Zobrazení otázky a odpovědí
-
M.Heidegger - Co je metafyzika?
5597 otázku odeslal(a) maca v Úterý 1.Června 2010 13:08:54
Objevila jsem tu fantastického Flussera, a protože jsem právě dočetla výše zmíněnou knížku, vypsala jsem několik myšlenek jako návnadu pro ty, kteří po Heideggerovi zatouží. Přidávám i pokusy o zobrazení snů o začátku a vrcholu úzkosti.Máca
-
Re: M.Heidegger - Co je metafyzika?
1 odpověď odeslal(a) maca v Úterý 1.Června 2010 13:11:10
M. Heidegger a slovo:
Bytí není výplodem myšlení.
Bytostné myšlení je naopak události uvlastněnou bytím.
Exaktní myšlení nikdy není myšlením nejpřísnějším. Omezuje se na kalkulaci se jsoucnem a slouží výhradně jí.
Myšlení, jehož myšlenky nekalkulují, budiž nazváno bytostným myšlením.
Toto myšlení hledá pro bytí slovo, z něhož pravda bytí přichází k řeči. Teprve, když řeč člověka pramení z tohoto slova, stojí bezpečně. A stojí-li bezpečně, kyne jí záruka němého hlasu skrytých zdrojů.
Uvědomělá k bytostné úzkosti zaručuje tajuplnou možnost zkušenosti bytí. Neboť blízko bytostné úzkosti, jakožto hrůzy z propasti přebývá ostych. Je to ona, která je s to vystát Nic. V propasti hrůzy poznává statečnost onen prostor bytí, do něž sotva vkročila lidská noha a z jehož světliny se teprve každé jsoucno obrací do toho, čím je a může být. Myšlení bytí střeží toto slovo a naplňuje v takové ostražitosti svoje určení. Je starostí o užívání řeči. Promluva myslitele přichází z dlouho střežené nemluvnosti a z pečlivého vyčištění oblasti, jež v ní byla prosvětlena. Stejného původu je pojmenování, jež provádí básník. Poněvadž však stejné je stejným pouze jakožto rozdílné, a poněvadž básnění a myšlení jsou si nejčistěji rovny v péči o slovo, mají k sobě ve své bytnosti zároveň i nejdále. Myslitel říká bytí. Básník jmenuje posvátno. Jak k sobě básnění a díkuvzdání a myšlení navzájem odkazují a jak se zároveň odlišují, musí zatím zůstat otevřené. Díkuvzdání a básnění pramení patrně různým způsobem z počátečního myšlení. Díkuvzdání i básnění toto myšlení potřebují, aniž by však jedno či druhé samo o sobě mohlo tímto myšlením být. O vztahu filosofie a poezie je jistě mnohé známo. Nic však nevíme o rozhovoru básníků a myslitelů, -kteří bydlí blízko sebe na horách oddělených nejstrmější propastí-. Jedno z bytostných míst, kde se nedostává řeči, je úzkost ve smyslu hrůzy, do níž ladí člověka propast Ničeho. Nic jako Jiné o oproti jsoucnu je závoj bytí. V bytí se již každý úděl jsoucna prvotně naplnil.
Koláž z vět M. Heideggera Co je metafyzika?
Nic je původnější než Ne a popírání.
Kde však Nic hledat? Jak je nalézt?
Nic známe v hluboké nudě,
jež se jako hustá mlha mlčky valí v propastech pohybu.
Slévají se všechny věci a lidé.
I my sami s nimi do podivné lhostejnosti.
Nálady skrývají nám Nic, které hledáme.
V okamžicích základního naladění úzkosti
tato zjevuje Nic.
Zaráží nám slova v hrdle.
V divnosti úzkosti mluvíme bez ladu a skladu –
důkazu přítomnosti onoho Nic.
S Ničím se setkáváme v úzkosti spolu se jsoucnem v celku.
V jasné noci tohoto Nic vyvstává jsoucno jako takové.
Pobyt vykloněn do Ničeho vykročil již za jsoucno v celku.
Vyklonění do Ničeho dělá člověka místem tohoto Nic.
-
2 odpověď odeslal(a) maca v Úterý 1.Června 2010 13:14:52
-
3 odpověď odeslal(a) maca v Úterý 1.Června 2010 13:15:42
-
Re: M.Heidegger
4 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel v Úterý 1.Června 2010 13:44:08
-
5 odpověď odeslal(a) KajaK v Úterý 1.Června 2010 21:30:09
Třídílný dokument BBC se zabývá osudy tří významných filosofů z konce 19. a začátku 20. století. První díl "Beyond Good and Evil" pojednává o Nietzschovi, druhý "Thinking the Unthinkable" o Heideggerovi a třetí "The Road to Freedom" o Sartrovi. Ani jeden z nich nevychází z analýzy moc dobře, ale suverénně nejodpudivější je - pochopitelně - Martin Heidegger. Antisemita s pečlivě pěstovanou vizáží vesnického strýce, denunciant udávající kolegy na policii a gestapu, který opustil řady NSDAP až v okamžiku jejího rozpuštění a který se nikdy neomluvil za své chování během války. V dokumentu vystupuje celá řada významných filosofů, mimo jiné Richard Rorty, Hans-Georg Gadamer, Tom Rockmore nebo Richard Wolin.
-
6 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Středu 2.Června 2010 10:17:31
ten dokument jsme bohužel neviděl. Heideggerovo jednání za nacistického režimu je omlouváno. Na druhou stranu je mu vyčítáno členství v NSADAP až do konce. No jo, vystoupit z NSDAP byla by v té době jistá sebevražda, to by si kritici měli uvědomit. Ještě v posledních minutách bitvy o Berlín (a nejspíš i po kapitulaci) fanatici popravovali vlastní lidi včetně civilistů pro zbabělost před nepřítelem.
-
7 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 10:35:11
Tady zas vyvstává taková tradiční a otřepaná otázka, nakolik je autororovo dílo "lepší než autor sám", a naopak.
