Zobrazení otázky a odpovědí
-
Metoda dr. Jonáše
3043 otázku odeslal(a) V.Janoušek v Neděli 19.Června 2005 10:45:29
Dobrý de, rád bych se zeptal, zda nevíte něco o metodě přirozené kontroly početí dr. Eugena Jonáše, o níž se v poslední době hodně hovoří. Podařilo se mi zjistit, že její princip spočívá v tom, že žena je nejplodnější těsně před svoji solilunární revolucí, ke kteréžto dochází jednou za měsíc. Dále se hovoří o tom, že je třeba zkombinovat tento cyklus solilunárních revolucí s ovulačním cyklem, abychom obdrželi spolehlivé výsledky. Na několika astrologických stránkách a diskusích jsem rovněž zjistil, že je třeba dále vzít v úvahu planety v 5. domě, podívat se na tranzity, direkce apod. Až potud je mi vše jasné. ALE jedna věc mi jasná není. Abychom mohli určit faktory ovlivňující plodnost, potřebovali bychom provést statistickou analýzu většího vzorku oplodnění, min. několik set. To ovšem vidím jako velký problém, neboť prakticky nelze určit čas početí. Známe čas porodu, ale z něj neurčíme čas početí, neboť normální těhotenství trvá 280 +/- 7 dní a za dvoutýdenní rozptyl Luna urazí polovinu své dráhy. Nikde, ani v knize E. Jonáše "Přirozená regulace početí", ani v žádných jiných pramenech odkazujících na tuto metodologii jsem nikdy nenarazil na řešení této otázky. Rovněž mi velmi chybí zdokumentované závěry seriózního lékařského, astrologického a statistického výzkumu v jakémkoliv odborném tisku, které jsou jinak samozřejmostí při prezentaci výsledků jakéhokoliv vědeckého výzkumu. Soudím, že pokud tato dokumentace existuje, bylo by velice užitečné s ní seznámit odbornou i laickou veřejnost.
-
Re: Metoda dr. Jonáše
1 odpověď odeslal(a) Turnovský v Neděli 19.Června 2005 14:14:05
http://www.prorudhyar.cz
Před časem se promrskávala tato otázka na astrolabu u baudyšů. Já sám jsme toho názoru, že Jonášova metoda je humbuk a že početí podle ní vychází jen proto, že jak se v poslední době zjistilo, je žena schopná otěhotnět kdykoli během ovulačního cyklu. Tedy i okamžiku daném solilunární revolucí. Turnovský
-
2 odpověď odeslal(a) Anonymous v Pondělí 20.Června 2005 11:04:11
Vse kolem tohoto problemu je trivialni astrologie a nestoji to zarec. K
-
3 odpověď odeslal(a) Honza v Pondělí 20.Června 2005 11:20:57
Nu, spíš problém pojetí asi - moje známá třeba skutečně otěhotněla asi po roce a půl marných pokusů až při "vykonání aktu" :o) v době její radixové lunární osminy. Samotného mě to zaujalo...
-
4 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 20.Června 2005 11:49:13
ano jak už jsem řekl výše, je možné otěhotnět dokonce i za stejné lunární fáze / solilunární revoluce. Hledal bych tam ještě další astrologické vazby: tranzity, stav solární a lunárních revolucí, solilunár atd atp
-
5 odpověď odeslal(a) vítězslav Čížek v Pondělí 20.Června 2005 21:23:45
Nikdy jsem neslyšel, jestli dr. Jonáš bere v potaz horoskop otce. Přece na to musejí bejt dva. A když ji k sobě nehrajou Rh faktory a já nevím co ještě, tak jsou jim lunární tranzity platný jak mrtvýmu zimník. Ale o jednom dítěti spočítaném Jonášem vím. (Ročník 1969).
