Zobrazení otázky a odpovědí
-
aspekty
2915 otázku odeslal(a) Honza H. v Sobotu 14.Května 2005 13:30:05
Prosím můžete mi poradit!? O aspektech na hroty domů, se určitě na fóru hodně diskutovalo.Přesto, aspekty planet na hlavní osy zejména konjukce, to je jasný ale pořád moc nerozumím např konjukci planety z 3 domu na ic. Můžu to chápat např. jako dobežnou konjukci s 1. kvadrantu intuice,subjektivního vědomí přípavu na vstup do 2 kvadrantu? A naopak konjukce planety na hrot z 4 domu jako rozběžnou? Díky Honza
-
Re: aspekty
1 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Sobotu 14.Května 2005 18:01:16
Doběžný nebo rozběžný, s tím bych si zase až tak hlavu nelámal, a ani ty kvadranty bych v tomhle případě příliš nepřeceňoval. I konjunkce planety na IC ze 4. domu může být doběžná, když ta planeta je retrográdní. Planeta v konjunkci s jedním z uzlových bodů je především dominantou, a je-li, jak uvádíte příklad, v konjunkci s IC a ve třetím domě, dá se předpokládat, že se její vliv bude dost silně projevovat více v domě čtvrtém než třetím, a to tím silněji, čím je konjunkce přesnější. No a sám za sebe mohu říci, že vzhledem k osám a k uzlovým bodům uvažuji kromě konjunkcí i sextily, kvadratury a trigony, tedy všechny hlavní aspekty. (Opozici ne, protože ta je zároveň konjunkcí s protějším bodem, a ta je důležitější.)
Petr Trnka
-
2 odpověď odeslal(a) Iva v Sobotu 14.Května 2005 18:32:43
To mi přiznávám nikdy nenapadlo, že retrográdní planeta by mohla být k ose i doběžná.Mohl by se ještě někdo k tomu vyjádřit??-:).
I když určitě by to význam mít mělo ta retrogradita ale lze to vzít až takhle? Ale je to pro mě moc zajímavé.
-
3 odpověď odeslal(a) Honza H. v Sobotu 14.Května 2005 19:13:53
Napadlo mě, že by ta doběžnost z 3 domu k ose mohl být rozdíl o proti konjukci ze 4 domu. neni konjukce jako konjukce!? Honza H.
-
4 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Sobotu 14.Května 2005 21:39:52
Ivo, retrogradita planety vzhledem k ose se Vám projeví hlavně v progresích (sekundárních direkcích) - konjunkce při narození může být na hranici orbisu, za dvacet nebo třicet let se může stát přesnou. Markantní to bude zejména u ASC nebo MC, ale u DES nebo IC konec konců taky.
-
5 odpověď odeslal(a) Axmannová v Sobotu 14.Května 2005 21:45:29
http://www.astrolozka.cz
Planeta/3.dům v konj. s IC naznačuje přirozený způsob sebepoznání v tom, co už tu bylo. Planetární funkce k tomu ukazuje typ prostředníka. Např. Luna bude souviset s ošetřením svého původu a z něj vyplývajících vztahů, Pluto povede k prošetřování téhož. Na to navazuje 4. dům s plody, které původ přináší…záleží na tom, jak se ke všemu postavíme, resp. co vyplodíme sami.LA
-
6 odpověď odeslal(a) Iva v Sobotu 14.Května 2005 23:04:33
Pane Trnka, děkuji.Soudila jsem očividně dle své transpersonální planety u osy,která se nepohne ani v sekundáru-:).Je to zajímavé, napadne mi všelicos ale tohle mě tedy nenapadlo.Takže děkuji za popostrčení.
-
7 odpověď odeslal(a) Jan Skopeček v Pondělí 16.Května 2005 12:05:47
Dobrý den,
vmísím se do diskuze, protože mám Jupiter v kon. s IC orbis 3,5 st.- pane Trnko, případně i jiní, mohl byste mi napsat, jak byste posoudil toto- vnímal byste takto těsnou kon. jako spíš ovlivněnou 3., nebo čtvrtým domem.
Děkuji za odpověď, Skopeček.
-
8 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Pondělí 16.Května 2005 14:26:39
To se nedá posoudit takhle jednoduše, pane Skopečku. Je-li Jupiter 3,5 stupně od IC, je každopádně dominantou, ale nenapsal jste, je-li ještě ve 3. nebo už ve 4. domě, to jednak - každopádně platí to, co jsem napsal v odp. č. 1. Důležitá při takovém posuzování je však i spousta dalších věcí - v jakém je Jupiter znamení (je-li ve Střelci, je zároveň domicilní a tedy silný, je-li v Blížencích, je v exilu a tedy oslabený), v jakém znamení je ASC (je-li ten ve Střelci, je Jupiter zároveň vládcem nativity), v jakých stojí Jupiter aspektech k jiným planetám, jaké jsou v horoskopu zdůrazněné polosféry, kvadranty, znamení, domy, jsou-li v horoskopu i další dominanty (v konjunkci s ASC, MC nebo DES), atd. atd. atd. To máte jako v muzice - je potřeba vnímat všechno najednou, slyšet celou melodii, a ne pouze jeden tón nebo jeden akord. Ten Vám o skladbě neřekne nic.
-
9 odpověď odeslal(a) Jan Skopeček v Úterý 17.Května 2005 09:29:53
Pane Trnko,
souhlasím. Jupiter mám ve 3. domě, v panně, zásadní je sextil se Sluncem. To jen na doplnění.
Zdůrazněný mám kvadrant druhý. Důležitá e určitě i konjunkce Jupitera s severním uzlem.
