Zobrazení otázky a odpovědí
-
Kríza vedomia
5580 otázku odeslal(a) RichardBB v Neděli 9.Května 2010 12:07:03
Ahojte,myslím,že každý,čo načuchol do astrológie chcel popri poznaní všeobecnom sa pozrieť aj na samého sebe a po prvotných poznaniach cyklických ho zaujímali tranzity,direkcie ,profekcie rôzneho druhu,ako sa prejavujú na ňom samom.Snažil sa odosobniť,a byť nad vecou,LENŽE,akoby "BOH" nebol stále milostivý a dával lekcie aj nám-naďalej,a tak sa začala hra s časom.Nakoľko POMOCOU znalostí prvotných si astrológ-fanda uvedomuje,čo by mohol pri tom,či onom čine stratiť,tak zaujíma pasívnu polohu k rôznym činom a v pri dobrých sa nepreukázali tzv blahodárne aspekty.V tomto prípade je zaujímavá,aj keď nejednoznačná odpoveď od Bradleyho v Solárnych a Lunárnych revolúciach,kapitola 7-Krize vědomí,ktorá nám robí čiaru cez filozofický rozpočet.Ja tiež,možno,ako aj druhý fandovia astrológie som veľmi naplnený,keď môžem druhým pomôcť,resp. ich pozitívne nakopnúť na základe znalostí,a myslím,že fungujú ,k tomu,aby sa im žilo lepšie.Lenže kto pomôže nám,keď určité možno zdedené zlozvyky,ktoré zabíjajú si sami nevieme odpustiť(fajčenie,alkohol,prežieranie..atď).Potom sa ľudia pozerajú na nás,že-čo mi ty môžeš pomôcť keď sebe nevieš,blá,blá.Na druhej strane si myslím,že asket,čo nepozná život plebsu sotva sa bude starať o druhých.Ako činiť,ako sa polepšiť, bez ťažkej ujmi na psychike a radostiach,by ma zaujímalo od Vás Fandov astrológie,resp.UŽ kvázi ROZUMNEJŠÍCH.Málinko som nakukol do humanistickej astrologie p. PT,ale je ďaleko, a zdá sa mi to fajn,I KEĎ,-BOHVIE....Ako vedľa debata na fóre o astrodoučovaní,tak aj tu by som rád rozvinul niečo praktické. "Práve ináč hrmí":)))Ani neviem,čím začať,ale napr.,ako sa sám vyfackať a prestať si ničiť zdravie.PS:mám 3 pivá a 2 borovičky v sebe ktoré som dostal pri venčení psa a náhodnom stretnutí priateľa,ktorý ma znásilnil na to.PÁ
-
Re: Kríza vedomia
1 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel v Neděli 9.Května 2010 12:39:13
To je drahý příteli Richarde slovo do pranice a nejspíš to řeší všichni zodpovědní astrologové.
V prvé řadě bychom se k sobě měli chova jako ke svým klientům, prostě se nejrve přijmout takoví jací jsme a pak teprve začít něco s tím dělat.
Chci vystupovat jako nějaký světec bez poskvrnky, někdo nadlidský či dokonce nelidský? V Loewenstalovi Nic vám netajím svým žákům odpovídá na podobný dotaz učitel tai-ti starý Číňan: ale já nechci být světcem, chci bý dobrým člověkem" nebo něco v tom smyslu.
Astrolog by měl být lidský, alespoňˇhumanistický astrolog. To znamená, že jeho autorita je posílena i jeho lidskými vlastnostmi. Nebagatelizovat potíže klienta tím, že to má přece každý, ale podpořit ho tím, že mu sdělite vlídně, že ho chápete, protože ani vy (já) nejsme bez chyby a máme taky něco, případně jsme měli. Lidskost nesnižuje autoritu, naopak ubezpečí klienta v tom, že víte o čem mluvíme, že naše rady nejsou odtržené od života.
Popisujete, že se Vám Richarde stalo: kamaráti Vás svedli a teď máte v sobě pivínka a borovičky a chandru.
Oni Vás svázali do kozelce, do pusy strčili trychtýř a do Vás bezbranného to nalili?
Jistěže ne. Chtěl jste jim (a sobě) udělat radost a štrngnul jste si s nimi. Kdybyste nechtěl, tak byste si neštrngnul. Tak příště nechtějte a řekněte jim to. Pokud jsou to kamarádi, tak Vás jistě pochopí, pokud ne tak to nejsou kamarádi.
-
2 odpověď odeslal(a) Milena Plachá v Neděli 9.Května 2010 12:52:59
Pavle, to jsi napsal moc hezky, lidsky a moudře. Však Ty víš, proč o tom píšu. Až mi slza ukápla. Díky za ta krásná slova. Děkuji i já, přestože pro mně psána nebyla. Ale ta lova si našla mě.
-
3 odpověď odeslal(a) Turnovský Pavel v Neděli 9.Května 2010 12:55:30
to bylo samozřejmě psáno pro všechny, Mileno, tedy i pro Tebe
-
4 odpověď odeslal(a) falcon v Neděli 9.Května 2010 13:53:16
I já jsem hledal odpovědi na takové otázky. Nemyslím si, že jsem našel ony odpovědi, zato jsem nalezl možný postoj v zen-buddhismu, kde není nic "špatně" nebo "dobře". Vše má být prožíváno.
Tudíž není důvodu zatracovat sex, chlast, kouření, pokud nám to cosi přináší. Řekl bych, že k přirozené askezi vede zkušenost, že všeho moc škodí. Nejsem si jist, zda by nám měl být příkladem právě asketa - vždy bych se ptal, nakolik jeho askeze je výslednicí jeho životní zkušenosti a nadhledu, anebo vyplynula z jeho osobního přesvědčení, že když se bude (v podstatě) znásilňovat, nemine ho nějaká odměna. Astrolog by měl být především zkušený v tom smyslu, že on sám také prošel nejrůznějšími "neřestmi" a dospěl do bodu, kdy poznal, že už nic takového nepotřebuje k pocitu, že je naživu. Ale především: astrolog by myslím neměl nikoho k ničemu nabádat - měl by mít naprosté pochopení pro libovolné životní situace (hodí se heslo: "čistému vše čisté"). Role astrologa podle mého přesvědčení spočívá v tom, že umí být průvodcem a rádcem. Když za mnou přijde třeba prostitutka, která se octla v nepřehledné a z jejího hlediska beznadějné situaci, budu se jí věnovat stejně pečlivě, jako zasloužilé matce tří dětí, na kterou se právě vybodnul manžel. Oběma mohu pomoci tím, že jim ukážu, v čem spočívá jejich síla a oč se mohou ve svém nitru opřít. Nebudu mít předsudky toho druhu, že zatímco jedna žije v neřesti, druhá je vejlupkem ctností. Může tomu být klidně úplně naopak...