-
6 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Úterý 21.Června 2005 08:00:40
Před časem jsem se tímto tématem zabývala, dnes se k němu nehlásím, neb mi leží v šuplíku papíry s poznámkami a nemám čas se donutit a sednout k tomu a pracovat to do nějaké kloudné podoby.
Nicméně když jsem zkoušela udělat zpětné ověřování, kdy ze známých a přesných dat dětí a matek jsem zkoumala platnost Hermovy váhy a solilunární fáze při početí, vyšlo mi, že alespoň jedna z obou metod neplatí. Z těchto výpočtů mi vycházelo, že pravděpodobnost početí v dané lunární fázi je víceméně náhodná.
Podotýkám, šlo o soubor, který nebyl dostatečně statisticky významný.
-
7 odpověď odeslal(a) Turnovský v Úterý 21.Června 2005 08:32:01
souhlasím Vando. Pravděpodobnost početí při stejné fázi Luny (dr.Jonáš) je stejná jako v každém jiné fázi. Problém Trutiny hermetis (Hermova váha) spočívá v nepřesnosti určení okamžiku početí. Turnovský
-
8 odpověď odeslal(a) Pavel Páral v Úterý 21.Června 2005 17:00:06
Vážený pane Janoušku,
ono přece jen nějaké seriózní čtení je: "Lunar phase and birth rate: A fifty-year critical review," R. Martens, I. Kelly, případně "Lunar phase and birthrate: An update," I. Kelly and R. Martens.
A pan Čížek má naprosto pravdu: nikdo z "Jonášovců" zatím nezmínil to, že by se zabýval horoskopem otce, který představuje padesát procent úspěchu.
PP
-
9 odpověď odeslal(a) Dagmar ve Středu 22.Června 2005 19:51:33
Sice to s Jonášovou metodou až tolik nesouvisí, ale teď mám před sebou horoskop jedné klientky.
Otěhotněla vloni,když jí Uran uzavíral kvadraturu na Lunu v konj. s Neptunem /5. dům/ a kvadraturu na konj.Slunce/Saturn.
Na začátku 6. měsíce těhotenství porodila /dítě nepřežilo/ když stále trvala ona kvadratura a navíc se tranzitující Luna postavila do přesné opozice na nativní Uran.
-
10 odpověď odeslal(a) J.Stránská ve Středu 22.Června 2005 20:29:04
Milá Dagmar, jste si vědoma toho, že údaje které uvádíte, mohou identifikovat - velmi přesně identifikovat - klientku? - kdyby byly pravdivé, což si myslím z letmého pohledu do efemerid, že to nebude tento případ.
Druhá část - dala Vám klientka souhlas se zveřejněním těchto údajů?
Na téma zveřejňování údajů obecně:
Poznala jsem jednu velmi statečnou ženu, která mi vytiskla soukromý životopis na několik stran, nejprve jen k přečtení. A velmi jí záleželo na tom, aby se to nikomu nedostalo za žádných okolností do rukou. Po pár týdnech, kdy jsme spolu párkrát hovořili na téma jejího horoskopu a jejího života mi řekla, ať si ten životopis nechám. Třeba se mi to prý bude hodit pro někoho, komu ho budu moct ukázat jako příklad naděje a jako příklad člověka majícího sílu překonat obrovské překážky, handicapy a těžkosti. Jméno jsem před ní roztrhla, datum narození tam není, ale rozhodně kdybych měla z jejího velmi nelehkého života citovat, určitě bych to nechtěla udělat tak, aby někdo poznal o koho jde.
J.Stránská
-
11 odpověď odeslal(a) Dagmar ve Středu 22.Června 2005 20:44:11
Vážená paní Stránská, nikde jsem neuvedla naprosto žádná data, není zde nic, co by se klientky mohlo dotknout.
To že někdo porodí v 6. měsíci a děťátko zemře, není tak neobvyklým jevem.
Napsala jsem pouze: mám před sebou horoskop klientky.. navíc jsem také nikde neuvedla, jestli se to stalo oné paní před deseti lety, nebo před měsícem.