Pan Turnovský mi napsal, že Jup. je jednoznačně v třetím domě i co se týče projevů. Respektuju ten názor, ale ptám se i jiných astrologů, abych měl představu, jak to v astrologický profesi chodí, jestli jsoe určitá nepřekročitelná pravidla, nebo je to do značný míry disciplína nepevná, kterou lze intuitivně sám dotvářet.
Skopeček.
-
10 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Čtvrtek 19.Května 2005 15:53:58
Interpretace planety je spojena zejména s jejím postavením v domech. Jestliže je např. Jupiter i jen o úhlovou minutu mimo meridián např. ve 3. domě fyzicky (tedy nejen eklipt. délkou), pak je prostě ve 3. domě a podléhá této interpretaci, neboť leží na východě a ne na západě, jako kdyby byl ve 4. domě. Podobně je planeta buď nad obzorem ve 12. a 7. domě nebo pod obzorem v 1. a 6. domě. K určení polohy planet v hemisférách a kvadrantech slouží azimutální souřadnice. Pokud je nějaký SW nezobrazuje, je to jen problém jeho autorů. Zdravím, Turnovský
-
11 odpověď odeslal(a) Honza H. ve Čtvrtek 19.Května 2005 16:22:27
Děkuji za odpovědi. Nechci furt planetu dotlačit do dalšího domu ale mění situaci planeta na hrotu a je v konjukci na planetu v třetím domě. je to aktivnější spojnice mezi kvadranty? Honza H.
-
(no subject)
12 odpověď odeslal(a) Anonymous ve Čtvrtek 19.Května 2005 16:34:24
-
13 odpověď odeslal(a) Večernice v Sobotu 21.Května 2005 00:05:14
.
Zdravím forum při sobotě a přeji všem klidný pohodářský den.
*
Milý Honzo H.
Mně se osvědčilo, že planeta v konj.na hlavních osách AS,DS,MC,IC- a je jedno jestli cca 2-3 st. před nebo za touto osou- pokud je silně aspektována( je součást např, nejenom solo) - jako jedna z dominant nativity- např, T- kvadratura, velký trin, Hlava, vícečetná konj.- v návaznosti na posun zlev, nebo prava- ( při přechodu os domu)- tak je vždy!! velice důležitá při podtržení hrotu domu vystyčující osu kříže.
Něco jiného je ovšem domy vnitřní, t.j. 2-3 atd dle kvartál§, neb tak změnou sysému domů- ( nejvíc vydiferencuje Campán) se dá vydedukovat, kde je " jistěji" posazena( jestli do 2, nebo 3 d.) a tudíž záleží pak na interpretaci toho dotyčného astrologa, jak posuzuje tento" přesmyk" planety- přes co- čili jaký systém domů( když pouze pracuje s jedním- tak počítá předem s vybarvením obou), když s kombinovaným systémem- jako např. já- tak si doladí( pomůže) v důslednější interpretaci, řekla bych spíš, k přesnější " posazením" vydiferencované planety tak tudíž, v nativitě a tak doladění dalších aspektů na tuto planetu v návatnosti na uvažovanou nativitu.
Je to pouze má zkušenost, neevnucuji ji přirozeně - nikomu.
Zdravím Večernice
.
-
14 odpověď odeslal(a) Martin Badžič v Pondělí 23.Května 2005 05:03:53
-
15 odpověď odeslal(a) Martin Badžič v Pondělí 23.Května 2005 05:05:20
Když vyjdu ze zkušenosti se svým horoskopem, tak se musím přiklonit k používání azimutálních souřadnic. Pokud je totiž u planety, která je blízko jedné z os nepoužijeme je možné, že pak pracujeme jen s klamem, který vzniká stávajícím zobrazováním radixu.
Situaci u MC mi azimutální souřadnice podle mé zkušenosti líp objasňují.
-
16 odpověď odeslal(a) Iva v Pondělí 23.Května 2005 07:42:28
Takže podle azimutu je už Jupiter v 10.d.? Ale já bych jej přesto brala v obou domech.Jak Vás tady pane Badžič po celou tu dobu čtu-:)).
-
17 odpověď odeslal(a) Turnovský v Pondělí 23.Května 2005 18:44:08
jak rozběžný tak i doběžný aspekt může být retrográdné nebo direktní. PT
-
18 odpověď odeslal(a) Jan Skopeček v Úterý 24.Května 2005 07:52:20
Pane Turnovský,
děkuju za odpověď co se týče planet v domech. Všiml jsem si toho až teď.
Skopeček
-
19 odpověď odeslal(a) Martin Badžič ve Středu 25.Května 2005 05:50:58
Pro Ivu: Máte pravdu. Já tam ten Jupiter také nevnímám jako něco čistě pozitivního. Azimutálně není v desátém(mate kvalita obrázku, srazil sem to moc), ale dostane se téměř přesně na rozhraní východní a západní polokoule. Beru tu velmi těsnou konjunkci jako složitější na zvládnutí a já to s tim Jupiterem opravdu moc neumim
-
20 odpověď odeslal(a) Iva ve Středu 25.Května 2005 11:54:54
Ale, jo-:).Umíte a docela dobře-:).Je to trochu konjunkce SatJup.
P.S.
Píšu trochu a dávám do závorek nebo mi pan Tur vynese v zubech-:).
-
21 odpověď odeslal(a) Turnovský ve Středu 25.Května 2005 12:01:44
nevynesu Vás Ivo v zubech, jen mi vysvětlete jak to myslíte s tou konj. Jupiter/Saturn? Turnovský