Zobrazení otázky a odpovědí
-
Zdeňka Kalnická Archetyp vody a ženy
5505 otázku odeslal(a) Turnovský Pavel v Neděli 31.Ledna 2010 21:48:58
http://www.janecekemitos.cz/index.php?what=knihy&autor=Zde%C5%88ka%20Kalnick%C3%A1
Chtěl bych upozornit pozoruhodnou knihu Zdeňky Kalnické Archetyp vody aženy (nakladatelství Tmáše Janečka Emitos - nakladatelství zaměřené na jungovskou hlubinnou psychologii). Tahle kniha námmůže pomoci při reformulaci astrologických významů nejnen živlu vody ale i Slunce, Luny, Venuše a Marse
-
Re: Zdeňka Kalnická Archetyp vody a ženy
1 odpověď odeslal(a) zero v Pondělí 1.Února 2010 00:54:59
díky za odkaz. spousta zajímavých knížek na jednom místě.
četla jsem božská bouře: je to o obrazu hurikánu ve snech. v oku hurikánu je klid, a kolem peklo. často se to zdá lidem v americe, v místech kde opravdu hurikány řádí. hurikán představuje totální proměnu situace, kdy člověk přijde o všechno. takový plutonský testík na téma co opravdu potřebujeme k životu :)
koupila jsem si to protože se mi o hurikánu kdysi zdálo. zničil město v údolí, ale mně se nic nestalo. byla jsem s holčičkou v kamenném chrámu na hoře. hlavní brána se zavřela, kdo nebyl v chrámu nepřežil. dávala jsem pít dceři vodu ze sopečného kráteru. ta voda nebyla průzračná ale jakoby zakalená. jung někde myslím píše že primordiální tekutina není čirá, protože obsahuje životodárné látky.
tenkrát jsem moc nevěděla co ten sen znamenal. za pár let jsem to pochopila. totální hurikán. ale nebála jsem se, asi protože jsem byla v chrámu v bezpečí. a když se hlavní brána zavřela, dívala jsem se zadním vchodem na temné mraky na nebi.
voda ve snech je zajímavá. vzpomínám si na sen o vlně tsunami. a o jezírku plném elektrických blesků. zvláštní je spojení ohně a vody. někde jsem četla že život se pravděpodobně zrodil v sopečném kráteru (síra nebo tak). do vody uhodil blesk a spustil nějaké chemické procesy...
ted mne napada téma: plutonska transformace ve snech. symboly plutonsky promeny jsou ve snech neprehlednutelny, nepochopitelny, totalni. katastrofy vesmirnych rozmeru, tsunami, axis mundi, kosmicky falus, prázdnota :) nelidské energie. bez slitování. tohle by bylo možná i zajímavý astrologicky.
-
Re: Zdeňka Kalnická Archetyp vody a ženy
2 odpověď odeslal(a) Milena Plachá v Pondělí 1.Února 2010 11:10:50
O knize :
...zabývá se dalšími asociacemi, které se na toto archetypální jádro napojují, jako je blízký vztah vody/ženy k tělesnosti, iracionalitě (až šílenství), oběti a svádění. Vztah vody a ženy k nevědomí, snění, nostalgii, melancholii a depresi tvoří další asociační hrozen, kterému je věnována samostatná kapitola.
Tři významné podoby vody: víry, vlny a schopnost vody zrcadlit mají také bohatou symbolickou tradici, kde asociace se ženou hraje podstatnou úlohu. Velmi blízký vztah lze najít mezi plynutím vody a plynutím hudby, a voda může též metaforicky zastupovat odlišná filozofická pochopení času a prostoru - analýza těchto aspektů uzavírá autorčiny úvahy. "