Zobrazení otázky a odpovědí
-
Louise Bourgeois
5599 otázku odeslal(a) Turnovský Pavel ve Středu 2.Června 2010 22:48:13
http://www.lidovky.cz/zaletny-otec-si-zaslouzi-vykuchat-a-snist-fi8-/ln_kultura.asp?c=A100602_093727_ln_kultura_mev
zemřela významná sochařka Louise Bourgeois
-
Re: Louise Bourgeois
1 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Středu 2.Června 2010 22:51:10
-
2 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 13:42:15
Mně hned naskočily další asociace, a tak by mě zajímalo, zda opravdu mohlo dojít k nějaké vzájemné inspiraci mezi těmito umělci:
První je "Kabyline v akci" Victora Braunera
a druhá je "Kompozice K IV" László Moholy-Nagye
-
3 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 13:43:03
-
4 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 13:43:34
-
5 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 13:47:31
-
6 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 13:51:53
Nějak mi zmizel la část textu, tedy:
První je Kabyline v akci Victora Braunera,
druhá je Kompozice K IV László Moholy-Nagye
a třetí je ona plastika Madame Bourgeois.
Ačkoli žádné z děl jsem nenašla přesně datováno, domnívám se, že mohla vzniknout v rozptylu času mezi válkami. Umělci se mohli vzájemně znát, nebo alespoň o sobě a nejznámějších dílech vědět.
-
7 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 14:05:50
Áááá - tak jsem našla, že ta plastika, je umělohmotná a snad natřená latexem a vznikla prý až v roce 1968.
Příznačně - pro takový rok.
Takže se paní Bourgeois mohla inspirovat u předchozích pánů, či aspoň u Braunera.
-
8 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Čtvrtek 3.Června 2010 14:32:46
hanko, těchto falických personifikaí je umění plno od svých počátků. Pravda, až do vystoupení surrealistů (zejména Bellmer) se většinou ony artefakty veřejně nevystavovaly, nebo to byly merkantilie jedince viz Toyen a její serie kreseb z 30. let
-
9 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 14:40:59
Jenže !
Toyen jim nedávala kabátky.
Pouze tito dva umělci ano.
Nebo znáte ještě nějaký artefakt tohoto typu v dlouhém kabátku, s holou hlavou a "botama" čouhajícíma vespod?
Jasněže se falickým tématem výtvarní umělci inspirují od pravěku po současnost, velké falické budovy projektoval koneckonců i Kaplický.
-
10 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Čtvrtek 3.Června 2010 14:43:22
myslím, že by se to dalo najít v groteskní grafice konce 18. a začátku 19. století
-
11 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 14:46:20
http://www.edrugstore.md/articles/features/top-10-penis-artifacts/
-
12 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 15:01:52
Mně šlo spíše o to, zda tam mohl zafungovat nějaký nevědomý podprahový mem, protože ona podobnost mi připadá do očí bijící.
Ale třeba nikoli.
Každopádně tou skrytostí, zahaleností, která by mohla vyjadřovat nějaké nebezpečné tajemno až zlo, mi naskočilo tohle srovnání.
Protože třeba ta Toyen si to evidentně užívala už jenom tím, že to ptactvo s láskou i byť jen kreslila. Něžně a obnaženě.
-
13 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 15:31:22
Myslíš Hanko že jsou to botičky? Na Moravě tomu říkají kuliska :)
Jeden z mých obrazů měl název Žena modlící se k Penisu. Byla na něm klečící žena modlící se k velkému penisu. Trošku jsem to ale odbyla, takový halabala art brut. Měla bych tohle téma zpracovat znova: silný koncept, nadčasový motiv, autobiografické prvky...
-
14 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 15:41:17
No, ale nemáš Ho v kabátku, že ne, zero?!
-
15 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 15:48:21
Ne. Natural: jak ho pánbůh stvořil:) Škoda takovou nádheru schovávat!
-
16 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 15:49:36
http://www.kosmas.cz/knihy/150732/o-zubate-vagine-a-krali-penisu/
-
17 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Čtvrtek 3.Června 2010 19:37:28
http://www.all-art.org/er_in_art/001contents.html
myslím, že když se tím prohrabete webem History of Art tak tam něco najdete
-
18 odpověď odeslal(a) hanka v Pátek 4.Června 2010 08:12:12
Díky za zajímavý a košatý odkaz k erotice v umění. Jest tam spousta liboslastných výjevů údů všelikých v dutinkách a kavitách se vplétajících, nicméně nikde jsem tam nenašla solitér oděný v kabát, který by byl personifikovaným vyjádřením obavy či dokonce zloby autora/-ky, až tak, že by bylo nutno artefakt věšet doslova za koule do průvanu.