Ono se to nikde moc nerozmazává, protože Heidegger je považován za jednoho z největších filozofů minulého století - ale Husserl, jakožto Heideggerův učitel a zároveň filozof židovského původu (z německé rodiny - prostějovský rodák (!), byl velmi velice znechucen Heideggerovými politickými názory.
-
8 odpověď odeslal(a) KajaK ve Středu 2.Června 2010 10:51:27
Pokud vím, tak žádnému z kritiků se nepodařilo prokázat platnost hypotézy, že veškerá Heideggerova filosofie není ničím jiným než kompendiem nacistické ideologie. V Heideggerových spisech toho opravdu najdeme podstatně víc než pouhý nacismus: dezinterpretaci všech filosofů mezi Anaximandrem a Husserlem, konfúzní vyjadřování a myšlení s jasnými symptomy afázie, absurdní ontologii odporující smyslové evidenci, ubohý pokus o epistemologii odporující vědecké metodologii a mesianistickou etiku založenou na pocitu vlastní nadřazenosti.
Přestože byl Heidegger nacista, nikdo myslím nechce, aby byly jeho knihy páleny. Protože byl ale Heidegger nacista, nikdo by jeho knihy neměl brát vážně a hledat v nich nějaké ponaučení. Vyhraďme jim v knihovnách čestné místo hned vedle Mein Kampf, lysenkovské biologie, příruček o léčivé moci drahokamů nebo knih inženýra Bendy o Vesmírných lidech. Nic víc si nezaslouží.
-
9 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 11:02:16
Kájo, ale to je příliš příkré. Heideggerovo Bytí a čas si zaslouží pozornost, je to stěžejní filozofické dílo.
-
10 odpověď odeslal(a) KajaK ve Středu 2.Června 2010 11:12:01
Mám své pochyby o tom, že následovníci Heideggera mají skutečně schopnost samostatného kritického myšlení. Podobně jako Carnap jsem přesvědčen, že jeho knihy postrádají smysl. Popper se v rozhovoru pro časopis Die Welt z roku 1990 pokusil vysvětlit Heideggerovu metodu:
"Existuje něco jako recept na tyto věci. Tento recept spočívá v tom: Říkej věci, které zní velkolepě, které ale nemají žádný obsah, a přidej pak pár rozinek - ty rozinky, to jsou triviality. A čtenář je ohromen: jaká to hluboká a závažná kniha! A přitom jsem si sám už předtím také něco podobného myslel!
Podle tohoto receptu byla napsána spousta knih. Heidegger tak například píše: 'Was ist das Wesen des Kruges? Der Krug schenket.' (Jaká je bytnost džbánu? Džbán nalévá.) Kdopak proti tomu může co namítnout? Obvykle ale Heidegger píše věci, kterým člověk vůbec nerozumí, a to stránku za stránkou!" (Reflexe, roč. 1993, čís. 3, str. 1-19)
-
11 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 11:19:15
No jo, no, ale to se takhle nedá vytrhávat z kontextu. To pak je filozofie blbec, kam se podíváme.
Dobré je právě před tím Heideggerem pročíst toho Husserla.
-
12 odpověď odeslal(a) KajaK ve Středu 2.Června 2010 12:48:27
Heideggerova popularita mezi (mladými) lidmi je podle mého způsobena potřebou zapadnout do nějakého elitního společenství. Představuji si to asi takto: všude slyším, jak hlubokým myslitelem Heidegger je. Seženu si proto Was Ist Metaphysik? nebo ještě lépe něco z pozdního díla a po pár stranách zjistím, že nerozumím vůbec ničemu. Přiznat, že text nechápu, by znamenalo riskovat posměch těch, kteří údajně porozuměli, a proto se radši naučím nazpaměť pár neologismů, třeba "Gelassenheit", "Seinsvergessenheit", "Entschlossenheit". Pro jistotu v originále, protože Heidegger je vlastně nepřeložitelný(jak by ne, když absentuje význam, který by mohl být převeden). Vytvořím také několik ohromujících frází, abych se mohl zúčastňovat "diskusí" o tématu, např. "Transcendentální horizont časovosti nabízí pobytu transcendentní prostor, tj. zkušenost bytí světa přesahující veškeré jsoucno." nebo "Je zapotřebí předpokládat pevnou a neměnnou transcendentální strukturu individuality, když se ukazuje, že příchod jejích apriorit do zjevnosti se děje dějinně, tj. v určitém dějinném naladěním?" Sám bych to nevymyslel, kredit si zaslouží Mgr. Michal Jamný ve své disertační práci :-). Pokud je budu používat dostatečně vynalézavě a vyslovovat s vážným výrazem ve tváři, nikdo nebude mé výroky zpochybňovat. Přesně podle příběhu o císařových nových šatech se takto chovají všichni a nikde po ruce není dítě, které by upozornilo, že Heidegger je ehm, nahý.
-
13 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 13:00:59
Nemyslím, že by byl Heidegger mezi mladými nějak extra populární. Vůbec mi připadá, že filozofie není - a to ani mezi inťošama - nic, na co by se balily holky. Prostě jsem jenom chtěla poukázat na dvě strany jedné mince - na dvojici učitel-žák = Husserl-Heidegger = německý žid - nacista = oba význační filozofové, jeden zakladatel fenomenologie, druhý z fenomenologie vycházející a oklikou se vracející zase k dalšímu hledání na poli ontologie.
Oba pánové a jejich zásadní práce patří nezpochybnitelně do rámce filozofie dvacátého století.
Nic víc, nic míň.
-
14 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 13:13:48
Tož děti já tohoto filosofa neznám. Přečetla jsem si texty který sem zavěsila Máca a nerozumim tomu (logicky) ani mně to neoslovuje emocionálně, coby pravda poeticky zakuklená.
