Zobrazení otázky a odpovědí
-
Je vesmír konečný nebo nekonečný?
3458 otázku odeslal(a) tereza v Pátek 6.Ledna 2006 20:40:46
jednou jsem ve skole dostala za ukol abych zjistila zda-li je vesmir konečný nebo nekončný...moje fyzikářka mi řekla že je konečný, jenže když jsem se ptala doma, tak mi máma se starším bratrem řekli že je nekonečný, ale táta měl na to opačný názor...jenže já díky tomu byla v koncích a tak bych se chtěla zeptat vás...
-
Re: Je vesmír konečný nebo nekonečný?
1 odpověď odeslal(a) blesk v Pátek 6.Ledna 2006 20:59:13
Počkejte, já se tam skočím podívat. Zachvěli jsem zpátky.
-
2 odpověď odeslal(a) Božena v Pátek 6.Ledna 2006 21:29:10
"Blesk" se dosud nevrátil a myslím, že se tak honem nevrátí, jestli vůbec. Přeji brzké rozluštění. Božena
-
3 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Pátek 6.Ledna 2006 21:38:25
Terezo, učitel, který Vám ve škole dal takový úkol, je nebetyčný vůl! Na tuhle otázku neznají uspokojivou odpověď ani ty nejlepší mozky světa! Tak jak to máte zjistit Vy, studentka nebo snad dokonce žákyně?!
-
4 odpověď odeslal(a) Jiří v Pátek 6.Ledna 2006 21:53:03
Já se naopak domnívám, že důkaz je snadný.
Protože jest známo, že blbost lidská nezná mezí, tedy jinými slovy, jest nekonečná, nemůže být vesmír konečný, neb by se doň ona blbost lidská nevešla.
Z toho jednojednoznačně plyne, že se Vaše fyzikářka mýlí a měla by vrátit diplom.
-
5 odpověď odeslal(a) Jan Šalomoun v Pátek 6.Ledna 2006 21:59:23
Osobně si teda konečný vesmír opravdu nedokážu představit. :-) Konec je dle mého něco, co potřebuje kolem sebe časoprostor. Tzn. že pokud potřebuje něco kolem sebe....
Nicméně to odbočuji. Jestli je ta otázka míněna vážně a pedagog má pocit, že zná na tuto otázku jednoznačnou odpověď, měl by opravdu vrátit diplom....
-
6 odpověď odeslal(a) Ingrid v Sobotu 7.Ledna 2006 02:57:14
Fyzikarka ma pravdu. Vesmir je konecny.
-
7 odpověď odeslal(a) Romeo v Sobotu 7.Ledna 2006 07:56:01
Nic nelze říci jednoznačně. Pravda má vždy dvě tváře. Tady předkládám jednu z teorií na konečnost vesmíru.
Pan Jeffrey Weeks z vážené MacArthurovy vědecké společnosti, která má sídlo v Kantonu a New Yorku, a také badatelé z pařížské univerzity i pařížské observatoře oznámili, že po analýze astronomických údajů dospěli k názoru, že náš vesmír je konečný a je tvořen zahnutými pětiúhelníky, které jsou spolu pospojovány do tvaru, jako má míč.
Pentagram – pěticípá hvězda, je významné magické znamení, zvané "planoucí hvězda mágů" nebo také "muří noha", současně silný pantakl, který jako kondenzátor magických fluid poskytuje magiku, jenž jej nosí na prsou nakreslený červenou barvou na panenském pergamenu, nejvyšší ochranu (jeho trujúhelníkové prvky představují čtyři živly a duchovnost. Toto zdvojení zase symbolizuje moc spoutat nebo zapudit zlé duchy). Rozlišuje se pentagram bílé a černé magie: Pentagram bílé magie obsahuje zakreslenou postavu člověka s rozpjatýma rukama, pentagram černé magie je obrácený pentagram magie bílé se zakreslenou hlavou mendeského kozla sabatu.
Velký magický pentagram je opsán božským jménem Tetragrammaton, případně hebrejskýmy písmeny jod-hé-vau-hé (JHVH). Esoterně je pentagram symbolem mikrokosmu, tj. člověka. Hojně byl zobrazován na řeckých mincích a v současné době je symbolem řádu zednářských lóží a hermetických společenství. Ve Skandinávii se pentagram kreslil na dveře jako ochrana proti Ďáblovi a Trollům. V Pythagorejském mysticismu symbolizuje pentagram lidské bytí. Horní cíp je hlava, další pak ruce a nohy.