Je zajímavé, že u obou, kde je tato podobnost - u Braunera i Bourgeois - jde patrně o vyjádření vztahu k otci. Aspoň tak to na mne působí z uvedeného článku k sochařce, a Braunerův Kabyline je údajně postava taťky Ubu, čili taktéž se "postava" vztahuje k něčemu, co vyjadřuje cosi otcovského.
Je to samozřejmě moje spekulace, na kterou jistojistě bude mít někdo náhled, že jde pouze o mou vlastní projekci. Nicméně k tomu bych chtěla dodat, že mám ráda solitéry bez kabátků.
:o)
-
19 odpověď odeslal(a) hanka v Pátek 4.Června 2010 08:24:11
http://www.flickr.com/photos/23032267@N00/3562846017/
-
20 odpověď odeslal(a) hanka v Pátek 4.Června 2010 08:45:34
A jak tak srovnávám, pak madame B. vytvořila plastovo-latexových jedinců s brutálně drsnou hlavičkou povícero - některé k věšení ku stropu, jiné k nošení pod paží.
Inu, dáma se smyslem pro specifický humor...
-
21 odpověď odeslal(a) zero v Pátek 4.Června 2010 10:59:38
http://www.etsy.com/shop/VulvaLoveLovely
Ten visící na háčku se mi zdá poukazovat spíš na kastrační komplex. Kabátek v souvislosti s autoritativní otcovskou postavou: hmmmmmm na tom něco bude. V linku vulva shop. Lze objednat fotorealistický portrét vlastní vaginy a tu pak nosit hrdě na krku.
-
22 odpověď odeslal(a) hanka v Pátek 4.Června 2010 12:42:13
Kastrační komplex je pouhá Freudova spekulace, či spíš rozpomenutí na svůj dětský děs. Nic takového doopravdy neexistuje, ženy se nedomnívají, že by měly vypadat jako chlapečci, a že jim bylo uřezáno.
To Freud sám popisuje, kterak uviděl jako chlapec poprvé u sestřenic holé prdelky, a vyděsil se k smrti, že mu Ho uřežou, protože si on sám myslel, že děvčatům tak již učinili.
Inu, ne vše, co Freud vymyslel, úplně platí.
-
23 odpověď odeslal(a) zero v Pátek 4.Června 2010 13:51:31
Freudovo pojetí kastračního komplexu je samozřejmně otřepaná trapárna :) Nicméně kastrační komplex existuje, pěkně ho popisuje Grof:
"S porodním traumatem především třetí perinatální matricí, jak se ukazuje, logicky souvisí i fenomén mužské homosexuality. Zdá se, že strach z ženského pohlavního orgánu (v psychoanálýze popisován termínem kastrační komplex), jenž vychází s infantilních představ o vagíně jako nebezpečném orgánu (vagina dentata), bude na hlubší úrovni souviset s biologickým faktem, že ženský pohlavní orgán představuje potenciálně vražedný nástroj, který byl kdysi v minulosti zdrojem agónie a životního ohrožení, proto se tedy nemůže ani stát zdrojem sexuální slasti, pokud je nevědomá paměť na porod příliš intenzivní. U těchto pacientů byl strach z heterosexuálního pohlavního styku častokrát provázen hlubokou a velmi primitivní touhou po hřejivém mimopohlavním kontaktu s mateřskou postavou (anaklitickou potřebou)."
Někde se taky mluví o kastračním komplexu u žen (kastrace ve smyslu: ztráta libida).