"Nic" je pro mně osobní téma, zajímá mně filosofický pohled na tento fenomén, ale nemám pocit že by mi pan Heidegger nějak rozšířil obzory. Nechápu. Mám ráda budhistické texty na tohle téma, protože jsou jednoduché a v rámci možností srozumitelné. Forma je Prázdnota a Prázdnota je Forma. Všechny jevy jsou prázdné. Nazdar bazar hotovo. Osobní poznání jednoduše formulované.
-
15 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 13:19:52
Říkáš zero, že Prázdnota je Forma? Fakt je to tak jednoduché? To by musela být Prázdnota obklopena Něčím, aby mohla nabývat formu, a to by potom Prázdnota měla pokaždé jinou Formu podle toho, jak zformované by bylo to Něco kolem té Prázdnoty. Ale kde je prázdnota opravdu, tam by mělo být Nic. A kterakže Nic může mít nějakou Formu, když to Nic není nic a ani nemá nic, natož nějaký Tvar = Formu, žejo.
:o)
-
16 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Středu 2.Června 2010 13:27:21
ono je v prvé řadě důležité rozlišovat nic(otu). s níž nemáme žádnou zkušenost a prázdnotu
-
17 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 13:38:22
To je záležitost dalšího vypracování.
Zdali opravdu nemáme s Nicotou vůbec žádné zkušenosti jenom proto, že jde o Nic. Protože jak můžeme vůbec uvažovat Nic, když bychom s ním neměli zkušenost?
-
18 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Středu 2.Června 2010 14:16:45
naše představa o Nicotě je pouhou naší inverzí zkušeností s Něčím. Pokud bychom se dotkli opravdu Nicoty v tom okamžiku bychom se v Nicotu proměnili (hezky to přibližuje Nekonečný příběh nebo Meyrink v povídce Černá koule), ale i to co jsem tu teď nasla je založeno na mé zkušenosti s Něcotou a Nicota může nebýt úplně jiná
hanko, v ybyste mohla mít přístup k husserlovským materiálům např. k Skizze eines Lebensbildes von Edmund Husserl" od jeho maželky. Nemohu nalézt poznámku v kolik hodin se Husserl narodil, i když jistě bude v rodinnné Tóře podobně jako ve Freudově případě
-
19 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 14:28:19
To, bohužel, nemám, tak do šířky jsem s Husserlem nešla, ani nevím, co už z toho lovaňského archivu stačili zase vydat nebo popřekládat do češtiny.
-
20 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 15:37:11
Hanko: Dalailama o Prázdnotě (šunjata):
http://www.protibet.org/view.php?cisloclanku=2006120013
"Otázka: Jedno z důležitých cvičení buddhismu je pochopení prázdna. Je to těžké?
Dalailama: Ano, těžké. Hlavní praxe - a to platí, myslím, obecně pro každého praktikujícího stejně jako pro mě - tak tato hlavní praxe má dvě části. Pro mé vlastní praktikování je důležitý altruismus - nekonečný altruismus, a tou druhou částí praxe je prázdno. Co to je nekonečný altruismus, to lze pochopit velmi snadno, to není těžké. Pochopit smysl nekonečného altruismu je lehké, ale skutečně jej pocítit, to je těžké. A dále potom ŠUNATA… Nejprve je to těžké, člověk těžko chápe skutečný smysl prázdna, ale jakmile to jednou správně pochopíte, dobře se s tím obeznámíte, pak zkušenosti již získáte snadno. Dám vám jeden příklad: V tuto chvíli, když se na vás dívám a když si zároveň vybavím prázdnotu, tak vás najednou vidím jako nějakou fatu morganu. Ano, mám před sebou skutečného člověka, ale ne takového, jaký na první pohled vypadá, ne absolutního. Jestliže máte tohle na paměti, pak již máte určitou představu, získáte určitý pocit, že kolem vás je sice určitá realita, ale že zároveň je to pouhé zdání, pouhé vnější označení (souhrn vnějších znaku). Je to samozřejmě složitější. (Pojem) prázdno ale neznamená nicotu, jde jen o označení nepřítomnosti absolutní existence. Takže je zde existence (objektivní realita), ale díky celé řadě různých faktorů. Ne sama o sobě. V současné kvantové fyzice naleznete podobné názory, podobné výklady, co je to realita. Když se snažíte zjistit, co je ten určitý předmět, a když se snažíte to zjistit podrobně, tak to nezjistíte - nic nenajdete - takže ty koncepce jsou podobné."
Sútra srdce:
http://www.buddhismus.cz/sutra-srdce.html
Něco je tady:
http://zerooospace.blogspot.com/2010/02/pluto-v-prazdnota.html
"Existují jen atomy a prázdnota"
Demokritos
Můj pocit:
Dívám se na židli. To neznamená automaticky důkaz pro to že židle existuje. Znamená to: moje mysl reflektuje židli (obraz, hmat, sluch). Mysl reflektuje taky vnitřní jevy (třeba sen který hmatatelně neexistuje).
Mysl ale není nic hmotného, fyzického. Mysl je prázdná. Přesto: tato prázdná mysl vytváří obraz okolní reality. Proto: všechny jevy jsou prázdné (bezobsažné), protože z tohoto pohledu jsou to fantomy vytvářené myslí.
Omlouvám se Budhům čtyř časosvětů pokud komolím Nauku :) Takhle nějak to chápu.
V souvislosti s kvantovou teorií: základem všeho je prázdnota ze které se vše rodí a v ní vše zaniká. Přičemž to co se rodí je podle KT dosti neurčité: vibrující superstruna.
Tohle je celé dost složité protože nic neexistuje. Všude je něco :) Nicméně: budhismus definuje Prázdnotu na základě ZÁŽITKŮ meditujících. Zážitek je pro mně mnohem cennější info než klasická filosofická hra se slovama.
-
21 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 15:49:31
"Prázdnota je Forma? To by musela být Prázdnota obklopena Něčím, aby mohla nabývat formu"
Nemusela. Prázdnota JE Forma. Prázdnota obsahuje všechny potencionality. Viz Bohm: svinutý řád (Prázdnota) obsahuje všechny potencionality (Formy). Rozvinutý řád = projevená (materializovaná) potencionalita. Příčemž obojí jsou spojené nádoby, nejsou odděleny, ani v čase, ani v prostoru.
