění tohoto desetiletí
-úplné zatmění Měsíce 10.12.2011
-vstup Jupitera do znamení Skopce 22.1. 17:12 GMT
-exaktní konjunkce v úplňku, Luna v konj. s Regulem 18.2. v době AM
-vstup Urana do znamení Skopce 12.3. ,0:53 GMT
-Neptun v Rybách 4.4. 13:37 GMT
-Chiron ve znamení Ryb ve středu 9.2.2011,kde se bude pohybovat v průběhu celého roku a dále ...
-
9 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Sobotu 1.Ledna 2011 21:33:39
Richarde, tak to bude nespíš na Vs, abyste ty efekty popsal
-
Re: Richard BB, Stálice
10 odpověď odeslal(a) Roman v Sobotu 1.Ledna 2011 21:45:17
Ze stálic jsem se díval pane Richarde na aspekt jedné z těch zajímavých v okolí senzitivního místa, které jste zmínil v dotaze(v krátkém přehledu výše z efemerid na r. 2011 je vidět zvláště exaktní trigon u významných planet(Jup, Uran):
Bungula(Toliman), alpha Centauri, longitude 2000- 29 SCo29(Štír), magnitude:-0,27, charakter planet: Venuše-Jupiter(podle Ptolemaia). Patří mezi nejbližší stálice…
Tato dvojhvězda na levé přední noze Kentaura má podle starých astrologů následující vlivy:
prospěch skrze přátele, hloubání a pozice k poctám.(Robson)
V dobrém aspektu dává umělecké a hudební nadání( zdárný rozvoj), nečekané příhody a upozorňuje i na možné zapletení se v milostných aférách:-)
Je zde také velmi blízko stálice YED PRIOR, delta Oph., magnituda :3, Longitude: 2Sag20. (Střelce). Nevím do jaké míry se zabýváte vlivy stálic, uvedl jsem spíše pro zajímavost, osobně mě zajímá vše co má velkou možnost se projevit jakkoliv senzitivně v důrazném tranzitu, stálice Bungula patří k těm velmi blízkým, jak jsem psal…je už na vás se popasovat s domy a dalšími prvky v horoskopu.
-
11 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Neděli 2.Ledna 2011 12:04:19
Já myslím, přátelé, že astrologický význam hvězd (stálic) je dobré nepřeceňovat. Netvrdím, že by neměly smysl žádný, to jistě ne, ale v naší západní astrologii jsou přece jenom tím nejdůležitějším agens planety, hvězdy jsou až druhořadé, mohou pouze dokreslovat to, co už planety v horoskopu naznačují, a navíc ještě v dost omezené míře. Jistě není náhoda, že staří mistři líčili astrologické charakteristiky hvězd jako „venušinsko-jupiterský“ a podobně, a že se všeobecně doporučovalo brát u nich v úvahu pouze těsné konjunkce s planetami nebo s klíčovými body (ASC apod.), s orbisem maximálně půl stupně. Já vím, že dneska je velice v módě svádět kdeco třeba na Algola, ale ono je to podle mého názoru podobné, jako když se kdeco svádí tu na Černou Lunu, tu na Chirona, na Eris, na Quaoar a já nevím na co všechno. Podle mne to svědčí jenom o tom, že astrolog, který se tímhle vším ohání, neumí číst skutečně do hloubky konstelace a vztahy běžných deseti planet. A uvažovat s tranzity hvězd na radixové planety, a ještě k tomu v jiných aspektech než v konjunkci, to už považuji za velmi nerozumné! Vezmeme-li v úvahu onen již uvedený půlstupňový orbis, a přidáme-li k tomu pomalý pohyb hvězd zvěrokruhem (v průměru 1 stupeň za 72 let), tak je takový tranzit otázkou poloviny života, ne-li života celého!