Chápu že to myslíte dobře, ale v tomto případě vaše obava byla zbytečná.
Navíc, co kdyby k tomu někdo z astrologů něco připsal a já nebo někdo další, bychom se mohli dozvědět nějaké nové informace z této oblasti, které by nám ve svém důsledku mohly v něčem pomoci právě v oblasti mateřství.
S pozdravem Dagmar
-
12 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 22.Června 2005 20:45:06
Milá paní Stránská, z údajů, které tu paní Dagmar uvedla, stěží dokáže někdo určit identitu oné osoby.
-
13 odpověď odeslal(a) Dagmar ve Středu 22.Června 2005 20:48:15
Opravuji: napsala jsem vloni..to je jediný identifikační údaj.
-
14 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 22.Června 2005 20:52:32
Přesto, milá Dášo, je tvrzení paní Stránské naprosto nesmyslné. Pokud sama osobně onu dotyčnou nezná, pak zcela jistě astronomickými výpočty její identitu nezjistí.
-
15 odpověď odeslal(a) J.Stránská ve Středu 22.Června 2005 20:54:06
Milá Dagmar a milý Jiří, už jsem k tomu řekla svoje.
Dobrou noc.
-
16 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 22.Června 2005 20:56:14
Já také, milá Jano.
Dobrou...
-
17 odpověď odeslal(a) * ve Středu 22.Června 2005 20:56:32
Pane Jiří, ono se dá uvést celé datum a pokud onu osobu neznáte, tak její identitu nezjistíte. Ono jde o to, že ji jiní znají a především o princip.
-
18 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 22.Června 2005 21:04:48
Milý(á)+-,
jistě, ale nebylo uvedeno celé datum.
Pokud znáte onu osobu z jiných pramenů, je věcí Vašeho svědomí, abyste nevytruboval(a) její identitu do světa.
Opakuji nahlas, že onu osobu nelze identifikovat z uvedených údajů astronomicko astrologickými metodami.
A pokud někdo tvrdí opak, budu velmi rád, když mne poučí, jak na to.
Dokud se tak ovšem nestane, tak pokládám ony výtky na adresu paní Dagmar za nespravedlivé.
-
19 odpověď odeslal(a) Dagmar ve Středu 22.Června 2005 21:07:36
Pro anonyma ..princip čeho?
Je to astrologické forum, domnívala jsem se, že slouží k tomu, předat si některé zkušenosti, event. se něco dozvědět nového v oblastech, které by mohly pomoci nám ve vztahu ke klientům.
Pokud se zde dle vašeho názoru nemohou uvést vcelku nicneříkající údaje - bez data a jakékoliv podrobnější identifikace - v tom případě zde můžeme psát pouze abstraktně o nicneříkajících informacích a nebo o mrtvých lidech. V tom případě postrádám částečný smysl takového fora.
-
20 odpověď odeslal(a) Jiří ve Středu 22.Června 2005 21:09:09
A navíc, údaje, které paní Dagmar uvedla, jsou z astrologického hlediska velmi zajímavé.
Pokud budeme i my mezi sebou tak paranoidní, jako ti úředníci, kteří nám vládnou, pak můžeme celé fórum zabalit z obavy, abychom se náhodou něco nového skutečně nedozvěděli.
-
21 odpověď odeslal(a) * ve Středu 22.Června 2005 21:13:33
Nejsem anonym, ale *, naučte se už konečně číst. Pokud Vám není jasný smysl něčeho, to neznamená, že ho nevidí ostatní.
-
22 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Středu 22.Června 2005 21:16:27
http://www.rezonance.cz
Z tranzitních údajů, které Dagmar uvedla dokážu určit několik dnů narození s maximální přesností na dvě hodiny, ale už ne místo narození nebo jakoukoliv bližší identitu. Tedy klid, ničí práva tu pošlapána nebyla. Turnovský
-
23 odpověď odeslal(a) Dagmar ve Středu 22.Června 2005 21:29:44
Vidím hvězdičko, že jste se na mne nějak zaměřila, asi jsem vám nepadla do oka.To už je druhý útok na mou osobu během krátké doby, posledně v jiném příspěvku.