"a to by potom Prázdnota měla pokaždé jinou Formu podle toho, jak zformované by bylo to Něco kolem té Prázdnoty."
Jo, taky Prázdnota má pokaždý jinou formu ne? Mrkni kolem jak je to všechno rozmanitý :))))))
-
22 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 20:02:10
Prázdnota může být souhrn všech potencialit, ale ta židle, co na ní sedím - je to jednotlivost, která patří do souhrnu potencialit, anebo je to něco, co "už je uskutečněné"?
Jestliže je to to první, pak jaké kategorie nebo názvy dáme tomu, co není potencialitou? Jsou to fenomény nebo ta onta nebo je to ještě něco jiného?
.
Chci tím říci, že jsou různé filozofické směry či vidění "skutečnosti", a jakkoli mi buddhistické může být sympatické, nemohu ho jen tak roubovat na cokoli, třeba na evropskou filozofickou tradici.
Nejde mi o to, "jak to doopravdy je" jako spíš mi přijde zajímavé "jak to kdo má". S čím se nakonec ztotožňuji, není v této chvíli podstatné.
-
23 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 20:43:07
http://zerooospace.blogspot.com/2010/01/szeruda-kvantova-duse.html
Hanko: zdá se mi že filosofická evropská tradice jede systemem "laryngálních symbolů" (jak to hezky pojmenoval Timothy Leary). To znamená: slova, pojmy, tj. ikony, piktogramy (okleštěná realita). Budhismus spíš vychází z tichého pozorování vnitřních a vnějších jevů, klíčový zdroj poznání je PROŽITEK a teprve potom jsou použita slova k vyjádření něčeho co se stejně slovama vyjádřit nedá :) Přičemž mistrně tuto neschopnost slov zachytit cokoli podstatného demonstruje Zen.
Židle: z hlediska kvantové teorie a mnohočetných realit: židle na který sedíš je projevená potencionalita (tvým pozorováním částice zkolabovaly z neurčitých pozic do zdánlivě pevné pozice židle). Je ale možný že další potencionality nadále existují jak ve svinutým řádu, tak možná v nějaký jiný rozvinutý, projevený formě (v jiným vesmíru). Toto se zatím neví, ale krásnej Brian Greene na tom pracuje :)
"pak jaké kategorie nebo názvy dáme tomu, co není potencialitou?"
Nevím co tím myslíš. Je buď potencionalita (to jsou všechny možnosti, neprojevené, existující ve svinutém řádu, prázdnota), nebo je forma (to co je projevené, rozvinutý řád, to co JE, včetně nehmotných jevů jako je sen, fata morgana, slovo...)
Viz Bohm: svinutý a rozvinutý řád = explicity implicity order. Nějaký citace z Bohma jsou v linku.
Hele ale nevim. Třeba jsou to všechno jenom kecy :)))))))))
-
24 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 2.Června 2010 20:57:23
"Židle: z hlediska kvantové teorie a mnohočetných realit: židle na který sedíš je projevená potencionalita (tvým pozorováním částice zkolabovaly z neurčitých pozic do zdánlivě pevné pozice židle)."
Potvrzuju, Zero, že pode mnou už zkolabovala nejedna židle, ale netušil jsem do dneška, že tyto židle zkolabovaly mým pozorováním jejich částic...
-
25 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 21:03:23
No Jiří, chvilka nepozornosti a je to tady :))))
-
26 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 21:42:32
Bohmův explicity / imlicity oder: termíny se překrývají s Castanedovým Nagualem a Tonalem. Tonal je to co JE. To projevené, z tohoto světa. Nagual je to ostatní, temné, nepředstavitelné. S Nagualem navazuje šaman kontakt. Carlito se ptá: Je Nagual Bůh? A Don Juan se směje: Ne, Bůh je součástí Tonalu. Je to slovo, koncept. (Nepřesná citace zpaměti pardon).
-
27 odpověď odeslal(a) hanka ve Středu 2.Června 2010 22:43:58
Cituji zero ze dvou příspěvků:
14 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 13:13:48
Forma je Prázdnota a Prázdnota je Forma. Všechny jevy jsou prázdné. Nazdar bazar hotovo. Osobní poznání jednoduše formulované.
23 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 2.Června 2010 20:43:07
"pak jaké kategorie nebo názvy dáme tomu, co není potencialitou?"
Nevím co tím myslíš. Je buď potencionalita (to jsou všechny možnosti, neprojevené, existující ve svinutém řádu, prázdnota), nebo je forma (to co je projevené, rozvinutý řád, to co JE, včetně nehmotných jevů jako je sen, fata morgana, slovo...)
Konec citace.
-------------
No ale bacha - né že bych chtěla slovíčkařit, ale zrovna při takovýchto úvahách je nezbytně nutné vědět, co je co, mít vymezené a nadefinované pojmy a to přesně. Nejde s tím pracovat tak, že si odporuje příspěvek 14 a příspěvek 23, přičemž v prvním se praví, že Prázdnota je Forma, je tam tedy rovnítko, zatímco
v příspěvku 23 se praví, že je BUĎ Prázdnota, NEBO je Forma.
A proč se ptám, jak označit to, co není potencialita? No protože je tady jeden významný faktor - a tím je naše Vědomí. Ať individuální, nebo jako "součást božího vědomí" nebo rovnou "univerzální vědomí". A to se jen tak nedá hodit ani do oblasti formy, ani jen do oblasti potenciality, protože obě, jak Forma, tak Potencialita jsou obsahy onoho (nějakého nebo něčího) Vědomí. A zároveň by také mohly být i vně onoho Vědomí.
A právě proto, že to celé může být taky ještě jinak, protože jde o to, co tedy JE vlastně vůbec nějakou skutečností, zdali je to jenom naše suma zkušenosti nebo třeba ještě něčeho, anebo zdali vůbec cokoli JE, pak nelze kuchtit synkretický guláš, ale spíše si "vlézt" do různorodých pohledů, které celou situaci chtějí popsat.