-
Re: Stálice, Petr Trnka
12 odpověď odeslal(a) Roman v Neděli 2.Ledna 2011 15:04:04
Podle mne to svědčí jenom o tom, že astrolog, který se tímhle vším ohání, neumí číst skutečně do hloubky konstelace a vztahy běžných deseti planet. A uvažovat s tranzity hvězd na radixové planety, a ještě k tomu v jiných aspektech než v konjunkci, to už považuji za velmi nerozumné!
---------------------
Já jsem si vaše vyjádření výše p.Petře ohledně stálic v astrologii pečlivě uložil jako kuriozitu, tak trochu sbírám některá vyjádření astrologů.Nemějte mi to za zlé!
Stálice Bungula je poměrně významná hvězda/dvojhvězda-jak se na záležitost hluboko kdo pohlíží. Jde tam o exaktní konjunkci(vzhledem k otázce pana Richarda na 0°Střelce), a ustálic Mag.I, se uvádí orbit 7°30´. Já bych osobně nechal posuzování významu stálic v astrologii každému z astrologů, byla to pro mě pouze zajímavá souvislost na uvedeném stupni.
Vidím okolní vesmír jako živý systém s mnoha velkými a malými objekty různého významu, v analogii např.s tělesností. Játra a plíce mají samozřejmě velký význam pro organismus, ovšem některé menší orgány(vzdálenější v mikrokosmickém měřítku od srdce), senzitivní nervové body, neurologická centra(ganglia) a další významné body a centra mají pro životaschopnost těla význam také nezanedbatelný, spíš nepostradatelný. Takové kuří oko dokáže pořádně potrápit, nebo bolavý zub a přitom játra jsou velmi daleko od podrážděného zubního nervu. Pokud nahlížíte na kosmos pouze jako na astronomické dostaveníčko, nelze se divit tomu jak uvažujete vcelku ve významné věci pro posuzuvání horoskopu. Co je rozumné a nerozumné, na to jsou vážně různé pohledy, hodnocení komentářů ostatních co do kvality osobnosti astrologa nebo neastrologa,není nutné až zas tak detailně řešit, co myslíte?...:) Nechávám posouzení příp.na panu Richardovi, přesto moc díky za vaše vyjádření p.Petře. Zdravím
-
13 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Neděli 2.Ledna 2011 17:42:29
Za zlé Vám nic nemám, Romane, nicméně pár poznámek bych přesto měl. Píšete, že u stálic 1. magnitudy se uvádí orbis 7°30´. Nevím, kdo to uvádí, já to slyším poprvé, ale takhle velký orbis já sám neuvažuji ani u hlavních aspektů a u všech planet s výjimkou světel! U hvězd, když uvážíme, že za jeden průměrný lidský život se v zodiaku posunou maximálně o 1 stupeň, takový orbis považuji za úplně nesmyslný. Hvězd 1. magnitudy je poměrně dost, a kdybyste skutečně s takhle širokým orbisem uvažoval, a zakresloval byste do horoskopu všechny hvězdy této velikosti, které se do takového orbisu byť i jenom v hlavních aspektech vejdou, počítám, že byste takový horoskop nikdy nerozluštil! A věřte, že vím, o čem mluvím! Když jsem někdy koncem 70. let s astrologií začínal, a jediná učebnice, kterou jsem tehdy měl k dispozici, byla Keferova Praktická astrologie, taky jsem tenkrát do horoskopu zakresloval všechno, co v Keferovi bylo. Včetně hvězd, i když u těch skutečně jenom ty s orbisem k planetám pod 1 stupeň. A rozluštit se to skutečně nedalo. Takže jsem to množství postupně redukoval a redukoval, až jsem nakonec zůstal jenom u klasických 10 planet. A když jsem někdy i potom s nějakou velmi jasnou hvězdou začal tu a tam uvažovat, brzy jsem zjistil, že mi žádné nové interpretace do analýzy horoskopu stejně nepřináší, a že jenom potvrzuje to, co vyplynulo už z podrobné analýzy postavení a aspektů planet. Proto jsem napsal to, co jsem napsal. Samozřejmě nikomu nevymlouvám, aby používal stálice, ať si každý astrolog přizpůsobí interpretaci horoskopu svým zkušenostem, ale moje zkušenosti jsou tyto. A můžu Vás ubezpečit, že z hlediska astrologie na kosmos jako na astronomické dostaveníčko určitě nenahlížím! Jenom se moje názory na to, co je v astrologii důležité a co nikoliv, budou od názorů jiných astrologů možná dost odlišovat. Ale tak už to na tom světě kulatém bývá.