Pěkný pohled na téma "Závist penisu" tady:
http://ografologii.blogspot.com/2010/05/lulu-divadelni-hra.html
-
24 odpověď odeslal(a) hanka v Pátek 4.Června 2010 15:50:26
Protože existuje mnoho interpretací a taktéž všelikých dezinterpretací o kastračním komplexu, dám sem raději přímý přepis z původní Freudovy přednášky č. 20 - ze série přednášek let 1915/16, vydaných v témže roce ve Vídni jako soubor pod názvem Vorlesungen zur Einführung in die Psychoanalyse, a v roce 1935 taktéž v češtině pod názvem Úvod do psychoanalysy:
"Přes snahu, zkracovat téma i nadále, musím Vám přece ještě něco říci o s e x u á l n í m b á d á n í d ě t í. Je příliš karakteristické pro dětskou sexualitu a příliš významné pro příznaky neuros. Infantilní sexuální bádání počíná velmi brzy, někdy před třetím rokem. Navazuje na rozdíl pohlaví, který dítěti nic neříká, poněvadž - aspoň chlapec - připisuje oběma pohlavím stejné mužské pohlavní ústrojí. Jestliže pak chlapeček u malé sestřičky nebo družky objeví pochvu, snaží se nejprve popřít svědectví svých smyslů, neboť si nedovede představit lidskou bytost jemu podobnou bez této části, která má pro něho takovou cenu. Později se zalekne této možnosti, kterou zjistil, a případné dřívější výhrůžky pro příliš intensivní zabývání s jeho malým údem účinkují dodatečně. Dostává se do područí kastračního komplexu, jehož tvorbě připadne značný podíl na utváření jeho karakteru, zůstane-li zdráv, na jeho neurose, když onemocní, a na jeho odporu, dostane-li se do analytické léčby. Malé děvčátko se, jak víme, domnívá, že je ve velké nevýhodě pro nedostatek velkého zjevného penisu, závidí chlapci tento majetek a hlavně z tohoto motivu si přeje být mužem; tohoto přání se později chápe v neurose, již dostane následkem smůly, kterou měla jako žena. Klitoris děvčátka hraje vůbec v dětském věku pořád úlohu penisu, je nositelem zvláštní vzrušitelnosti, místem, na kterém děvčátko dosahuje autoerotického ukojení. Má-li se děvčátko stát ženou, záleží velmi mnoho na tom, aby tato citlivost byla zavčas a úplně přenesena na vchod poševní. V případech tak zvané sexuální anestesie žen si klitoris tvrdošíjně zachovává svou citlivost."
---
Považuji tyto přednášky za revoluční v proražení tabu mlčenlivosti okolo sexuality spolu s tím, že jsou esencí toho, jak strašně ona doba na sexualitu nahlížela.
Obzvláště o tom vypovídá tato trochu nenápadná věta:
"Později se zalekne této možnosti, kterou zjistil, a případné dřívější výhrůžky pro příliš intensivní zabývání s jeho malým údem účinkují dodatečně!",
která hovoří jednoznačně o tom, že malým chlapečkům (anebo jen některým, mezi nimiž se ocitl i Freud?) bylo vyhrožováno, že se jim cosi nepěkného stane s penisem, když budou onanovat.
Holčičky a jejich tvrdošíjný klitoris ponechám momentálně raději bez komentáře, abychom mohli zvážit, kterak to paní Bourgeois, ktrerá byla v době Freudových přednášek asi šestiletým dítětem, s tím okabátovaným penisem tedy myslela.
.
Vkládám tuhle Freudovu pasáž také proto, aby si každý za sebe vzpomněl, nakolik jeho rané sexuální bádání s dotyčným úryvkem koresponduje, anebo nekoresponduje.
-
25 odpověď odeslal(a) zero v Pátek 4.Června 2010 16:20:13
Děkuji Hanko za vložení tohoto kultovního textu.
Freud jako mluvčí traumatizovaných chlapečků: ok. Ale jako mluvčí holčiček zcela selhává.
Prohlašuji: My děvčátka nepovažujeme absenci penisu za nevýhodu. Naopak. Jsme šťastné že nemáme tento pochybný výrůstek nevalné estetické kvality. Většinou jsme na svou vagínu hrdé již od malička. Vagína je hezčí :)
Tvrdošíjný klitoris stranou neponechávám: Freudovu poznámku chápu jako zpověď muže který v pochopení ženské sexuality zcela selhal. Machista jeden neempatický.
Revoluční Freud je, převratná pro mně byla jeho kniha Tabu (nebo nějak tak). Mám pocit že se v ní pojednávalo o Ukřižování Krista v souvislosti s erekcí, ale už si to moc nepamatuju. Nemáš to Hanko taky někde?
-
26 odpověď odeslal(a) hanka v Pátek 4.Června 2010 16:35:24
Jo mám, vyšla nějak hned po revoluci, jsou tam dvě práce - Totem a tabu, a Vtip (a jeho vztah k nevědomí).
Ale o Kristovi se tam praví něco v tom smyslu, že když vykupuje lidstvo z dědičného hříchu vzpoury proti bohu-otci, tak tím hříchem musí být nejmíň vražda, a že to musela být rovnou otcovražda. A že sebeobětí zároveň dochází ke zřeknutí se ženy, kvůli které vlastně ke vzpouře proti otci došlo.