No, a proto jsou ty různé pohledy zajímavější než jen jeden, ať je to kterýkoli z nich. A pojmový aparát jednoho modelu se nedá a nemá použít na jiný model.
-
28 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 07:48:44
Hanko pardon, "buď a nebo" mělo smysl vzhledem ke kontextu otázky :) Myslela jsem to takto:
Prázdnota je Forma a opačně. Není třeba třetí kategorie.
Faktor Vědomí: podle tohoto konceptu je Vědomí součástí obojího: svinutého i rozvinutého řádu, projeveného i neprojeveného. Z Prázdnoty Vědomí se rodí tvary (Forma).
Moc hezky o tom píše právě ten Szeruda.
Nepochybuju o tom že konceptů může být milion, taky mně baví sledovat jak to kdo má. Právě proto že vědomí je jediný co máme k dispozici abysme to prozkoumali :)
-
29 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 08:45:36
"Faktor Vědomí: podle tohoto konceptu je Vědomí součástí obojího: svinutého i rozvinutého řádu, projeveného i neprojeveného. Z Prázdnoty Vědomí se rodí tvary (Forma)."
--
--
Tedy - pokud tomu dobře rozumím, pak Vědomí je součástí toho "svinutého i rozvinutého řádu".
Praví se v tom konceptu něco o tom, že to platí i naopak, že ten "svinutý atd. řád" je součástí Vědomí?
Zdá se, že to zní blbě, ale ono to není jedno, protože ty záležitosti nemusí být totožné, ale pouze se mohou někde překrývat, něco z toho "svinutého" atd. může přesahovat ještě vně Vědomí, anebo naopak, Vědomí může obsahovat i něco dalšího než je "svinutý atd.řád".
A to, že se z Prázdnoty Vědomí rodí tvary je takto omezeno, jakože "ony samy se rodí"?
Anebo se v tomto konceptu taky uvažuje možnost, že třeba "jsou konstituovány" - kýmkoli, třeba tím Vědomím?
-
30 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 09:50:27
Hanko: pěkně je to formulováno právě v tom Szerudovi, doporučuju přečíst si celý text.
"Poněvadž psýché a hmota jsou obsaženy v jednom a témž světě, navíc jsou v neustálém vzájemném styku a obě spočívají na nenázorných transcendentních faktorech, existuje nejen možnost, ale dokonce určitá pravděpodobnost, že hmota a psýché jsou dva různé aspekty jedné a téže věci."
C.G. Jung
Szeruda:
"Psýché přesahuje rámec lidského těla, prostupuje celý vesmír.
Paměť není obsažena v mozkových buňkách, ale je částí časoprostoru.
Obsahy psýché ovlivňují vlastní pohyb elementů živé i neživé hmoty.
Psýché je obecná vlastnost hmotných struktur a to i neživých.
Individuální psýché jsou odvozeny od vyšší psýché spjaté s celým vesmírem."
David Bohm:
"Člověk je veden k novému chápání nerozčlenitelného celku, který popírá klasickou představu o analyzovatelnosti světa na oddělené a nezávisle existující části... Převrátili jsme obvyklou klasickou představu, že základní realitou světa jsou nezávislé elementární části a že různé systémy jsou pouze neurčitými náhodnými formami a uspořádáním těchto částí. Spíše říkáme, že základní realitou je nerozdělitelná kvantová vzájemná spjatost celého vesmíru a že relativně svobodně se chovající části jsou jen určitými a náhodnými formami v rámci tohoto celku."
"Bohm zjistil, že na pochopení implicitní uspořádanosti je nutné považovat vědomí za základní rys holopohybu a proto ho bere ve své teorii do úvahy. Vědomí a hmotu považuje za vzájemně závislé, ale nikoliv kauzálně spojené. Jsou jen projekcemi vyšší skutečnosti, která není ani hmotou, ani vědomím."
Zdroj:
http://dasvertrauen.blog.cz/0705/kvantova-fyzika-1-dil-epr-paradox-a-belluv-teorem
“Všechna projevená realita je výsledkem existence tajemné skryté kosmické inteligence. V každé lidské bytosti dřímá schopnost převzít nad touto silou kontrolu s blahodárným prospěchem pro svou vlastní existenci. Teprve v tuto chvíli se projeví skutečný účinek moudré inteligentní síly lidské Mysli.“
Max Planck, 1944
Zajímavý text tuto:
http://www.trefy.cz/vesmirjakohologram/
"David Bohm z londýnské univerzity věří, že Aspectův objev znamená, že objektivní realita neexistuje a to navzdory zdání vší pevnosti vesmíru. Tvrdí, že je to v podstatě přelud, obrovský a okázalý podrobný hologram.
...
Bohm ěří, že důvod proč subatomární částice jsou schopny zůstat spolu v kontaktu, bez ohledu na oddělující vzdálenost, není proto, že si posílají nějaký druh záhadných signálů sem a tam, ale protože jejich oddělenost je iluze. Argumentuje, že v určité hlubší úrovni reality nejsou takové částice individuálními entitami, ale jsou vlastně vyjádřením téhož základního něčeho.
...
Dejme tomu, že superhologram je matrice, která dává zrod všemu ve vesmíru, každé subatomární částici, která byla nebo bude, každému utváření hmoty a energie, které je možné a to od sněhových vloček ke kvasarům, od velryb ke gama paprskům, atd. Může to být viděno jako druh kosmického "skladiště" (paměti) všeho co je a co kdy existovalo.
...