Ale vás neřeším, pro mě nejste důležitá.
Mě ty astrologické údaje přišly zajímavé, protože málokdy se setkáme s tím, že žena ví, kdy tak zhruba otěhotněla a v tomto případě jsou tam ještě daleko výraznější aspekty už v samotném nativu, které naznačují problémy.
Pro mě je problém v současné době ten, jak vysvětlit dobře klientce,protože přemlouvat nemá smysl, že opravdu není vhodná doba pro početí.
Protože mnohdy se ženy na to tak upnou - a já se jim nedivím - že nechtějí slyšet ani vidět.
-
24 odpověď odeslal(a) Naďa ve Středu 22.Června 2005 21:35:26
Paní Jani Stránská,
nemyslím si, že by paní Dagmar porušila etiku.
Vím že to myslíte dobře a jste jedna z mála, komu svěřím klidně svoje data.
To co zde uvedla paní Dagmar je velmi zajímavá a důležitá infomace.
Alespoň já to tak vnímám.
-
25 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 25.Června 2005 02:36:44
http://www.rezonance.cz
Dnes byla v CT reportáž o jistém slavném českém embryologovi (nafotil kompletní vývoj plodu) a ten potvrdil, že průměrná doba těhotenství je 280 dnů. Trutina Hermetis počítá epochu 273 dny. Takže je třeba podle toho výpočty zařídit. Turnovský
-
26 odpověď odeslal(a) V.Milošová v Sobotu 25.Června 2005 07:38:16
S tou skutečnou délkou těhotenství je to přesně opačně:
K porodu dochází za fyziologických okolností průměrně za 266 dnů (tj. 38 týdnů) od početí. Rozptyl 2 týdnů skutečného dne porodu od vypočítaného termínu je ještě považován za možný, fyziologický.
Vzhledem ke krátké životnosti vajíčka dochází k početí v den ovulace.
Protože mnohé ženy nevědí, kdy ve skutečnosti u nich ovulace probíhá, počítá se v gynekologii délka těhotenství od prvního dne poslední menstruace – deset lunárních měsíců = 280 dnů = 40 týdnů. Pro tento výpočet se v běžné gynekologické praxi počítá s tím, že ovulace probíhá 14. až 15. den cyklu. Délka těhotenství se tedy počítá o 2 týdny delší, než je počet týdnů od skutečného početí dítěte, tedy doba od skutečného početí do porodu je cca 280 - 14 = 266 dní.
-
27 odpověď odeslal(a) Turnovský v Sobotu 25.Června 2005 14:11:11
s těmi 280 dny vycházím z údajů, keré jsem četl v materiálech, jež potvrzovaly schopnost ženy otěhotnět v jakékoli fázi menstručního cyklu, včetně menstrucae. A onen embryolog, na nějž se odvolávám je Jan Ev. Jirásek, autor forografického atlasu vývoje lidského plodu od početí k porodu. PT
-
28 odpověď odeslal(a) Václav Janoušek v Neděli 26.Června 2005 10:26:41
Všem děkuji za podnětné informace. Zdá se tedy, že skutečně nemá příliš smysl se Jonášovou metodou zabývat.
-
pro p. Párala
29 odpověď odeslal(a) Václav Janoušek v Neděli 26.Června 2005 10:49:09
Pane Párale, Vy znáte knihu "Lunar phase and birth rate: A fifty-year critical review," R. Martens, I. Kelly, o níž jste mi psal? Kde by se dala koupit, eventuálně vypůjčit? Znáte její obsah? Co se tam hovoří o této problematice? Děkuji, VJ