Zobrazení otázky a odpovědí
-
Konec českého chleba
5617 otázku odeslal(a) radekC v Neděli 20.Června 2010 22:11:54
Možná to může být někomu užitečné.
http://hn.ihned.cz/c1-43505500-konec-ceskeho-chleba
-
Re: Konec českého chleba
1 odpověď odeslal(a) ctvrtnck v Pondělí 21.Června 2010 15:33:24
Když tak čtu pravdu o potravbinách,divím se, že ještě žijem...
.no astroška to není ale je to hustý :))))
"Dřív drželi vězně o chlebu a o vodě dlouhé měsíce. Na tomhle by moc dlouho nepřežili," říká k nutriční hodnotě urychlených chlebů Vladimír Doležal z České zemědělské univerzity. "Nejenže chleba méně voní a ztratil chuť, ale je v něm také méně vitaminů a dalších látek, které se zrychleným procesem přípravy chleba ničí. Éčka a enzymy nikoho nenakrmí," dodává Doležal.
-
Re: Konec českého chleba
2 odpověď odeslal(a) JitkaK v Pondělí 21.Června 2010 18:23:41
To není jen chleba, ale také "mléčné" výrobky, uzeniny a další.
-
Re: Konec českého chleba
3 odpověď odeslal(a) falcon v Pondělí 21.Června 2010 22:57:06
Tak tohle už sleduji několik let, protože jsem měl možnost servisovat tiskárny, jimiž se v pekárnách potiskují etikety čárovým kódem a datem, do kdy je výrobek nutno spotřebovat. Tudíž Delta pekárny znám velmi dobře a vím, že ač u nich chléb krásně voní, v obchodě je to jedna z nejhorších sraček. Nejinak je tomu s ostatním pečivem.
Odkolek je u mne normální prase - není nic divného, když v supermarketu koupíte chléb od Odkolka, který je uvnitř naprosto plesnivý.
Řetzce velkých marktů - to je v podstatě jen totéž, co velkovýkrmny drůbeže. Slepice je v kleci a v pravidelných dávkách dostává žrát, jakmile snese vejce, transportní pás je odveze na určené místo. Občas si připadám právě tak, jako taková degenerovaná slepice. Ovšem nesnáším vejce.
Jako Pražák jsem pochopitelně odsouzen k nakupování potravin v hypermarketech. Troufám si tvrdit, že si člověk nevybere, protože všude je k dostání standardní chléb z Delta pekáren, případně od Odkolka. Takže občas jezdím 8 km za Prahu do Rudné, kde mají chléb berounský - což je něco docela jiného, než ten hnus, co se jmenuje chléb v podání hypermarketu.
O kvalitě dalšího pečiva nemluvě - je to v podstatě totéž - gumové rohlíky, nepoživatelné buchty, hnusné housky nebo bagety. Ale co bych o tom psal, známe to všichni!
Jsem zvědav, kam tohle povede, anebo kdy konečně nějaké instituci dojde, že tento stav zásobování lidí hnusem je neudržitelný. Anebo - jestli se třeba dříve pár lidí nesebere a nevymlátí v hypermarketu výklady. Což by podle mne byla jedině správná a účinná reakce. Co chvíli přinesu domů něco, co sice má expirační lhůtu v pořádku, ale uvnitř balíčku je třeba šunka, která do druhého dne hraje krásnou zelenou barvou.
Fuj, fuj a ještě jednou fuj a bléééé!
-
Re: Konec českého chleba
4 odpověď odeslal(a) hanka v Úterý 22.Června 2010 08:36:44
V Praze se snažím kupovat cvrčovický chleba - je kapku slanější, což mi nevyhovuje až tak, ale zato se nedrolí, má "takovou normální chlebovou" konzistenci a vydrží šest dní a neplesniví.
Ovšem docela jiné je to ve Zlíně, tam kupuju střelenský chléb, a po něm se můžeme utlouct. Ten by mohl splňovat kritéria pro "dobrý chléb".
Jestli ovšem ve Střelné kvásek dělají přirozeně nebo ho vyhánějí, to nevím, pokusím se to zjistit.
Samozřejmě, že tyto chleby v supermarketu nejsou, a pokud třeba jo, tak jsou ihned fuč.