Co se stane, jestliže je hmatatelný svět jen druhotná skutečnost a to, co je "tam venku" je jen změť frekvencí a jestliže my jsme také jen hologram, který vybírá jen určité, nám známé frekvence, z této změti a pak je matematicky transformuje do smyslového vnímání? Co se stane s ostatní "objektivní" realitou? Řečeno zcela jednoduše, přestává pro nás existovat! (Zrovna tak jako když jedním laserem "zmapujete", ale dalším laserem "neaktivujete" předmět či událost, pak jejich objektivní realita pro nás zaniká). Jak východní náboženství dlouho avizují, materiální svět je Mája-říše iluzí, ačkoliv si můžeme myslet, že jsme fyzické bytosti, pohybující se skrze fyzický svět. To je též iluze! Jsme vlastně "přijímače" plovoucí skrz kaleidoskopický oceán frekvencí avšak, co my vybereme z toho oceánu a přeměníme do "fyzické skutečnosti" je pak jen jeden kanál, jako výňatek ze superhologramu. Tento překvapující, nový obraz skutečnosti, syntéza Bohmova a Pribramova pohledu, byl pojmenován jako holografické paradigma a ačkoli mnoho vědců se k němu postavilo se skepticismem, jiné to přitáhlo. Malá, ale rostoucí skupina výzkumníků věří, že to může být jeden z nejpřesnějších modelů reality, ke kterému věda dosud dospěla. Navíc většina věří, že to může řešit některá mystéria, která nebyla vědou dosud vysvětlená a dokonce i ustanovit paranormální jevy jako součásti "přírodních" jevů.
...
Keith Floyd psycholog ve Virginii poukázal na to, že jestliže je pevná realita jen holografická iluze, nemůže být nadále pravdivé tvrzení, že mozek produkuje vědomí. Spíše: je to VĚDOMÍ, které vytváří zdání mozku, stejně tak jako těla a všeho co pro nás interpretuje jako fyzické. (Ve vědomí každé bytosti se nejdříve vytváří holografická myšlenka, která reorganizuje shluky éterických energií, vytvářející energetický obraz "hmoty". Pod-vědomá smyslová fixace a očekávání změny vytváří gravitační pole, jež pak způsobuje následné pře-tvoření reality. Čili; každá změna reality je nejdříve provedena ve vědomí, které moduluje - přetváří "časoprostory")!
...
-
31 odpověď odeslal(a) Jiří ve Čtvrtek 3.Června 2010 10:09:12
Velmi hezky řečeno, Zero, konečně filosofie, které rozumím.
Musím ovšem přiznat, že si moje vědomí vymýšlí mnohdy neskutečné voloviny.
Dobrý pocit mám akorát z toho, že Kalousek je vlastně jenom můj výmysl...
-
32 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 10:19:10
Taky mně uklidňuje představa Kalouska jako holografického obrazu který se dá vypnout. Bohužel podléháme fenoménu konsensuální reality, takže ho musíme vypnout všichni. Jinak bude pořád někde reziduálně přetrvávat :)))))))))
-
33 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 10:26:34
Toto jsem koupila holčičce:
http://www.uzasne-darky.cz/dum-a-zahrada/145/3d-hologram-mirage.html
Funguje to, z určitých úhlů je obraz dost realistický, z jiných úhlů není vidět nic. V podstatě: pěkné. 3D hologram Mirage do škol!!!!!!!
-
34 odpověď odeslal(a) hanka ve Čtvrtek 3.Června 2010 10:27:14
Vybrala jsem z Tvého předchozího, zero, co mě zaujalo vzhledem k mé otázce jak je to s tím Vědomím:
"...že hmota a psýché jsou dva různé aspekty jedné a téže věci."
C.G. Jung
Szeruda:
"Psýché přesahuje rámec lidského těla, prostupuje celý vesmír.
Obsahy psýché ovlivňují vlastní pohyb elementů živé i neživé hmoty.
Psýché je obecná vlastnost hmotných struktur a to i neživých.
Individuální psýché jsou odvozeny od vyšší psýché spjaté s celým vesmírem."
David Bohm:
"Bohm zjistil, že na pochopení implicitní uspořádanosti je nutné považovat vědomí za základní rys holopohybu a proto ho bere ve své teorii do úvahy. Vědomí a hmotu považuje za vzájemně závislé, ale nikoliv kauzálně spojené. Jsou jen projekcemi vyšší skutečnosti, která není ani hmotou, ani vědomím."
Planck:
“Všechna projevená realita je výsledkem existence tajemné skryté kosmické inteligence. V každé lidské bytosti dřímá schopnost převzít nad touto silou kontrolu s blahodárným prospěchem pro svou vlastní existenci. Teprve v tuto chvíli se projeví skutečný účinek moudré inteligentní síly lidské Mysli.“
Keith Floyd
Spíše je to VĚDOMÍ, které vytváří zdání mozku, stejně tak jako těla a všeho co pro nás interpretuje jako fyzické.
---
Jung zde v úryvku hovoří o tom že psýché a hmota jsou součástí jedné a téže věci, ale už se nedozvídáme, co Jung tou "věcí" zde má na mysli.
.
Szeruda hovoří o psýché individuální, která je součástí psýché "vyšší", která je "spjata s celým vesmírem", přičemž neříká, co tím "celým vesmírem" přesně myslí, ale dá se předpokládat, že tím myslí Všechno, bez hlubšího zamyšlení, co to vlastně je.
.
Bohm údajně považuje vědomí a hmotu za vzájemně závislé a zároveň je považuje za "projekci vyšší skutečnosti", aniž je patrno, co tou "vyšší skutečností" myslí. Jen vymezuje, že ona "vyšší skutečnost" není ani hmotou, ani vědomím.
.
Planck hovoří o projevené realitě a o "lidské Mysli", která má "sílu" , ovšem zároveň říká, že:
"Všechna projevená realita je výsledkem existence tajemné skryté kosmické inteligence",
aniž je dále specifikováno, co tou tajemnou inteligencí myslí, a patrně to ani vysvětlovat nechce.
.
Až Keith Floyd se odvažuje použít pro toto univerzální tajemno pojmu Vědomí.
----
Čili oni všichni mluví sice tak nějak o tomtéž, ale přitom přesto říká každý něco jiného.