No a co se té Bunguly / Tolimanu / alfy Centauri týká, já myslím, že pro astrologické účely je úplně jedno, že je to dvojhvězda a že je k nám ze všech hvězd nejblíž. Vzdálenost nebo velikost přece při interpretaci horoskopu nehraje roli ani u planet, tak proč by ji měla hrát u hvězd? Neměli bychom asi příliš míchat dohromady astrologii s astronomií, z toho by nám potom taky mohl vyjít nepoživatelný blívajz, něco jako dort pejska a kočičky.
-
Stálice
14 odpověď odeslal(a) Roman v Neděli 2.Ledna 2011 18:16:48
Co se orbitů stálic týká uváděl jsem starší astrologickou literaturu. Orbit je uváděn spíš s ohledem na důležitý prvek, kde je větší nakupení planet(stelium), významné a osudové konstelace, senzitivní hroty domů. Astrologům, kteří s tímto pracují nejde o zamíchání do interpretačního guláše, co jsem postřehl. S rozdělením a jednotlivou kvalitou stálic jste se určitě zabýval podrobně sám, není nutné psát něco podrobnějšího. Přeji vám mnoho zdaru a Dík za Vaše zkušenosti.
Osobně se stálicemi pracuji, považuji je za významné při podrobném studiu a zabarvení důležitých míst v radixu. V běžném horoskopu však souhlasím, že nemá smysl se s nimi podrobně zabývat, nejedná -li se o exaktní konjukce na důležitém a citlivém místě s tranzitující planetou. Projevují se určitě u významných historických osobností, známých umělců a spisovatelů spíše než u pražského taxikáře. Nakonec zkusit si tento vliv může každý zájemce osobně, je zde velký prostor pro zkoumání.
-
15 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Neděli 2.Ledna 2011 20:31:02
No vidíte, Romane, a v tom asi u mě bude ten zakopaný pes: já jsem se (až na několik málo vzácných výjimek) horoskopy významných historických osobností, známých umělců a spisovatelů nikdy nezabýval. Ten „pražský taxikář“ mi byl vždycky bližší. Důvod, jak už to u mě bývá zvykem, jsem k tomu měl velmi racionální: s tím taxikářem jsem si totiž nad jeho horoskopem mohl sednout, mohl jsem si své astrologické závěry okamžitě kontrolovat a ověřovat, kdežto u nějaké slavné historické osobnosti něco takového není možné. Tam je astrolog většinou (pokud takového člověka přímo osobně nezná nebo neznal) odkázaný pouze na nějaké zprostředkované prameny, na to, co se o takovém člověku kde napsalo, co se o něm říká atd., a to je přímo živná půda pro nejrůznější spekulace. A spekulace mě nikdy nebavily. V takových případech je totiž potom vždycky otázka, jestli to, co vyčtu z horoskopu, je skutečně pravda, a nebo jestli si do toho jenom nepromítám své vlastní představy o takové osobnosti. Ověřit si to přímým dotazem většinou nejde. No, a jak sám říkáte, u toho taxikáře se ty stálice asi moc projevovat nebudou. Takže prostě u mě šly na vedlejší kolej.
-
Hodně štěstí
16 odpověď odeslal(a) Roman v Neděli 2.Ledna 2011 21:26:44
Logicky by se neměl astrolog a vůbec jakýkoli odborník v oboru pouštět do spekulací kolem historických osob,událostí- souhlasím.:-) Znám vcelku dost historiků, kteří pracovali výhradně s archivními prameny(fakty) a spekulace nesnášeli stejně jako vy a já. Hromada prospěchářů sice pracovala nejen za bolševické diktatury ve výrobnách historického světonázoru, tady by to byly opravdu schizofrenické závěry a spekulace.