Pěticípé hvězdy na americké vlajce nebo rudá pěticípá hvězda nejsou žádné náhodně vybrané symboly a svědčí o tom, že o konečnosti našeho vesmíru se ví už dávno. Jen se to před námi tajilo a teď to konečně vešlo ve všeobecnou známost.
Musím se přiznat, že se mi moc ulevilo, když se představa o nekonečnosti vesmíru ukázala jako chybná. Kdykoliv jsem se pokoušel si tu nekonečnost představit, mohl se mi z toho mozek rozskočit. Jistě namítnete, co že je ale za tím koncem našeho vesmíru? Podívejte se, takhle se může ptát jenom kverulantm který není ochoten se spokojit s oficiálním názorem na věc, prostě šťoural, který ve všem hledá nějaký podraz.
Zprávu o konečnosti našeho vesmíru ukončím názorem nejmenovaného účastníka jedné internetové diskuse: On totiž vesmír může být klidně konečný, avšak nemusí být uzavřený. Takže ptát se, co je za koncem je hloupost. Je to asi tak, že vyjdete z bodu a, v určitém bodě (nejspíše podléhajícímu 4. rozměru) se stočíte a dojdete opět do bodu a. Přičemž žádný konec nenajdete. Zjednodušeně půjdete po rovníku kolem země, ale žádný konec nenajdete a můžete kolem země pobíhat donekonečna. Jak se říká: Všechny cesty vedou do Říma.
Doufám, že je vám to konečně jasné a že už také chápete, proč je americké ministerstvo obrany v Pentagonu a proč se prezident Bush považuje za spasitele lidstva vybraného Prozřetelností. Exprezident Havel ví také, co dělá, protože je u zednářů.
-
8 odpověď odeslal(a) Jiří v Sobotu 7.Ledna 2006 09:38:11
Milá Ingrid, nejste náhodou fyzikářka?
-
9 odpověď odeslal(a) Neo v Sobotu 7.Ledna 2006 10:21:00
Spíše záleží na pozorovacím úhlu který nám pak dá patřičný výsledek.
Vesmír v naší podobě je konečný, Vesmír ve své superpodstatě je nekonečný a je souhrou proměn a neustálého vývoje a přechodů, tak že v jednom svém okamžiku tvoří i náš Vesmír který teď a tady pozorujeme.
Mě se jeví náš Vesmír jako jedna vlna na časoprostorové multidimenzní kouli /globu/, kde tato vlna vytváří onu hmotu kolem nás svět Galaxii, Sluncí, planet mezihvězdného plynu, černých děr atd.... .
Tanto náš Vesmír který teď a tady pozorujeme je výsledkem vývoje který začal v oblasti z jednoho polů, kdy na základě průniku další supertranzdimenzní podstaty ovlivnil hladinu časoprostorové dimenze a vytvořil několik vln / big beng/,přičemž do těchto "vln" přenesl svoji supertranzdimenzní podstatu, což vyvola proces který započal vytvářet hmotu od prvních částic... .
Tato "vlna" vzhledem k povrchu koule, jednak po časové přímce a vnitřní "vložené informaci" začala vytvářet složitější své formy /atomy/ a jednak se začala trhat do "ostrovů" a vytvářet první Slunce a Galaxie.
Navíc ona superčasoprostorová koule má asi vlastní rotaci, což vytváří i podmínky pro vznik Galaxii a Sluncí a dalších projevů , kde na základě nějakého mechanismu dochází k uvolňování a úniku původní supertranzdimenzní podstaty z časoprostrové dimenze, která pak vytváří na základě své vyvazující síly vlastní proces, tak že kolem Sluncí a možná dalších těles vytváří auru své vlastní podstaty, která se nakonec vráti do supertranzdimenzní podstaty, kterou je obklopena tato časoprostorová multidimenzní koule ... .