Právě největší rozdíl je v použití pojmů a jejich významů - například použití pojmu vědomí u Bohma a potom u Floyda.
.
Dík, zero, za tuto názornou ukázku, z níž jsem si podle svého vyďobala to, co mne zaujalo.
-
35 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 10:35:26
Tož to mně na tom baví: sledovat tu červenou niť táhnoucí se starýma mystickýma konceptama přes filosofii až k moderním vědeckým teoriím. V jádru je to mnohdy "skorotosamé", přitom každý říká něco trochu jinýho. Jinak to být ani nemůže, protože například shodnout se na definici osobního vědomí je peklo, natož pak na definici vědomí univerzálního, jednotlivce přesahujícího.
Dík Hanko taky: že jsem si tak hezky po ránu pokecala :) Tak já jdu vydělat nějaký peníze, nebo mi ten můj hologram tady pomře hlady.
-
36 odpověď odeslal(a) Jiří ve Čtvrtek 3.Června 2010 12:06:10
Drobný dotaz, Zero, hologram musí jíst?
-
37 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 3.Června 2010 12:41:44
http://www.trpajzl.cz/
Dobrá otázka Jiří :)
Nejsa odbornice na hologramy vycházím z informačního backgroundu kultovního seriálu Červený trpaslík:
"Hologram na měkké světlo nemá čich, nemůže se ničeho dotýkat a nemá ani chuť.
Narozdíl od hologramu na měkké světlo se může hologram na tvrdé světlo dotýkat věcí, jíst a cítit. Může vlastně všechno dělat jako normální člověk s tou výhodou, že je prakticky nezničitelný."
Doporučuji nastudovat Trpaslíka viz link. V dvd kvalitě je to ještě zábavnější.
Nedokážu posoudit zda koncept tvrdého a měkkého světla je chorým výplodem zhuleneckých mozků autorů seriálu. Pokud ano nevadí: zatím mně jejich interpretace reality nikdy nezklamala :)
-
38 odpověď odeslal(a) Jiří ve Čtvrtek 3.Června 2010 13:25:54
Jenže jenže, milá Zero, zmiňované tvrdé a měkké světlo jest také pouze hologramem vědomí, natožpak onen trpaslík, byť by se zdál být červený...
-
39 odpověď odeslal(a) maca v Pondělí 7.Června 2010 13:00:34
odezva na příspěvky:
Kajak: pořad, o kterém píšete, jsem neviděla a nemohu se k jeho obsahu vyslovit, Žádnou radost z chování M.H. za války nemám. Je to tak trochu záhada, uváží-li se, jak bylo v jeho případě důležité svědomí. Pokud se neomluvil (a měl za co), pak by háček mohl být v jeho „existence před něčím neustále utíká“. Myslel sice na smrt, ale mohl v tom být i pocit, že omluvou svoje hanebné počínání nemůže nijak změnit. Je to jen spekulace...Jeho stěžejní díla vyšla před nástupem Hitlera k moci a alespoň Bytí a čas by si každý měl přečíst bez ohledu na sporná místa. Básníků a filologů bylo mezi filosofy více než jen M.H. Četla jsem jen Bytí a čas a Co je metafyzika? a různé krátké příspěvky. Mám o čem přemýšlet, jedná-li se o kompendium nacistické ideologie. Snad Němce smrt fascinuje více než je zdrávo, ale například Viléma Flussera „smrt“ též zaujala.
Abych odstranila vaše pochyby o tom, že jsem snad chtěla M.H. propagovat například jako antisemitu (netušila jsem, že jím byl), sděluji, že jsem původně chtěla reagovat na Freudovskou mystiku (Samuel Slipp) a ještě více Lévinase (Existence a ten, kdo existuje). Protože jsem Co je metafyzika? držela v ruce jako poslední a závěrečné strany o úzkosti obsahovaly to, co jsem ve snu aktuálně prožila, inspiroval mě právě M. Heidegger. Nejsem ani intelektuálka a ani nejmladší a pod elitním společenstvím si nedokáži nic vybavit,ale oslovil mě. Miroslav Petříček v Úvodu do současné filosofie o M.H. v závěru píše:
- H. se ptá po smyslu bytí (existencialista, fundamentální ontologie)
- existence je vždy naladěná existence
- existence před něčím neustále utíká
- utíká před celostí
- nejčastěji žijeme necele (a víme o tom, právě proto se totiž hledíme sobě samým vyhnout, nebýt sami sebou)
- i smrt musí být uchopena jako fenomén existence
- „předběhnout se ke své smrti a takto být cele“
Celost by měla být cílem astrologie a M.H. bychom měli znát.
Zero: když se mi nepovedlo udělat vám radost (jak by mohlo), tak alespoň cestičkou v závěru
Hanka: je mi sympatické vaše zaujetí
V úzkosti, v níž se mu vymyká všechno jsoucno i vlastní pobyt, se člověk setkává s nicotou, vyvstává před ním nicota – nic.
Poznávání je možné jen díky bytí na světě.
Subjekt-Objekt jsou sekundární konstrukce, teprve je poznávám.
Abych mohl poznávat, musí mi být již zjevné.
-
40 odpověď odeslal(a) maca v Pondělí 7.Června 2010 13:03:57
-
41 odpověď odeslal(a) zero v Pondělí 7.Června 2010 14:13:24
Milá Máco, radost jste mi udělala nejen cestičkou v závěru ale i obrázkama na začátku :)
-
42 odpověď odeslal(a) Jiří v Pondělí 7.Června 2010 19:10:04
Když ale vidím na obzoru
uprostřed kraje nízkou horu
na nebi mráček běloskvoucí
přestane srdce chvíli tlouci...