Pokud by jste přeci jen někdy osobně cítil nutnost historickou osobnost více prozkoumat(nejen astrologicky)doporučuji pracovat s archivními materiály, historickými listinami, kronikami, nebo brát v úvahu antropologické studie- vše na seriozní odborné úrovni.Prameny je nutné pečlivě zkoumat. Mnoho štěstí. Roman
-
17 odpověď odeslal(a) kennaz v Pondělí 3.Ledna 2011 11:47:25
PF 2011, přátelé!
----
P.S.: já mám spekulace ráda :-)
ovšem záhodno zacházet s nimi jako se spekulacemi, nikoli s Pravdami, že.... A na počátku objevení některých Pravd třeba nějaká ta spekulace byla...
A upřímně řečeno, s výroky japonců "Seto" a "Onoseto" a inda "Seuvadi" a celým jejich širokým příbuzenstvem záhodno zacházet jest podobně.
-
18 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Pondělí 3.Ledna 2011 13:40:55
A v tom to právě je, Martino – že spousta lidí je více než ochotná spekulace (a neváhám říci často velmi HLOUPÉ spekulace) brát jako fakta a „důkazy“ bůhví čeho. Příklady jistě netřeba uvádět, všude se to jimi přímo hemží.
-
19 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Pondělí 3.Ledna 2011 14:10:10
jenže v tom jedeme všichni, jen někteří si to uvědomujeme víc, někdo míň a jiný vůbec ne. Zaměňujeme model a zobrazení za realitu, jen málokdy jsme schopni nahlédnout "za", ale tak to bylo vždycky od počátku světa.
Tady je poučení u Feyerabenda, který se všímá vyvrácených teorií a hypotéz, proč a jak byly vyráceny je pro něj důležité zjištění.
Postmoderní filosofie je racionalismus na 3, (modernismus byl 2) zbavuje nás další vrstvy balastu v mýtu o tom jak myslíme
-
20 odpověď odeslal(a) Milena Plachá v Pondělí 3.Ledna 2011 14:11:53
Všechno dobré všem !
Jinak, nějak mám pocit, že přechod mezi Lvem a Pannou - můžeme přirovnat k mlčící Sfinze. (I když zatím taky moc nehovořila). Možná se mýlím.
-
21 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Pondělí 3.Ledna 2011 14:23:45
Někdy napodzim jsem mluvil s Jirkou Zemánkem (býval významným kunsthistorikem než se tzv. zbláznil) teď je zažranej do Tarnase, Grofa, archetypové kosmologie etc. a ten neskrýval své rozladění nad tím, že astrologové intelektuálně selhávají přinejmenším při obhajobě astrologie. S tím jsem s ním zajedno, i když si zrovna nemyslím, že archetypová astrologie (jungovská) je to co odpovídá na všechny moje otázky
Tím ji (archetypovou astrologii) neodsuzuju jako dělají všeználci, kteří nemají o psychologii nejmenšího šajna a opovrhují v pudu sebezáchovy tím, co neznají, obávají se, že by se na ně našla oprávěná diagnóza i z hlediska antipsychiatrie.