-
Re: Konec českého chleba
5 odpověď odeslal(a) Petr Trnka v Úterý 22.Června 2010 10:32:28
Jo jo, je to tak. Jenomže co s tím naděláme? Člověk z města, který nemá vlastní hospodářství, které by ho uživilo (a kdo o dneska má i na vsi?), má v podstatě jenom dvě možnosti: 1) Kupovat to, co je v obchodě, i když ví, že je to samá chemie atd., viz výše. 2) Umřít hlady. Takže co nám zbývá jiného než nadávat, ale kupovat, žejo.
-
Re: Konec českého chleba
6 odpověď odeslal(a) JitkaK v Úterý 22.Června 2010 11:10:44
Tak s tím chlebem se dá něco dělat. Dneska si můžete koupit domů malou pekárničku a upéct si chleba sám. Manžel běžně doma chleba peče, už asi dva roky. Zkouší různé kombinace (nepoužívá směsi), zatím s droždím. Ale chystá se, že založí na kvásek a pak uvidíme. Ten doma pečený sice nemá moukovou kůrku, ale když si uděláte třeby dýňový, tak máte opravdu dýňový. A když uděláte tmavý, tak víte, že není obarvený a také víte, jak takový tmavý chléb vypadá (určitě nemá barvu jako ten kupovaný). A také nám cheba nikdy nezbyde.
-
Re: Konec českého chleba
7 odpověď odeslal(a) falcon v Úterý 22.Června 2010 12:04:26
Tu pekárničku máme doma. Není to špatná věc, akorát se z toho bochníčku musí vydolovat míchací vrtulka, která hněte těsto, ale nakonec se do chleba zapeče. Ale to vem čert - podstatné je, že existuje finta, jak přečůrat obchodní řetězce.
Chléb jsme si dokonce pekli i na táboře, tenkrát tam se mnou jezdila šikovná vedoucí, která měla dřevěný mlýnek na mouku (byly v něm takové malé, bílé mlýnské kameny, co se otáčely proti sobě. Od zemědělců jsme vyžebrali zrní a vyrobili si vlastní mouku. Těsto se nakonec v podobě takových hadů namotalo na klacek a opeklo nad ohněm. Bylo to vynikající, ovšem lepší byly z toho těsta placky pečené na litinových plátech kamen.
-
Re: Konec českého chleba
8 odpověď odeslal(a) Helena v Úterý 22.Června 2010 14:16:07
Taky jsme si tu pekárničku před pár dny koupili, už se ten chleba fakt nedal i při nejlepší vůli požít. Chlebík je tak dobrý, že jsme už chleba nekoupili a nejíme už ani rohlíky, a to ani děti, a to je co říct. Vřele doporučujeme. Horší je to s tím mlékem, na krávu nemáme doma prostor...
-
Re: Konec českého chleba
9 odpověď odeslal(a) Jiří v Úterý 22.Června 2010 15:07:19
U nás, ve Velké Bystřici, už před několika měsíci nainstalovali automat na stejné mléka, pro jaké jsem byl před mnoha lety s konvičkou chodil...
Tak jsem zvědav, kdy to EU nebo hlavní hygienik zakáže...
-
Re: Konec českého chleba
10 odpověď odeslal(a) helena v Úterý 22.Června 2010 15:34:25
Automatům fandím, lepší než kráva v dřevníku. U nás jsou automaty také, ale zatím jsme tam nestihli zajít. V zájmu přežití lidstva omezujeme maso a živočišné bílkoviny a mléko nedělá manželovi dobře. Mimochodem, zjistila jsem právě před chvílí, že manžel tu pekárnu objednal 6.6. na internetu, v den, kdy měl kvadrát Urana, Jupitera a Luny k nativní Luně na prvním stupni Raka :-). Saturn v opozici mu nijak nezabránil. Pekárnička nemá chybu, akorát že v noci, když peče, příliš nahlas píská. Tak snad nám snad EU ty automaty taky nesebere...
-
Re: Konec českého chleba
11 odpověď odeslal(a) radekC v Úterý 22.Června 2010 16:02:51
Pohled z druhého břehu. Spíš ale vylhanej. Podle ředitele pekáren je chleba vlastně lepší než dříve. (jak jinak)
Měl jsem o servru Aktualne.cz lepší mínění.
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/prace/clanek.phtml?id=669380