-
43 odpověď odeslal(a) maca v Úterý 8.Června 2010 16:31:52
Tak to jsem ráda. Tu cestičku fotografoval můj miláček synovec (Jablonné v Podještědí).Máca
-
44 odpověď odeslal(a) KajaK ve Středu 16.Června 2010 15:13:17
Euroatlantická civilizace, tedy zřejmě celá naše kultura, má jen tři ohniska, zakládají je tři způsoby myšlení. Ten první vymyslela parta řeckých teploušů jako druh městské zábavy. Říkáme tomu filosofie, logika, někdy dokonce kritické myšlení. Druhý přinesla skupinka divokých charismatických Židů, tento způsob myšlení je obtížně zachytitelný, neboť jeho podstatou není tvoření konstrukcí, ale rozvrácení všech konstrukcí statických, podstatou je dynamismus. Ikonou není mudrující filosof, ale prorok plivající na modlu. Třetí ohnisko Evropy, na které se dnes často zapomíná je pohanská magičnost. Ta první partička dlouho vyhrávala, zlomilo se to u Františka z Assisi a Tomáše Akvinského. František ještě byl v pohybu a dával do pohybu i svět, Tomáš se už zajímal jen o to, jak to udělat (napsat), aby to fungovalo, aby konstrukce držela. Z toho zlomu se zrodila celá naše modernost. Jenže zrovna, když akvinské fungování a konstruování zvítězilo a paradoxně zahájilo průmyslovou revoluci, objevili se na scéně znovu proroci. Lidi typu Marxe či Freuda zosobňující jiný typ rozumu než typ platónský a akvinský. Marx ani Freud do chrámů Akademie nepatřili (ač o to zejména druhý z nich asi stál :-), jsou s ním neslučitelní. Nelze nevidět, jak Freud nakopal zadky Heideggerovi i Husserlovi. Co oni celý život vlastně řešili? Ontologické definice, monády, bytí...to jsou jen sofistikované metafory pro autistickou díru do nicoty? Freud udělal tématem "filosofování" matku, otce, žárlivost, penis, prs, agresi, incest....Nedokážeme dodnes docenit, jak obrovská to byla revoluce. Brutální útok konkrétnosti, ofenzíva života proti vznešené mrtvolnosti. Freud věděl, že dospělost bez zabývání se penisy nevznikne. A když pak skutečná dospělost vznikne, po starosti o monádu a bytí kupodivu ani památky.
-
45 odpověď odeslal(a) zero ve Středu 16.Června 2010 21:11:01
Dost dobrý Kajaku :))))))))))
-
46 odpověď odeslal(a) KajaK ve Středu 16.Června 2010 22:35:19
Cituji Jana Sterna :-)
-
47 odpověď odeslal(a) Jiří ve Čtvrtek 17.Června 2010 08:42:09
Omlouvám se, Zero, že s Vámi nesouhlasím, ale mi to povídání, které tu KajaK ocitoval, přijde naopak jako velmi špatné.
-
48 odpověď odeslal(a) zero ve Čtvrtek 17.Června 2010 10:40:07
To se Jiří neomlouvejte :) Parta řeckých teploušů mně docela pobavila. Asi si budu muset něco od toho Sterna přečíst, vůbec to neznám.
-
49 odpověď odeslal(a) maca ve Čtvrtek 17.Června 2010 11:45:22
Jen stručně, jsem tu na skok. A M. Heidegger a jiné mrtvoly měli něco proti penisu-tenisu? Máca
-
50 odpověď odeslal(a) Jiří ve Čtvrtek 17.Června 2010 11:50:58
Asi se na to, Zero, nedokážu podívat z patřičného nadhledu.
Podle mne se ten dotyčný vyjadřuje jako nevycválaný pubertální spratek, který se snaží zaujmout oplzlostí, protože nemá na víc.
-
51 odpověď odeslal(a) maca ve Čtvrtek 17.Června 2010 11:53:32
Jiří, myslíte Kajaka nebo Freuda? Přeji hezký víkend.Máca
-
52 odpověď odeslal(a) Jiří ve Čtvrtek 17.Června 2010 11:55:16
Myslím toho Jana Sterna, kterého zde KajaK citoval.
-
53 odpověď odeslal(a) maca ve Čtvrtek 17.Června 2010 12:02:27
Aha. A ještě jen, že existuje krásná mince S. Freuda, kterou navrhla jeho pravnučka Anna Freudová, sochařka. A ještě jednou upozorňuji na knihu Freud a mystika (Samuel Slipp). Máca
-
54 odpověď odeslal(a) Jafal ve Čtvrtek 17.Června 2010 13:20:54
Je to ten stejný Stern co píše do BL?
-
55 odpověď odeslal(a) KajaK ve Čtvrtek 17.Června 2010 16:52:30
Ano :-)
-
56 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel ve Čtvrtek 17.Června 2010 18:09:40
http://tiscali.cz/ente/ente_center_08_01_.990466.html
Freudovská mystika
"Slipp své freudovské bádání uspořádal v knize do tří částí. První je historicko-kulturní exkurz za postavením ženy a za mýty, které ji obestíraly v dávné minulosti. Napříč epochami se zabývá společenskými postoji k ženám, zachycuje vítězný nástup falocentrismu a s ním související soumrak matriarchátu. V druhé části knihy Freuda konfrontuje s ženskou psychologií, analyzuje jeho vztah k matce, sleduje Freudovu rodinou dynamiku i pozdější chování k ženám. V závěrečné třetí části autor srovnává některé Freudovy a Jungovy teorie, přibližuje vývoj psychoanalýzy a zabývá se změnami v ženské psychologii."
-
57 odpověď odeslal(a) maca v Pondělí 28.Června 2010 13:57:09
E.Lévinas velmi, velmi čerpal z M.H., a tak jsem si uvědomila, jak je každý užitečný a jak je svědectví každého konkrétního člověka, i když s ním nesouhlasíme, významné pro náš život.Máca
E. Lévinas: Existence a ten, kdo existuje
Svět a světlo jsou samotou.
Ty oblečené bytostí
jsou něco jiného než já sám,
ale jsou moje.
Ozářené světlem mají smysl,
a tudíž jsou, jako by pocházely ze mne.
Ve světě, jemuž rozumím,
jsem sám.
Uzavřen do definitivně jedné existence.