-
22 odpověď odeslal(a) RichardBB v Pondělí 3.Ledna 2011 16:38:36
Tým tranzitom hviezdy som nemyslel nejaké múdrosti,ktoré by niekto napísal, lebo bez počítačovej techniky a obrovskej databázy by to bola ťažká otročina skrz tabuliek atd bla bla.Skôr som sa len tak letmo chcel spýtať na vlastné skúsenosti s tranzitom hviezdy na radix resp. aj opačne a tak....Samozrejme,ak dožijem, vám dať potom vedieť úvahu o tomto tranzite,kedže ma práve(údajne) čaká
-
Richardovi
23 odpověď odeslal(a) Roman v Úterý 4.Ledna 2011 07:47:12
Takto zněl váš dotaz ve fóru pane Richarde:
K tomu Regulovi by ma však zaujímalo,či ste niekto postrehli exaktný tranzit hviezdy,nakoľko sa ma to zrovna týka-Venušu mám na 0 Strelce
----------------
Odpověděl jsem vám p. Richarde ohledně dotazu na exaktní tranzit(možná jste měl na mysli Regula-to jste ovšem neupřesnil). Jak můžete vidět na nebi není jen Regulus( je toho tam opravdu poněkud víc, a to jsem chtěl zdůraznit spíš než zavést hovory o vlivu stálic- pak je těžké určit jakou máte hviezdu na mysli.Nechci psát svoje moudrosti, ale citoval jsem ze zkušeností starých i současných astrologů(Robson), pokud už ani to nelze brát s trochou vážnosti, potom nerozumím proč pokládat dotazy vážně, když neočekáváme ani vážné odpovědi. Omlouvám se nepochopil jsem že šlo o vtip.Dobrá, je to na Vás:-) Přeji mnoho štěstí nejen při rozjímání o tranzitech...Roman z Čech.
-
24 odpověď odeslal(a) Naďa ve Čtvrtek 6.Ledna 2011 10:28:42
Ikdyž pozdě...
Přeji Vám pohodový rok 2011, a hlavně zdraví...
Bohužel, ke konci roku 201O jsem 2x kupovala smuteční kytici, a nějak se z toho pořád ještě usebírám.
-
25 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský ve Čtvrtek 6.Ledna 2011 10:53:26
ale copak Naďo? Přijměte tedy upřímnou soustrast. Pavel T
-
26 odpověď odeslal(a) falcon ve Čtvrtek 6.Ledna 2011 14:20:31
Naďo, je mně to moc líto! Držím Ti palce, Falcon
-
27 odpověď odeslal(a) Petr Trnka ve Čtvrtek 6.Ledna 2011 15:15:55
Taky na Tebe myslím, Naďo! Drž se, a hlavu vzhůru!
Petr
-
28 odpověď odeslal(a) RichardBB v Sobotu 8.Ledna 2011 21:23:34
Pardon Roman,asi som to nejasne naznačil.Každopádne som tú otázku nedával na ľahkú váhu,skôr som mal na mysli,že práve pre veľké množstvo hviezd je astrologovi veľmi ťažké sa zaoberať každým subjektom (stálicou),a tak snáď len tými najjasnejšími,ako napr. Regulus,ktorý som mal na mysli a jeho presnú kvadratúru,ktorá ma čaká resp. už prežívam.
-
29 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 9.Ledna 2011 01:31:31
Prosím vás, od kdy mohou hvězdy tranzitovat? To už to najednou nejsou stálice? Anebo něco špatně chápu?
Není mi jasné, jaký smysl má čekat, až vám precese hejbne hvězdami tak šikovně, aby se to dalo považovat za tranzit...
-
30 odpověď odeslal(a) Tichy Karel v Neděli 9.Ledna 2011 08:08:36
Stálice se pohybují tropickým Zodiakem rychlostí jeden stupeň za 72 let. V některých případech může dojít v životě zrozence k absolutní konjunkci.
-
31 odpověď odeslal(a) Vanda v Neděli 9.Ledna 2011 08:55:34
V každém případě má smysl uvažovat postavení prvku u stálice. Pokud planeta předchází stálici o méně jak jeden stupeň, v půběhu života se aspekt zpřesnuje a nabírá na síle. Těžko hodnotit období, když jenom orbis do úhlové minuty trvá více jak dva roky. Tj. vliv je trvalý a dlouhodobý, podstatně delší, než význam pomalých planet. U silných stálic by měl být významný.
Richarde, pracuje se spíše s konjunkcemi. Kvadratury a opozice fungují spíše u neblahých stálic ( Algol ), a to zesílením překážek.