Není to dogma jen tak pro inspiraci :-)
-
10 odpověď odeslal(a) Martin Badžič v Neděli 8.Ledna 2006 07:12:04
Nekonečmý je tuším ten zpěvák v tom žlutém oblečení :) Ne, vážně. Můj názor je ten, že lidský mozek není s tímto termínem schopný operovat. Aspoń ne ten můj :)
-
11 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 8.Ledna 2006 12:27:47
http://www.rezonance.cz
při vědomí toho, že na tuto otázku hledali, hledají a budou hledat odpověď lidé moudří i nemoudří (nemoudří budou tvrdit, že jejich názor je jediný správný) bych řekl že konečnou odpověď nejspíš nikdy nedostaneme.
Sám za sebe si myslím, že vesmír je konečný, dokonce že má jakýsi kulovitý tvar, že měl počátek a taky že mívá konec. Byla by to ale sebevražená odpověď, kdyby nepokračovala: vesmír podléhá cyklickému vývoji, zniká sám od sebe, rodí sám sebe na základě informací uložený do semene, které bylo vytvořeno před zánikem předchozího vesmíru. (/viz světci brahmanismu a hinduismu, kteřží přežívají bahmovu noc v lasturách jako perly, aby s počátkem brahmova dne opět z té klastury vystoupili (Planckovy konstanty). Turnovský
-
Proměnlivé konstanty
12 odpověď odeslal(a) Neo v Neděli 8.Ledna 2006 12:59:27
Náš pohled na Vesmír je proměnlivý jako je náš vývoj.
Když to vztáhnu na naší známou rovnici fází vývoje, tak jinak bude Vesmír chápán v rovině prvobytně pospolné společnosti na úrovni bilogické, jinak bude vnímán v rovině státní a republikové - na úrovní společenské a jinak bude chápán v rovině demokratické - na úrovni duševní a na konec v rovině postdemokratické - na úrovni transpersonální.
Jde o proces od vědomí v rámci všeho - bilologické, k vědomí k náležení k něčemu - společenské, k vědomí sebe sama - duševní a nakonec vědomí sounáležitosti se vším - transpersonální.
Právě naše momentální lidská logika je výsledkem stavu někde mezi úrovní biologickou a úrovní společenskou s rozvíjejícím se úrovní duševní, to v rámci celého světa, ve středoevropském prostoru to je na pomezí společenské s úsvitem duševní, které nás obohacuje o současnou vědeckou lidskou logiku a pohled.
Právě touto logikou "zparcováváme" náš svět kolem nás a de fakto je jím výsledkem, ale když se podíváme dál v dalších úrovních podlehne významným změnám, stane se více duševní a transpersonální, což přinese nové poznání a nový pohled na svět a Vesmír.
Shrnuto teď a tady na základě našeho vývoje dostaneme takovýhle řád vesmíru, který ale není stabilní a brzo podlehne změně - vývoji ... .
Navíc toto přináší určitý jev kdy si vytváříme svět sám pro sebe, neboť my sledujeme linii horizontální v rámci daného stavu fáze a její možností, kdež to vývoj sám jde vertikálně podle výše uvedených fází.
Je to díky odlišnému času.
-
13 odpověď odeslal(a) Jan Šalomoun v Neděli 8.Ledna 2006 23:09:35
.. jen tak nevážně vážně k tomuto. Jsem přesvědčen o tom, že termíny začátek a konec, potřebují ke svému životu minimálně dva rozměry - prostor a čas. No a protože počítám s tím, že vesmír má těch rozměrů více, tak si opravdu konečný vesmír představit nedokáži. Myslím že mikro a makrokosmos jsou jako fraktály.. stále vznikající prolínající..Vesmír nebyl stvořen v čase, je stále tvořen... Btw. krásný závěr vzdalující se kamery ze země až k bytostem, hrající si se zemí kuličky ve filmu MIB I . :-)) Cyklický pohled na věc asi bude nejblíže tomu, jak to "ve skutečnosti" je. Viz. pan Turnovský. Šří Ramana, k tomuto říká - Není začátku cesty ani konce. Jste sami začátkem i koncem. Životní koloběh (sansára) je jen v mysli...Pouze Střed Sám je trvalý. No a pokud je vše jen výtvorem mysli, je myslím zcela bezpředmětné uvažovat o vesmíru v intecích konečna a nekonečna :-)