U Regula, který se vykládá jako stálice příznivá, by kvadratura její účinek rušila, nebo by mohla vést k neharmonickým účinkům původního významu stálice, což byste měl pozorovat už dávno.
-
32 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 9.Ledna 2011 11:18:00
Musím namítnout, že hodnotu precese nikdo přesně nezná. Nemůžeme se tudíž shodnout ani v tom, že se stálice pohybují tropickým zvěrokruhem rychlostí jeden stupeň za 72 let. Může to klidně být o něco více nebo i méně, například 71,458 roku/stupeň. Dále k tomu přistupuje nepřesnost, která vzniká transformací souřadnic (ekvatoreálních na ekliptikální). Přepokládám, že hovoříme o délkových aspektech, aby nedošlo k nedorozumění.
Řekl bych, že těch nejistot je poněkud mnoho: Jednak není pravda, že se stálice pohybují zvěrokruhem, nýbrž "pohybují" se jejich ekliptikálníá délky. Zadruhé - je otázka, jak přesně je mumíme spočítat. Zatřetí - pokud chceme být až takto přesní, pak bychom měli brát v úvahu i nutaci. Začtvrté - z uvedených důvodů vyplývá, že nikdo není schopen přesně na den stanovit okamžik exaktního aspektu.
S ohledem na to, co jsem uvedl, zdá se mně přehnané mluvit o přesných aspektech, natož o tranzitech. Je ovšem otázka, nakolik hodláme být přesní a do jaké míry si jsme schopni uvědomit, že dílčí nepřesnosti se mohou vzájemně zesílit natolik, že s naprostou jistotou nemůžeme ekliptikální délky stálic stanovit. Z uvedených důvodů bych uvažoval o aspektech stálic vždy v nějakém orbisu.
Nakonec bych chtěl upozornit na to, že se při těchto úvahách pohybujeme v řádu zlomků obloukových vteřin. Nic proti tomu - ale nejsem si jist, že horoskopy počítáme až s takovou přesností.
-
33 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 9.Ledna 2011 11:53:12
nutace by měla být zahrnuta automaticky, ale rozdíly nastávají mezi souřadnicemi pravými a středními. Viz vstup Regula do Panny buď vkoncem letošního roku nebo až příští rok
-
34 odpověď odeslal(a) Vanda v Neděli 9.Ledna 2011 14:30:26
Falcone, změřit současnou délku stálice a porovnat ji s minulostí jde přesně, tj. dá se určit období exaktního aspektu stálice, které má vliv tak či tak minimálně rok. Nikoliv dny.
K pohybům stálic je potřeba ještě dodat, že jijich rychost se malinko mění podle jejich vlastního směru pohybu vesmírem vůči zemi, díky čemuž se mohou pohabovat o něco rychleji - pomaleji, než co činí precese.
-
Re: PF 2011 - KDYŽ PRO ŠTĚSTÍ, TAK PRO ŠTĚSTÍ
35 odpověď odeslal(a) hanka v Neděli 9.Ledna 2011 16:59:10
Prostě jsem neodolala, něco tak nádherného přinese štěstí nám všem:
-
36 odpověď odeslal(a) hanka v Neděli 9.Ledna 2011 16:59:50
-
37 odpověď odeslal(a) hanka v Neděli 9.Ledna 2011 17:02:20
http://www.novinky.cz/koktejl/221776-silhajici-vacice-heidi-ma-tisice-fanousku.html
Ještě odkaz, aby bylo učiněno zadost autorskému právu:
http://www.novinky.cz/koktejl/221776-silhajici-vacice-heidi-ma-tisice-fanousku.html
-
Re: PF 2011 -HEIDI, VAČICE Z HOR
38 odpověď odeslal(a) hanka v Neděli 9.Ledna 2011 17:08:02
.
-
39 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 9.Ledna 2011 17:08:05
Vlastní pohyb hvězd se vyjadřuje v obloukových vteřinách za rok. Pochybuji o tom, že si astrologové provádí potřebné výpočty sami. Ale pokud snad ano, pak jistě dobře vědí, že do transformačních rovnic dosazujeme zaokrouhlené hodnoty (tedy nepřesné), jak pro rektascenzi, tak i deklinaci a sklon ekliptiky.
Z tohoto důvodu tvrdím, že honba za absolutní přesností je nesmysl, protože nejsme schopni s naprostou jistotou tvrdit, že délka třeba Regula je přesně tolik a tolik s přesností na obloukové vteřiny a i jen jedno jejich desetinné místo. Přesné polohy hvězd udávají nejspolehlivěji katalogy (např. Hipparcos), jenže vždy k nějakému ekvinokciu, pro něž je též uveden roční pohyb hvězdy v rektascenzi i deklinaci.
Změřit vlastní pohyb hvězd vyžaduje provést měření s odstupem alespoň desíti let. (Krom toho všeho i v katalogu může být chyba.)
Přispěl jsem zde svými námitkami hlavně proto, že se obávám, že dochází k nepřípustnému zjednodušování bez důkladných znalostí problematiky a ve slepé víře, že astrologické programy ukazují polohy stálic přesně - jenže to nemohou ani při nejlepší vůli!
Aby bylo možno si udělat představu o vlastním pohybu hvězd Velkého vozu, vlepím sem názorný obrázek.
-
40 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 9.Ledna 2011 17:08:40
-
41 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Neděli 9.Ledna 2011 18:01:37
falcone, vlastní pohyb např. Aldebarana za 2000 let he cca 3 úhlové minuty
-
42 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 9.Ledna 2011 18:49:45
To je zhruba desetina průměru měsíčního úplňku, proč ne... Nejrychleji se pohybující hvězda, tzv. Barnardova šipka dělá ročně něco málo přes 10 obloukových vteřin. Srovnatelně rychlá je i Proxima Centauri, něco přes 11 arcsec/rok.
Ještě zajímavější je červený trpaslík jménem Gliese 710, ten se prý pohybuje hlavně směrem ke Slunci a asi tak za milion let nás mine ve vzdálenosti zhruba jednoho sv. roku. Kdo ví, jestli tady ještě bude někdo, kdo by z toho mohl být navětvi...
Ke sledování stálic bych dodal, že jejich možné vlivy v horoskopech sice respektuji, ale sleduji je jinak: zajímám se o reálné nebe v okamžiku zrození a všímám si, jestli třeba zrovna nevrcholila nějaká významnější hvězda. Reálné postavení hvězd mi připadá jaksi významnější, než jejich promítání na ekliptiku. Ale provozuji to spíš jako zajímavý doplňkový sport.
-
43 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Neděli 9.Ledna 2011 19:26:35
no ten rozdíl mezi noční hvězdnou oblohou vlivnou svojí estetickou funkcí a vědotechnickým zákresem horoskopu je samozřejmě znát a hraje roli i při interpretaci - jsou v podstatě dva dost odlišné "texty" a dostáváme se s nimi do poněkud odlišných kontextů (a intertextuality také)
-
44 odpověď odeslal(a) Vanda v Neděli 9.Ledna 2011 19:36:00
ad: zajímám se o reálné nebe v okamžiku zrození a všímám si, jestli třeba zrovna nevrcholila nějaká významnější hvězda. Reálné postavení hvězd mi připadá jaksi významnější, než jejich promítání na ekliptiku. Ale provozuji to spíš jako zajímavý doplňkový sport.
A jaké konkrétní závěry ze svých pozorování Falcone z tohoto sportu vyvozujete?
-
45 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 9.Ledna 2011 21:48:24
Na závěry je ještě příliš brzy.
-
46 odpověď odeslal(a) Pavel Turnovský v Úterý 11.Ledna 2011 12:35:25
http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Tucson_shooting
Střelba v Tucsonu, Arizona (kdysi to bývalo hlavní město americké astrologie)